用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 失敗了嗎!
樓主: little_yolky
go

失敗了嗎!   [複製鏈接]

時間表的目標是讓孩子學會自律,守信,自我約制。是很好的生活功課!其中要完成的內容並不重要。

因為要上班,把有限的溝通時間,浪費在提醒孩子做這做那,實在非常掃興,因此每個星期會為孩子做生活表,長假如聖誕,就做十多天的計劃表了。
經驗是:
策劃前,必須跟女女商量。例如:七時起床,十五分鐘梳洗,十五分鐘吃早點,要問佢夠唔夠時間,唔夠就要早點睡,再早點起床了。三時半到家,吃茶點,四時開始拉小提琴,拉多久她認為比較好,啊!20分鐘,ok! 媽媽給妳的中文寫字練習,20分鐘能完成嗎?好!就寫下5-5.20pm Chinese writing.,諸如此類,然後用張大畫紙開始畫表,每種活動旁要預留大空格,給女女畫上有趣插圖來描述活動內容,旁邊留下小框,譲她做完就給自己送朵小貼子花花,星星等。提示任務完成。總之把生活表弄得很有趣,做一會兒,玩一會,不知不覺妳都收工回家,大家咪吃飯,沖涼,看書吧!

漏做一兩項未貼上星星,孩子應該很清楚,週末時覺得完成得不錯,便帶她到書店挑本小書來獎勵她自己。

wypy  good idea!  發表於 14-9-2 13:13
bakusensei    發表於 14-9-2 08:42

kenwong888 發表於 14-9-1 20:36
She is a liar!
Rectify her behavior asap!
呢個都要比空間,不要label她是liar。告訴她不要瞞,不要說謊,和說謊的問題在哪裡。你容許她犯錯,她才沒有說謊的必要和習慣。Rectify? 要educate就真。Educate是包含比機會和空間改過。

以上方式,做了兩星期,孩子的勁頭慢慢減低,這時可以換個板斧,把2D生活表,進化為3D, 把各項活動做個小玩物,后面寫下工作時間,做完就由地上放回合子內。因為工作表孩子有份做,對自己的承諾大多了。

生活表讓孩子排列自己的作息玩樂有個方向,要易辦,清淅,簡單,合理,這樣才有持久性,從而培養孩子的自律。

bakusensei    發表於 14-9-2 08:43

回覆:失敗了嗎!

很好的分享!

引用:+本帖最後由+little_yolky+於+14-9-1+12:26

原帖由 little_yolky 於 14-09-01 發表

過了兩個月的悠長暑假, 今日新學期新開始。
六歲人仔
有做都好好啦
你要讚下佢,貼紙都要送番張

至於佢講大話
你就要同佢傾下
習慣成自然就大件事
要罰,罰佢三日無得玩心愛玩具
要有獎有罰

放鬆啲

引用:Quote:茄子+發表於+14-9-1+17:07+佢講大話

原帖由 little_yolky 於 14-09-01 發表
吓, 原來練15-20分鐘就得, 我阿女個老師話一個鐘的, 我咪信佢囉。我阿女學咗成年都仲未考得級, 老師 ...
考唔考級主要睇家長同小朋友考級既目的。
家長: 培養興趣or為左學業
小朋友: 目標or評估自己既程度
我女依家先學緊1級,老師同我講會由3級開始考,當俾佢有個繼續學既目標,所以我地先決定考

回覆:little_yolky 的帖子

請問點解暑假咁長,你卻在開學前才發現她無跟你timetable呢?
因為我同細仔一同定下時間表後一星期,就發現有些未能做到的,然後再一同"講下數"去修改修改!

對不起,我這個大人也做不到。要我密集式工作一個上午,結果會好似我現在咁上下網又一日

little_yolky  我有俾半日free time佢的。:thin   發表於 14-9-2 09:58

yovin 發表於 14-9-2 04:28
請問點解暑假咁長,你卻在開學前才發現她無跟你timetable呢?
因為我同細仔一同定下時間表後一星期,就發現 ...
因為暑假初頭, 係見佢有做嘢的, 同埋, 一直佢都有揸住本書, 最大問題係我問佢佢話有做
幼稚園時因為只有兩個禮拜暑假, 佢一向好乖, 所以我信佢就無check佢。信一個人又點會check佢呢。點知開學前同佢執書包, 我無聊攞起本小一picture dictionary考下佢, 佢一個字都唔識。如果睇咗兩個月書有乜理由唔識。見佢眼神閃爍, 我就知有問題, 於是嚴刑迫供下得出真相。

annie40 發表於 14-9-1 22:02
時間表的目標是讓孩子學會自律,守信,自我約制。是很好的生活功課!其中要完成的內容並不重要。

因為要上 ...
其實時間表訂好後係有同佢商量過的, 佢話好, 我就整到A3貼响牆度。我仲以為小學咁大個人就唔駛再咁多花臣, 不過, 都乎合國情, 可以滿足佢做圖工既欲望, 好, 試下做一張2D時間表先。Thank you

stefi 發表於 14-9-2 01:07
考唔考級主要睇家長同小朋友考級既目的。
家長: 培養興趣or為左學業
小朋友: 目標or評估自己既程度
學鋼琴的目的:

家長:培養小朋友琴棋書畫的氣質
小朋友:因為學校規定要學樂器, 所以揀樣最易學

家長+小朋友其實都唔想考皇家音樂試, 咁係唔係可以同老師講唔考試, 操下學校老師俾首考試歌仔就得?

