用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 如讀一般幼稚園,點增強小朋友的英語能力? ...
go

如讀一般幼稚園,點增強小朋友的英語能力? [複製鏈接]

我本身英文普通,不是native speaker。如果小朋友讀一般學卷幼稚園,你地會點培訓小朋友的英語能力?我想佢英文好,可以有native accent, 但學卷幼稚園一般語景無咁好,單靠一星期上一兩次的英文興趣班怕好難維繫到小朋友的英語學習環境。我小朋友其實係讀緊私校的英普n班,英語環境好好,但學費貴,我諗緊k1好唔好讀返學卷慳d錢,你地點揀/點做?

23    0    0    0

回覆:Imjanety 的帖子

No way! Wanna have better English learning environment but without paying fees! There are no free lunch. Think carefully before ask this question.

回覆:如讀一般幼稚園,點增強小朋友的英語能力?

我個 case 一樣, 我今年幫小朋友由私幼 N 轉學卷 K1, 我打算比佢 K2 開始出去讀下英文同埋睇多 d 英文故事書/ DVD。。

引用:No+way!+Wanna+have+better+English+learni

原帖由 小燕子2011 於 14-08-29 發表
No way! Wanna have better English learning environment but without paying fees! There are no free lu ...
Just want to get more advices on how to improve children's eng ability, I am not asking how to make it at free. Pls pay attention to my q and give some constructive advice if you have any! Thanks a lot!

請菲傭

回覆:ricchlosc 的帖子

都睇外傭的發音,現請了位態度好,無成日入房,玩手機,好肯做野…但發音麻麻,亞仔仲跟足哂,煩惱

回覆:Linuslouis 的帖子

其實我都諗點加強英語,試過讀同聽(有
cd)的英文故事書,亞仔好喜歡喎,因係亞仔喜歡的McQueen卡通,每日都要聽同cd睇書, 幾日後要開始自己跟住讀,我覺得都唔錯,但就要家長花d心機啦

我會繼續讀英普班,有好的語境係最有效方法。讀學券當俾少3千學費,但每星期上兩個鐘英文都要千幾二千啦,一來一回唔差好遠。
讀英普班都有人再喺外要上,但可能係朗誦,phonics,考試班,幫小朋友更上一層樓用。

引用:其實我都諗點加強英語,試過讀同聽(有 cd)

原帖由 Linuslouis 於 14-08-30 發表
其實我都諗點加強英語,試過讀同聽(有
cd)的英文故事書,亞仔好喜歡喎,因係亞仔喜歡的McQueen卡通,每日都 ...
我都打算係咁,靠cd, dvd幫助啦!點讀筆唔知聽得清唔清楚發音,所以都仲考慮當中。

當然有經濟能力,我都會繼續讀國際班

引用:我本身英文普通,不是native+speaker。如果

原帖由 Imjanety 於 14-08-29 發表
我本身英文普通,不是native speaker。如果小朋友讀一般學卷幼稚園,你地會點培訓小朋友的英語能力?我想佢 ...
係啦,有相同問題,良好正音英語環境其實好緊要,不過學費真係差很遠。。

引用:No+way!+Wanna+have+better+English+learni

我同你有同一個煩惱,唔知應唔應該讀有學卷幼稚園...
但又怕出去俾錢學英文成效無咁好加埋條數都係度.......
但又有人話幼稚園都係得三個鐘(包埋食茶點同排洗)其實唔可以只靠幼稚園....
所以我都係唔知點好  >.<

引用:我同你有同一個煩惱,唔知應唔應該讀有學卷

原帖由 Bonbonita 於 14-08-30 發表
我同你有同一個煩惱,唔知應唔應該讀有學卷幼稚園...
但又怕出去俾錢學英文成效無咁好加埋條數都係度...... ...
我今年九月升K2就是從學卷學校轉了去英普國際班,雖然學費貴D,但在外面補也需要錢,我相信每日用三小時嘅課程效果一定比外出補好些,所以最終也決定轉校了。

引用:我本身英文普通,不是native+speaker。如果

我本身英文普通,不是native speaker。如果小朋友讀一般學卷幼稚園,你地會點培訓小朋友的英語能力?我想佢 ...
㨂了間有學券而每日有Net教英文嘅幼稚園,放學回家再抽時間同佢睇flash card /DVD 聽英文歌學習英文!

