用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 如讀一般幼稚園,點增強小朋友的英語能力? ...
樓主: Imjanety
go

如讀一般幼稚園,點增強小朋友的英語能力? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+Imjanety+於+14-08-29+發表我

原帖由 huggiesbb 於 14-08-30 發表
可否分享下你小朋友讀邊間n班?
因我都係覺得讀間貴啲 但有好嘅英語環境的學校好啲
學其他人講 另外出去補 ...
讀邊間唔講了,不算是重點,半日學費約$4k x12, 咁讀4年用20萬,貴過自己讀大學,諗起就覺得肉赤。不過佢其實有雙班主任,全英授課,每星期有普通話,應該會教少少中文(N班者), 我都打算自己幫佢加強中文,學校係happy school! 有時真係好矛盾,想佢有愉快童年,唔想谷佢,但又想佢有競爭力,真係魚與熊掌!

引用:+本帖最後由+jade_h+於+14-8-31+03:16+編輯

原帖由 jade_h 於 14-08-31 發表

小兒今年k3,k1-k2上學期讀屋村幼稚園。本來以為課後再多看英 ...
我都怕轉環境英文會退步,其實只係返左三星期,已經同我講「I want water」,以前唔會無端端講英文句子的。我同佢讀英文故事,問佢簡單問題,佢又突然用英文答我(以前我用英文問佢,佢多數用中文答返我),所以我覺得成效都好高! 聽完大家咁講,我都可能會偏向讀返私幼

引用:Quote:原帖由+Evachau+於+14-08-30+發表㨂

原帖由 Vickyblah 於 14-08-30 發表
哩個方法都可行,但哩啲幼稚園比較少。。。
係吖!一有offer已放棄了另外兩間跨區offer,但相對其他有學券的幼稚園學費也較貴!

回覆:如讀一般幼稚園,點增強小朋友的英語能力?

如果一心想上一般津校,幼稚園就算讀有好多net既,上到小學少了機會聽講,都會退步,這是我見朋友兒子的例子。所以除了幼稚園的語境,家庭的配合同之後小學的選擇都是重要。

Eskridge  i believe so   發表於 14-9-4 12:11
:wave:

喺屋企同佢講多D英文,睇英文書,語言要日日用,否則會退步

引用:我本身英文普通,不是native+speaker。如果

原帖由 Imjanety 於 14-08-29 發表
我本身英文普通,不是native speaker。如果小朋友讀一般學卷幼稚園,你地會點培訓小朋友的英語能力?我想佢 ...
如果小朋友宜家讀得開心鍾意返學,而家長又負擔得起,好好考慮繼續英普k1或轉其他英粵K1,因我認同語境對外語學習的重要性。如選學卷幼稚園再外補英語,花的錢可能差不多,但亦需考慮小朋友放學後再去上課會否太累,和會否不夠自由玩嘅時間。

回覆:Imjanety 的帖子

聽樓主甘講已經有了答案!!

我揀咗有學券嘅,因為平。我自己真係覺得唔值,我讀大學都唔駛咁貴
揀得有學券真係預咗學術上嘅野自己教,其實冇學券咪又係要自己跟返
每日要花多好多時間去同佢睇英文書
只要持之以恆,佢英文唔會差過讀冇學券
不過睇你有冇咁多時間

引用:如果一心想上一般津校,幼稚園就算讀有好多

原帖由 happyapple 於 14-08-31 發表
如果一心想上一般津校,幼稚園就算讀有好多net既,上到小學少了機會聽講,都會退步,這是我見朋友兒子的例 ...
係呀。哩樣都好緊要。樓主你打算讀津貼小學嗎?如果係都係考慮因素之一

引用:其實我都諗點加強英語,試過讀同聽(有 cd)

原帖由 Linuslouis 於 14-08-30 發表
其實我都諗點加強英語,試過讀同聽(有
cd)的英文故事書,亞仔好喜歡喎,因係亞仔喜歡的McQueen卡通,每日都 ...
請問邊到有得買?多少錢?

我個人既小小意見:
小朋友剛返村校N班, 估唔到有NET 一至五都30MINS 英文, (但國語只一星期一堂); 但始終大班, 25人, 須學校說分兩組上, 但覺得未必可以照顧到每個小朋友! 我細個日日上英文堂, 發夢多! 所有村校只可以提供最BASIC 既資源去學英文!

我打算亦問過專業人士, 在家最好每日同小朋友講5分鐘英文 (可以好簡單), 等佢地唔會抗拒! (大人唔叻咪都順便練習下/OR 搵D簡單英文書同佢每日講下). – 我就每日15MINS 同佢 English time.

我每個月比佢去學英文, 一星期一次 (因為已返全日, 唔想小朋友太累)! $160 個鐘, 一個月$640! 比起讀國際學校 5k-6k, 差好遠! 我本身勉強可以比小朋友讀5-6K 學校, 但對我黎講返全日學自理(同某D其他原因)緊要D, AND 5-6K 讀2-3 小時我覺得貴,所以最終揀村校!

我識比較多小朋友, 學劵的多說會出去補, 但有成效的較少,

我2個都是 "非學劵", 大的已英小, 細的上K1,  佢地會好習慣轉channel, 可能每日對開不同人(老師同小朋友) , 我都開支大辛苦的, 不過佢地上左小學辛苦小D.

引用:請菲傭

原帖由 ricchlosc 於 14-08-30 發表
請菲傭
Are you kidding?

pristang    發表於 14-9-2 12:53

回覆 kuma_mama 的帖子

Kuma_mama, 三聯有得買,但我在圖書館借的,諗住俾佢習慣看書,借書,其實隻CD 好悶,但亞仔好喜歡跟住讀,你可以試試吧!

引用:我識比較多小朋友,+學劵的多說會出去補,+但

我都有爭扎過讀國際幼稚園還是本地幼稚園,你們一心著重英語能力,但我反而覺得中文執筆寫字認字更難

tiggeryyw    發表於 14-9-3 16:21

K1我小朋友都有私幼同學卷offer, 最後都係私幼,每月成5k,我都有付擔,不過諗真下,為左3年後小一之戰, 都冇辦法,當然啦,冇話讀私幼就一定有好小學收,但最少小朋友可以接觸普英,對佢一定冇壞,而自己最多都係洗少d,好過小朋友上到小學辛苦而後悔,因為我都buy呢句嘢"3-6歲係小朋友發展的重要階段",係會有人覺得我傻,幼稚園咋麻,洗乜呀,所以呢d真係好睇個人歡喜,冇話對錯!

我仔3年前讀私校n班,到k1時轉了有學卷幼稚園,讀左大半年發覺語境真係幾重要,單靠每星期1.5小時英文課真係唔夠,勁後悔(果間學校出名好有愛心,但中英都教得好淺好慢),結果k2我幫仔仔轉番私校英普班…

我鄰居仔仔讀有學卷學校,再另外一星期三堂(每堂2小時)讀英文黎keep,淨英文課學費都5k一個月…

‹ 上一主題|下一主題