用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 失敗了嗎!
go

失敗了嗎!   [複製鏈接]

過了兩個月的悠長暑假, 今日新學期新開始。
暑假時, 我幫囡囡訂好時間表, 叫佢依時做。主要上午看書/練琴/做功課, 下午全部free time。問佢, 佢又話有跟住做, 我當然相信佢。點知响暑假最後一日.......

原來六歲既小孩子係唔可以相信的, 佢無跟time table練一小時琴, 只練15分鐘, 無聽audio book, 無做練習, 無練寫作。一日到黑只是看中文書, 做圖工, 買咗10本英文audio book佢只係聽咗2本, 之前小一既教科書唔明白又唔趁暑假溫番追番。我問佢究竟想點, 係咪想日日補習, 佢又話唔想, 因為會無咗free time。我同佢講想自由就要自律, 唔自律既人就無自由可言, 好激氣, 想嘔血, 白白欺騙咗我既感情, 以為佢咁乖咁聽話, 好失望。

失敗了嗎? 所有小朋友都要迫先做的嗎? 一定要媽媽變怪獸嗎?
   21    0    0    0

係失敗左,係你失敗左,佢冇失敗,佢冇做唔到自己訂既時間表,只係冇做你個時間表

子女唔跟父母時間表做好正常,只係失望,又唔係絕望,新學期開始喇,大家加油
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 14-9-1 12:36
係失敗左,係你失敗左,佢冇失敗,佢冇做唔到自己訂既時間表,只係冇做你個時間表

子女唔跟父母 ...
但係佢講大話同我講話佢有做。

little_yolky 發表於 14-9-1 12:38
但係佢講大話同我講話佢有做。
佢講大話畀你識穿左,咁佢失敗左
咁佢對講大話被識穿有乜反應?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 14-9-1 12:41
佢講大話畀你識穿左,咁佢失敗左
咁佢對講大話被識穿有乜反應?
驚俾人鬧而已, 所以好想打佢一身, 唉。

你個女同我個女一樣, 都從來唔會跟我既時間表, 或講大話話有做, 原來冇.

我唸要6歲既小朋友跟時間表係難少少, 家長要時常打返去提下佢, 會好d, 我要阿女開始做功課時打比我, 做完又打比我, 佢記得打比我, 我應承放工去會獎勵佢.

佢記得打比我果日, 就表示佢跟我定既時間表...

tester5 發表於 14-9-1 12:47
你個女同我個女一樣, 都從來唔會跟我既時間表, 或講大話話有做, 原來冇.

我唸要6歲既小朋友跟時間表係難少 ...
真係中國人唔可以有太多自由? 佢番學時因為無乜時間, 係會跟時間表做的, 但暑假咁長咁好, 真係好浪費。做樣樣嘢都係打個折, 第日做人都係咁你話係咪死得。

我個都上P3, 從來唔會聽話,  我好明佢個套, 我set 左大綱都只好隔時check 下有冇做, (其實佢有做basic 我已叫成功),  俾佢自己 set 的根本是玩多, 佢唔知死架, 如果跟晒就慘.  

新學期剛開始, 大家加油.

HaYi 發表於 14-9-1 12:58
我個都上P3, 從來唔會聽話,  我好明佢個套, 我set 左大綱都只好隔時check 下有冇做, (其實佢有做basic 我已 ...
我真係嬲到想操佢卷!

HaYi  操卷, 好恐佈 ?  發表於 14-9-1 13:44

little_yolky 發表於 14-9-1 12:25
過了兩個月的悠長暑假, 今日新學期新開始。
暑假時, 我幫囡囡訂好時間表, 叫佢依時做。主要上午看書/練琴/ ...

今年錯了, 明年再想改善方法, 仲有好多個暑假, 唔好咁上心. "舊事已過,都變成新的了", 新學年, 新開始.

暑假要女溫習, 我自己做法會信阿女做咗咩外, 另外我每星期幾晚會不定時 check 佢係咪有跟及做 ------- e.g. 睇書, 我真係會問小小書的內容或故事發展. 佢都試過同我講睇咗, 但當我抽問書一啲內容係講咩, 唔識答. 佢先至講日頭只係睇書內的相及圖, 無睇過啲字咁我會俾多次機會佢, 要佢聽日再睇多次. 而小女係呢個暑假都發生過幾次同樣情況.

所以, 我愚見係您要定時定候 check 吓佢嘅進度的.

加油呀!

要六歲小朋友每日自動波彈一個鐘琴, 好似誇張d喎!

