用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 新任SC家長,你習慣嗎?
樓主: kylok
go

新任SC家長,你習慣嗎? [複製鏈接]

引用:我囡囡都係初到st+cat.,+k1發覺大部份小朋

原帖由 kentchau 於 14-09-10 發表
我囡囡都係初到st cat., k1發覺大部份小朋友都能聽懂英文老師講英文及回答,可能家中有姐姐,自小培訓。但 ...
既然你選SC, 應該明白學校係NET教英文,而佢哋係唔識廣東話,亦唔會有人每句翻譯做中文。如果你覺得學校將此責任推到家長身上,那麼SC應該不是你杯茶。我囡都不是在英語環境下長大,入SC時英文都不比其他同學好,上英文堂也不會主動舉手講嘢。老師都有和我哋了解過,都有叫我哋同佢講多啲。其實佢哋咁細個,英文最主要係聽講能力。所以你可以根據學校嘅Four weeks plan, 環繞主題同佢用英文傾,甚至用遊戲唱歌方式來溫習,等佢熟悉學校教咩,上堂自然好啲。我會自己用plan入面嘅詞彙,做本圖詞並茂並嘅詞彙同佢認圖讀字。平時就俾佢睇少少英文卡通片,如peppa pig, Wibbly pig, Barney. 我覺得芝麻街,Mickey mouse唔太好,因為佢哋啲公仔聲講英文會好難聽到真英文。bedtime stories講英文書係不可少,頭幾次講本書,我會一句英文,一句中文,等講多幾次佢熟咗本書,就全英文講。我都有帶佢上英文班,不是phonics的。現在k2了,佢英文算進步不少。努力加油,做家長係要比學校付出更多的。

回覆:kylok 的帖子

多謝你意見,我地都開始引導佢聽英文,其實 st cat.真的pre requisite 要聽懂英語,面試又沒有孝核過?莫名其妙!

before you apply the school, did you know there's NET teacher in SC N1? did you expect there's Chinese teacher would sit next to the NET teacher and translate every single sentence to Chinese?

If yes, please adjust the expectation. Otherwise, I am afraid SC is not your cup of tea.

引用:多謝你意見,我地都開始引導佢聽英文,其實

原帖由 kentchau 於 14-09-11 發表
多謝你意見,我地都開始引導佢聽英文,其實 st cat.真的pre requisite 要聽懂英語,面試又沒有孝核過?莫名 ...
我諗你誤會了。
無一定要未入學就懂英語對答。
學校嘅net提供良好語境接觸英語,會有系統咁令小朋友明白。
學期初小朋友可能有少少唔習慣,就好似佢哋bb學講嘢,都係聽吓估吓去學,慢慢地就會pick up.
若真是要增潤,班主任會十月左右致電同家長溝通。
咁小朋友學習一向都要家校合作,先相輔相承。
好好利用中及英文的four weeks plan配合

‹ 上一主題|下一主題