用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 得15分仲想報Happy School 會唔會害咗個女?
go

得15分仲想報Happy School 會唔會害咗個女? [複製鏈接]

就黎要報K1, 我一直想個女黎緊既三年都開開心心, enjoy校園生活, 所以只是留意屋企附近的學校, 返半日, 我繼續做FTM陪住佢.  但其實佢只得15分, 第時大抽獎唔夠人爭咁點算?  我會唔會害左個女?
   2    0    0    0

回覆:anna1020 的帖子

唔揀大熱門的小學,都有機會大抽獎入到頭一二個志願,15分自行分配機會不大,一係就派完再叩門。除非讀龍校,否則讀邊間幼稚園唔影響小學派位,因為係計分和抽,幼稚園只是考私小直資和叩門時有用。

引用:唔揀大熱門的小學,都有機會大抽獎入到頭一

原帖由 Potato001 於 14-08-31 發表
唔揀大熱門的小學,都有機會大抽獎入到頭一二個志願,15分自行分配機會不大,一係就派完再叩門。除非讀龍校 ...
乜野係15分?

anna1020 發表於 14-8-29 21:03
就黎要報K1, 我一直想個女黎緊既三年都開開心心, enjoy校園生活, 所以只是留意屋企附近的學校, 返半日, 我 ...
咁你自己稔定想happy定想到時爭入名校。不過你也可靠校網派位,不用計分的。

引用:Quote:anna1020+發表於+14-8-29+21:03+就黎

原帖由 964000 於 14-11-23 發表
咁你自己稔定想happy定想到時爭入名校。不過你也可靠校網派位,不用計分的。 ...
咁如果用校網派位,係咪純粹靠彩數架?

引用:Quote:原帖由+Potato001+於+14-08-31+發表

原帖由 奶茶喱哩 於 14-11-23 發表
乜野係15分?
首名子女,適齡學童有15分,如果其他人父母係校友/兄姊讀緊/有宗教分,就會有20-25分,自行分配會入到,所以15分只可以選啲少人揀嘅學校

引用:Quote:原帖由+奶茶喱哩+於+14-11-23+發表乜

原帖由 Potato001 於 14-11-24 發表
首名子女,適齡學童有15分,如果其他人父母係校友/兄姊讀緊/有宗教分,就會有20-25分,自行分配會入到,所 ...
什麼叫自行分配呢?

引用:Quote:原帖由+964000+於+14-11-23+發表咁你

原帖由 apple_love 於 14-11-23 發表
咁如果用校網派位,係咪純粹靠彩數架?
係呀,第二輪只在校網內大抽獎,不計分數

謝謝各位回覆.  因為家庭限制太多, 所以可以揀既選擇亦唔多, 所以最終都係選D happy school.  以後的事, 實在無法plan 太長遠

anna1020 發表於 14-11-25 22:27
謝謝各位回覆.  因為家庭限制太多, 所以可以揀既選擇亦唔多, 所以最終都係選D happy school.  以後的事, 實 ...
會考慮國際學校?那就可以一直happy到中學,再到外國讀大學,繼續happy無煩憂。

引用:Quote:原帖由+Potato001+於+14-11-24+發表

原帖由 奶茶喱哩 於 14-11-25 發表
什麼叫自行分配呢?
自行分配是第一輪,用計分方式,可以選任何校網的小學,由高至低分排,同分唔夠位就抽籤。第二輪是大抽獎。

引用:Quote:anna1020+發表於+14-11-25+22:27+謝

原帖由 hoihoima 於 14-11-26 發表
會考慮國際學校?那就可以一直happy到中學,再到外國讀大學,繼續happy無煩憂。
...
其實國際到中學想入好大學都要好勤力的

引用:Quote:原帖由+奶茶喱哩+於+14-11-23+發表乜

原帖由 Potato001 於 14-11-24 發表
首名子女,適齡學童有15分,如果其他人父母係校友/兄姊讀緊/有宗教分,就會有20-25分,自行分配會入到,所 ...
係咪即係如我想女女入寶血小學,而佢爸爸同姑姐係舊生就會多咗分?

回覆:bee430430 的帖子

爸爸或媽媽係小學舊生才有分,姑姐是冇分的

回覆:得15分仲想報Happy School 會唔會害咗個女

我想問叩門係咪任何區域小學都可以?

‹ 上一主題|下一主題