我可以話一般幼稚園係好難同無學劵比。真係一分錢一分貨。所接觸教過的小朋友,唔係話無學劵一定個個英文native,但有學劵的除非屋企有人講英文,我所見過的無小朋友可以去到
native level。加上以家出面補英文都唔平,上多幾堂同無學劵唔會差太多。聽過好多家長後悔,估唔到出面學咁貴。而且出面師資好參差。。所以你考慮清楚。如真係吃力,咁唯有俾佢睇多啲英文dvd,聽多啲英文,去多啲有外國人嘅地方玩等佢習慣講唔同語言嘅人。我小朋友未返學,我地喺屋企只會睇英文台,兩歲佢都無睇過tvb(所以佢喺人地屋企見到講中文嘅台佢唔會睇會走左去)。都有英文dvd,佢都好鍾意,聽英文兒歌,另外我都會俾佢聽普通話歌。佢以家唔怕英文人,有時會跟電視入面嘅人講一啲英文字,而咬字發音係有埋尾音的。我一心打算讀無學劵,另外自己教。唔想出去補英文。。。。

引用:Quote:原帖由+Imjanety+於+14-08-29+發表我

原帖由 Evachau 於 14-08-30 發表
㨂了間有學券而每日有Net教英文嘅幼稚園,放學回家再抽時間同佢睇flash card /DVD 聽英文歌學習英文!

...
哩個方法都可行,但哩啲幼稚園比較少。。。

引用:我可以話一般幼稚園係好難同無學劵比。真係

原帖由 Vickyblah 於 14-08-30 發表
我可以話一般幼稚園係好難同無學劵比。真係一分錢一分貨。所接觸教過的小朋友,唔係話無學劵一定個個英文na ...
我明你所講的,我都相信學校學英文會比興趣球果d成效高,我會好好再考慮下。始終語言好,理解力高自然讀其它科都會稱心d,所以我中英文都想佢好!

引用:Quote:原帖由+小燕子2011+於+14-08-29+發表

原帖由 galaxybag 於 14-08-30 發表
其實楼主上得黎問都係想聽下大家意見啫,唔洗咁冇品嘅!你都唔係advice人,似想聊交囉!不如你反醒下做人嘅 ...
係囉,樓主只係問下人地意見,唔駛咁rude去質問人地問問題既動機。

有好多人英文好好,都係靠背字典,睇西片,追英文字幕,去練返嚟,唔一 定要俾$㗎。世上學野既方法好多,只要集各家之所長,就慢慢搵到適合自己既方法。

我覚得樓主既問題係好問題,魚與熊掌,當然想兩者兼得。而且尼個反而值得思考既問題。

我都準備俾囡囡讀學券幼稚園,但我買左Oxford path ,學習進度都幾好,so far 佢都識到二,三百個生字,都肯講英文。另外,我會係Kl,搵D平平地,free talk 既堂俾佢,可能一星期上一次,等佢接觸下外國人,改善下口音。每日都開明珠台新聞,聽下聽下,希望可以彌補語境不足既問題。

Oh!Baby  請問你比佢幾大學oxford path?   發表於 14-9-17 11:29

可否分享下你小朋友讀邊間n班?
因我都係覺得讀間貴啲 但有好嘅英語環境的學校好啲
學其他人講 另外出去補英文其實價錢唔平
同搵間冇學券的價錢差唔多
而且佢放學仲可有點free time relax下

同埋我想問大家 英普班有中文堂上嘛?
我問過好多學校英普班都好似冇中文字學
所以都在矛盾中 擔心中文跟不上
想參考下大家心目中好的英普班有咩學校揀

小兒今年k3,k1-k2上學期讀屋村幼稚園。本來以為課後再多看英語書/dvd可以補救到,但結果是我一拿出那些英語教材他就發脾氣,不准我講英文。但因為想考直資,唔理佢中唔中意,同佢轉了國際幼稚園。返了幾個月,係屋企會主動同我講英文。不過我仍然後悔太遲轉校。
朋友個仔剛好調轉,由國際班轉學卷校,朋友話個仔的英語明顯退步。
‹ 上一主題|下一主題