用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 功課經常要畫公仔
go

功課經常要畫公仔 [複製鏈接]

一個K1. Book report 要畫畫。

一個K3,除bookreport要畫畫,功課經常要求用文字或圖畫表達感想。

我個仔係唔識畫畫的人,我又唔知點引導佢。再過多一個月我想我和他們都技窮。剛剛的bookreport畫畫的一頁都已空白了。只寫了文字。但係report book 有一整頁給你畫畫,好以好expect你畫d野咁。

點算好?

1    0    0    0

我買咗本教畫簡筆畫的書, 簡簡單單都頂得下.

Olympian  thx.我跟著畫也很吃力,冇天份...   發表於 14-9-2 10:43

阿仔K2時,連K1的要求都做不到,老師提議去学畫畫

阿仔小一了,雖然技巧仍似K2,但至少有个样,填色唔出界
K3老師臨畢業叫我继續俾佢学,當補習

回覆:LeeCC 的帖子

我都有諗過,不過怕佢唔鐘意,都要問下佢先。我自已都要進步下,唔可以太怕畫畫和圖工。

Olympian 發表於 14-9-1 10:34
一個K1. Book report 要畫畫。

一個K3,除bookreport要畫畫,功課經常要求用文字或圖畫表達感想。

唔計畫功,你小朋友有無創意呢?我D小朋友畫工都好麻麻,不過勝在有創意同貼題,幼稚園老師都好欣賞同鼓勵佢地。

其實你咩都唔洗做,叫佢自己畫就可以...even佢係亂畫, 咪叫佢自己解下畫, 畫左咩出泥囉....你成日帶住佢都唔係辨法, 佢好應該獨立完成自己嘅功課... 只係畫畫之麻...又唔係計數, 填充... 叫佢畫感受, 咪問下佢覺得係點, 係點咪畫係乜囉....係咪先?

引用:其實你咩都唔洗做,叫佢自己畫就可以...even

原帖由 hedhed 於 14-09-05 發表
其實你咩都唔洗做,叫佢自己畫就可以...even佢係亂畫, 咪叫佢自己解下畫, 畫左咩出泥囉....你成日帶住佢都唔 ...
佢每次只會畫火柴人。上次都好一點,佢想表達自己喜歡音樂堂,加了兩個音符上去。

都係可能自己成日睇唔過眼,想份功課似樣d。

留意一下小孩的小肌和空間感

引用:留意一下小孩的小肌和空間感

原帖由 MrBeast 於 14-09-05 發表
留意一下小孩的小肌和空間感
兩樣也有點弱。我覺佢好似冇develop到畫畫的能力。

回覆:Olympian 的帖子

http://mp.weixin.qq.com/s?__biz=MzA5NDQ3NDMwNw==&mid=200168526&idx=1&sn=82c8ab202360aa8e045b6732ee863053&scene=1&from=singlemessage&isappinstalled=0#rd

這個講兒童畫畫的發展,好好的參考

回覆:Olympian 的帖子

http://mp.weixin.qq.com/s?__biz=MzA5NDQ3NDMwNw==&mid=200168526&idx=1&sn=82c8ab202360aa8e045b6732ee863053&scene=1&from=singlemessage&isappinstalled=0#rd

Olympian 發表於 14-9-5 15:15
兩樣也有點弱。我覺佢好似冇develop到畫畫的能力。
我個都弱,復習少少的照抄都抄唔到,上過不同畫班,完全浪費$和時間。我不是專家,不能肯定直接關係但lei 兩樣經過一番訓練,現在好了很多了。

引用:Quote:Olympian+發表於+14-9-5+15:15+兩樣

我個都弱,復習少少的照抄都抄唔到,上過不同畫班,完全浪費$和時間。我不是專家,不能肯定直接關係但lei  ...
想請問係畫畫好左,定係寫字好左?

Olympian 發表於 14-9-5 19:09
想請問係畫畫好左,定係寫字好左?
Both, 當年我是處理讀寫問題,始終學校有功課,畫畫只是興趣,其實畫畫方面基本上我無乜點理,大左自然好左,不過應該和之前的訓練有關。

引用:Quote:Olympian+發表於+14-9-5+19:09+想請

Both, 當年我是處理讀寫問題,始終學校有功課,畫畫只是興趣,其實畫畫方面基本上我無乜點理,大左自然好左 ...
我仔寫字進步很多,但畫畫就唔覺。

>>>一個K3,除bookreport要畫畫,功課經常要求用文字或圖畫表達感想

Key is this 圖畫表達感想 at this stage.

回覆:notcool 的帖子

就係想佢有呢個能力,畫得靚唔靚都係其次。如果唔幫佢一齊諗,有時佢會咩都畫唔出。

最開心佢有次畫ideal school佢一邊畫一邊同我解釋,話呢間學校窗好大但門好細,又畫了一隻河馬和長頸鹿說上課的都是動物。還畫了一個鐘,說所有動物到12點都會變成沙然後消失!我真的好驚訝,個仔好似開竅。

不過之後佢又變返以前咁,唔識畫。

回覆 Olympian 的帖子

Maybe you can ask what is the most exciting part or funny parts of the story. Try to appeal to his emotions. Sometimes, give him silly suggestion and he may feel funny and respond to you...e.g. I think the rat will eat the cat....

Olympian  Thx! I'll try and be more cre   發表於 14-9-9 17:09

想請問我K1的女兒只會塗鴉,Book Report可以怎樣做?我又不想全都由我畫。

回覆 Olympian 的帖子

My kid also cannot draw much at K1. Just do the coloring. Sometimes, I also asked my kid to cut drawings or pictures from magazines. As long as  it is done by the kid, I am good.

Another thought is that you may ask your teacher about the requirement. Maybe the teacher does not expect much.

Olympian  Thanks!  發表於 14-9-11 10:12
‹ 上一主題|下一主題