LHLMother 發表於 14-9-1 13:10
要六歲小朋友每日自動波彈一個鐘琴, 好似誇張d喎!
但係佢可以全日做4、5個鐘頭圖工, 做到隻手痛, 第二日都仲要繼續做, 我只不過要求佢練一個鐘琴而已。

小時了了 發表於 14-9-1 13:03
今年錯了, 明年再想改善方法, 仲有好多個暑假, 唔好咁上心. "舊事已過,都變成新的了", 新學年, 新開始.
...
出年暑假佢就知死。

引用:Quote:LHLMother+發表於+14-9-1+13:10+要六

原帖由 little_yolky 於 14-09-01 發表
但係佢可以全日做4、5個鐘頭圖工, 做到隻手痛, 第二日都仲要繼續做, 我只不過要求佢練一個鐘琴而已。 ...
因為鐘意,所以先會投入同唔怕辛苦,所以圖工喺佢心目中係重要d。雖然佢冇練琴1個鐘,15分鐘都好呀,起碼佢唔係完全放棄

引用:Quote:LHLMother+發表於+14-9-1+13:10+要六

原帖由 little_yolky 於 14-09-01 發表
但係佢可以全日做4、5個鐘頭圖工, 做到隻手痛, 第二日都仲要繼續做, 我只不過要求佢練一個鐘琴而已。 ...
因為她喜歡圖工啊!

stefi 發表於 14-9-1 13:32
因為鐘意,所以先會投入同唔怕辛苦,所以圖工喺佢心目中係重要d。雖然佢冇練琴1個鐘,15分鐘都好呀,起碼佢 ...
你真係好樂觀。

我反而有啲奇怪, 你訂完時間表叫佢跟, 你又一路冇 check 吓佢係咪真係有做? 點會去到最後一日先發現佢原來冇做架, 就算你信佢, 都要睇吓佢有冇做錯啩.

chanwendy 發表於 14-9-1 15:03
我反而有啲奇怪, 你訂完時間表叫佢跟, 你又一路冇 check 吓佢係咪真係有做? 點會去到最後一日先發現佢原來 ...
因為時間表係上午四小時, 睇一小時中文書, 一小時英文書/audio book, 一小時練琴, 一小時暑期作業/練習/寫作遊戲。下午free time / 游水(一星期兩日)。
佢寫作最初有做, 好似寫日記咁同我交換。但後來話想寫故仔, 寫咗Frozen下集, 講到Elsa個老公被士兵殺死咗, 故事就唔知點再發展就無心機寫了。咁買咗啲好簡單既英文數佢做(佢讀中文數), 做到喊, 咁算啦, 唔做啦。後來又話想瞓耐啲, 8點至起身, 咁就無咗一個鐘, 咪無咗最後個個鐘囉。佢就自己縮短練琴做暑期作業, 又自己合併咗睇英文書同audio book變為只聽同睇audio book, 一tick做晒, 一日到黑只睇中文書/雜誌同做圖工。因為我放工返去佢成日攞住本紅樓夢, 仲問我媽咪free time可唔可以睇書, 咁乖我咪以為佢一直有睇書囉, 點知係一直只睇中文書。間中問佢有無聽audio book佢又話有, 妹妹仲要做幫凶話家姐有聽。

噚日執返學書包, 囉咗本小一picture dictionary是旦掀開幾頁問佢, 一個都唔識, 再被我嚴刑烤問至得出實情。我都警告埋妹妹, 叫佢醒醒定定勤力啲, 唔好一齊為非作歹。

chanwendy 發表於 14-9-1 15:03
我反而有啲奇怪, 你訂完時間表叫佢跟, 你又一路冇 check 吓佢係咪真係有做? 點會去到最後一日先發現佢原來 ...
我有相同疑問。6歲人仔,唔喺話事事要監管住,而喺要時時guide住,事關他們未有自制力。自動自覺?只有好少部份可以做得到,大部份做唔到喺正常既~~唔喺好似大人禁,老板掉低一句話,幾時幾時你就要交貨。6歲,初初喺要check住架,見她做到又再加d加d。你一次過交低4句鐘既“工作”俾她,expect她會正正經經同你做齊?荷求囉~番工咩?有時老師無番,就算有代課老師睇住,d小朋友都未必個個正正經經做他應該要做既野啦。

另,要同女講番,你對她講大話喺好失望。做唔到唔緊要,有錯就要認,但講大話喺絕不能接受。

其實小學生暑假不是應好好玩下休息下, 你女女有睇下書而不是打機看tv好乖啦! 講真大人定時間表都未必日日跟黎做! 你可同小朋友講講大話5岩, 但暑假做鍾意的東西一點都沒有錯! 大個D連暑假都無
‹ 上一主題|下一主題