用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 如讀一般幼稚園,點增強小朋友的英語能力? ...
go

如讀一般幼稚園,點增強小朋友的英語能力? [複製鏈接]

我本身英文普通,不是native speaker。如果小朋友讀一般學卷幼稚園,你地會點培訓小朋友的英語能力?我想佢英文好,可以有native accent, 但學卷幼稚園一般語景無咁好,單靠一星期上一兩次的英文興趣班怕好難維繫到小朋友的英語學習環境。我小朋友其實係讀緊私校的英普n班,英語環境好好,但學費貴,我諗緊k1好唔好讀返學卷慳d錢,你地點揀/點做?

23    0    0    0

引用:No+way!+Wanna+have+better+English+learni

原帖由 小燕子2011 於 14-08-29 發表
No way! Wanna have better English learning environment but without paying fees! There are no free lu ...
Just want to get more advices on how to improve children's eng ability, I am not asking how to make it at free. Pls pay attention to my q and give some constructive advice if you have any! Thanks a lot!

引用:我可以話一般幼稚園係好難同無學劵比。真係

原帖由 Vickyblah 於 14-08-30 發表
我可以話一般幼稚園係好難同無學劵比。真係一分錢一分貨。所接觸教過的小朋友,唔係話無學劵一定個個英文na ...
我明你所講的,我都相信學校學英文會比興趣球果d成效高,我會好好再考慮下。始終語言好,理解力高自然讀其它科都會稱心d,所以我中英文都想佢好!

引用:Quote:原帖由+Imjanety+於+14-08-29+發表我

原帖由 huggiesbb 於 14-08-30 發表
可否分享下你小朋友讀邊間n班?
因我都係覺得讀間貴啲 但有好嘅英語環境的學校好啲
學其他人講 另外出去補 ...
讀邊間唔講了,不算是重點,半日學費約$4k x12, 咁讀4年用20萬,貴過自己讀大學,諗起就覺得肉赤。不過佢其實有雙班主任,全英授課,每星期有普通話,應該會教少少中文(N班者), 我都打算自己幫佢加強中文,學校係happy school! 有時真係好矛盾,想佢有愉快童年,唔想谷佢,但又想佢有競爭力,真係魚與熊掌!

引用:+本帖最後由+jade_h+於+14-8-31+03:16+編輯

原帖由 jade_h 於 14-08-31 發表

小兒今年k3,k1-k2上學期讀屋村幼稚園。本來以為課後再多看英 ...
我都怕轉環境英文會退步,其實只係返左三星期,已經同我講「I want water」,以前唔會無端端講英文句子的。我同佢讀英文故事,問佢簡單問題,佢又突然用英文答我(以前我用英文問佢,佢多數用中文答返我),所以我覺得成效都好高! 聽完大家咁講,我都可能會偏向讀返私幼

‹ 上一主題|下一主題