Ceci333 發表於 14-9-1 22:12
呢個都要比空間,不要label她是liar。告訴她不要瞞,不要說謊,和說謊的問題在哪裡。你容許她犯錯,她才沒 ...
噚日學校派手冊, 我填手冊資料時見到有校規, 我指住其中一條同佢講:不可向長輩及老師講大話。佢尷尷尬尬咁响度笑。

個個都知道講大話唔啱, 但人人都天生識講大話, 仲可以點教佢, 點同佢講呢。唉!

little_yolky 發表於 14-9-2 10:03
學鋼琴的目的:

家長:培養小朋友琴棋書畫的氣質
我會覺得想小朋友投入學一樣野,一定要提起佢興趣,要提起興趣不外乎觸動佢神經或感動到佢,點解十年前咁多人學圍棋,因為一套棋魂大量名場面帶動大量讀者去捉棋,廿年前有jordan同slam dunk所以又好多人打籃球,如果搵到一首曲感動到佢,你想佢停一停彈琴都難,最近我老婆聽返久石讓既音樂會感動到想喊,幾廿歲人又話想彈返琴
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

little_yolky 發表於 14-9-1 15:16
因為時間表係上午四小時, 睇一小時中文書, 一小時英文書/audio book, 一小時練琴, 一小時暑期作業/練習/寫 ...
唔好意思呀媽媽,我覺得個時間表太harsh.....4hrs靜態活動,好難每天都做到。打從時間表的設計,已經看到敗局。偷工減料真係好正常。1hr暑期作業很合理。Audio CD 一天聽一隻,一個暑假都已可進步不少,不一定要1hr吧。中文書既然是興趣,不放時間表也可。練琴如果真的想練1hr,何不分兩段時間,每次0.5hr?另外,放假1hrTV真的好合理,其實睇電視可以學好多野,又可以跟朋友有多一個話題。專家指孩子說謊,只有兩個理由: 一, 模仿大人; 二, 受到威脅。請你不要責怪女兒。不如一起檢討下個時間表。

Olympian 發表於 14-9-2 10:36
唔好意思呀媽媽,我覺得個時間表太harsh.....4hrs靜態活動,好難每天都做到。打從時間表的設計,已經看到敗 ...
大家討論下個時間表。

你覺得將一日時間劃分兩段唔好嗎? 半日做完計劃內事務, 有半日可以自由玩, 看上去靈活度大啲喎。咁上午流流長, 8-12有四個鐘, 如果只安排練琴半個鐘、聽CD一節、做暑期作業/練習/寫作一個鐘, 咁唔會太閒嗎?

happy_lavender  奈何事實證明個時間表唔work。   發表於 14-9-2 11:14
happy_lavender  奈何事實證明呢個時間表在你囡囡   發表於 14-9-2 11:13
Olympian  所以我係讚成上興趣班的。   發表於 14-9-2 10:48

little_yolky 發表於 14-9-2 10:08
噚日學校派手冊, 我填手冊資料時見到有校規, 我指住其中一條同佢講:不可向長輩及老師講大話。佢尷尷尬尬咁 ...
我就借本classic 狼來了,之後再加salt + vinegar 話如果第講乜野都冇人信咪好慘.

ps, 一些學者說ability to tell lies is a sign of intelligence.  I wouldnt lose sleep over it but obviously need to guide them onto the right path.

little_yolky  好, 今晚同佢講狼來了。   發表於 14-9-2 10:52

Olympian  所以我係讚成上興趣班的。

佢都有興趣班的, 不過主要集中响星期六, 要學鋼琴、芭蕾舞、唱戲, 暑假加多游水兩日同耍纓槍, 停咗芭蕾舞, 因為撞時間。

little_yolky 發表於 14-9-2 10:44
大家討論下個時間表。

你覺得將一日時間劃分兩段唔好嗎? 半日做完計劃內事務, 有半日可以自由玩, 看上去靈 ...
你個時間表有冇break? 係連續四個鐘定每件事中間有個break? 如果目標距離遠小朋友就好易放棄,目標短,見到𥌓光先會向前行,當然有d小朋友專心起上黎勁過大人,不過普遍都唔係
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.
‹ 上一主題|下一主題