用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 我家輕度智障自閉兒剛升主流小一
go

我家輕度智障自閉兒剛升主流小一

智能測驗中心評估我兒輕度智障加自閉,
還即場簽發傷殘津貼給我,建議入輕度學校。
但由於輕度學校離我家太遠,又沒有校車,
加上也希望給他試一試的機會(試半年唔得就轉輕度),
故此選了不太受追棒的主流小學。
暑假期間,我安排小兒上暑期班,讓他多點社交機會,
又安排老師個別教導k3的功課,看看他能否有能力學習!
老師的評語只是說他像大bb, 言語理解差一點,
但會聽指令,上課不搗蛋,有時像發夢中,但功課都會做呢!
新生試學近一星期,驚喜不斷!
第一日已聽老師指令去排隊(當時我在場,平常他都不願離開我,上特殊幼兒中心兩年都不願上學),
之後幾天他都掛著笑容上學及放學,
會唸英文句子和唱英文歌,會唸中文字和學校名。
班老師說他有點不集中,但要他作的事他都能完成。
老師還說,他只是社交和言語較差,叫我別擔心,
會安排言語治療和多些社交活動給他。
老師校長都關愛,看得出小兒佷喜歡上學!
感恩上天眷顧,雖未知日後如何,但此刻喜上眉梢!

不求成績好,但願每天開開心心!

回覆:fatfatface 的帖子

其實我仔都是,希望开學後—切順利!

EKME,
祝福你小朋友也一樣幸運,遇到關愛的學校,
和有愛心的老師!

我仔未上學前我擔心得很,因為一直讀特殊幼兒中心,
一直是6人小組,怕他上小學三十多人一班會不能適應,
又怕他學業,社交唔得,又怕人歧視。
直至開學見佢好似忽然大個左,講多左好多嘢,
識分享學校學到嘅嘢,先覺得自己好儍,
擔心左咁多個月!
交比上天,原來放鬆、順其自然便可以!
我成日同老公講,我陀B時,只祈求他健康快樂,
今日見到佢健康同快樂,感恩了!

共勉之,加油!

congratulation ,你搵到一間好學校, 努力, 加油, 平常心去面對, 不要比自己和小朋友壓力, 不要和別人比較, 那怕小小進步, 只要一直向前走, 人生總有出路.

回覆:fatfatface 的帖子

恭喜你有好的開始!學校的理解及支持好重要。

congratulations!

恭喜呀!繼續努力。
我今年要報2015年小一, 都係S位上緊K3, 好頭癢。要諗下報主流先? 準備入特小? 定REPEAT K3。
我粒星星屬多動型, 專注力弱, 但英數OK, 未做評估,
我真係好擔心條路應該點行

回覆 fatfatface 的帖子

很令人鼓舞!

引用:恭喜呀!繼續努力。我今年要報2015年小一,+

原帖由 CLY1023 於 14-09-02 發表
恭喜呀!繼續努力。
我今年要報2015年小一, 都係S位上緊K3, 好頭癢。要諗下報主流先? 準備入特小? 定REPEAT ...
我都頭爆!情況同你差唔多!上緊k3 s位,出年升小一,都唔知點算!最慘係無人傾到計,壓力爆晒!

我个剛升小一,小班,学校注重关愛共融,

开学一星期,都好开心,但仍未講到隔離位叫乜名,未有朋友

老師說他好叻,問有冇小朋友識去校務處,只得佢話識,老師問他可否幫忙拿東西去校務處,他完成任務回來,俾佢做行長

老師說他好担當,所有工作都有責任感完成

又問我他是否資優

引用:Quote:原帖由+CLY1023+於+14-09-02+發表恭

原帖由 idak 於 14-09-06 發表
我都頭爆!情況同你差唔多!上緊k3 s位,出年升小一,都唔知點算!最慘係無人傾到計,壓力爆晒!

...
CLY1023,idak,學校老師給你們什麼意見?我選了今年repeat k3,明年升小一了。我地有部份家長直升小一因認為repeat k3 對自己個小朋友冇幫助。有的在最後半年s位,下午上主流k3跟住下一年升小。

引用:Quote:原帖由+idak+於+14-09-06+發表我都頭

原帖由 Olympian 於 14-09-07 發表
CLY1023,idak,學校老師給你們什麼意見?我選了今年repeat k3,明年升小一了。我地有部份家長直升小一因認為 ...
我可能會選擇升小一,因為上網睇到有兩、三間幾好,有間師資有7成有特殊教育培訓,有間小一無考試!

引用:Quote:原帖由+Olympian+於+14-09-07+發表CL

原帖由 idak 於 14-09-07 發表
我可能會選擇升小一,因為上網睇到有兩、三間幾好,有間師資有7成有特殊教育培訓,有間小一無考試!

...
咁多選擇不用愁吧!選間近家的,省點時間做功課。我選區內三線小學。

回覆:我家輕度智障自閉兒剛升主流小一

真心替小朋友找到適合及愛護他的學校感到高興。加油各位家長!

回覆 Olympian 的帖子

我多數選擇先揀主流小一,因為S位老師說,囝囝是大仔,加上歲半已經開始介入做訓練,repeat K3通常只對遲訓練或細仔作用大,所以不建議我仔去repeat。
現多去參觀融入做得好的小學,同留意屋企附近的輕度智障學校,做兩手準備。

引用:回覆+Olympian+的帖子 我多數選擇先揀主流

原帖由 CLY1023 於 14-09-11 發表
回覆 Olympian 的帖子

我多數選擇先揀主流小一,因為S位老師說,囝囝是大仔,加上歲半已經開始介入做訓練 ...
係呀,要睇多幾間學校,心水的學校我會睇兩年。repeatk3對我仔好重要,因我仔要追小手肌,同埋佢八月尾出世小小細。

各位,我想同大家分享小兒上學後遇到的情況。
最初兩星期由於上課時間少,開心到不得了。
正當放下心頭大石,剛開始全日授課他便好不耐煩
,開始發脾氣,哭,撕紙和推桌椅!
這都是過去沒有發生過的!
老師說他不大理解上課時間表和講課,像看不明白,
於是我們用圖片每天早上告訴他今天有什麼堂。
他上課不太專注但功課他都會做,
課文在家唸得很流暢但上堂時要看心情。
問過心理學家,她說升小一來說,小兒的情況
是預計之內,正常呢!著我多看3個月,她說
正常能力的小朋友也會有激烈轉變狀況。
但小兒很愛很愛上這學校,現希望他快點過適應期,
享受校園的正常生活。
我也密切留意他的適應狀況,跟學校老師及社工多點
聯繫,以便作合適的對應。
以上分享是希望給大家一個參考,自閉兒升小一後有可能
遇到的情況。
不喜勿插,謝謝大家!

回覆 fatfatface 的帖子

請問你兒子的小學在那區,可以介紹作為參考?我女現在的小學在東區,老師態度是愛理不理的,支援很差,因此我很想幫她轉校,她有輕度ADD。

回覆 Daddle 的帖子

我都係住東區的,雖然小朋友只係K1, 但都開始諗緊小學, 可唔可以PM我係邊間小學呀~ THANKS!