用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 新任SC家長,你習慣嗎?
go

新任SC家長,你習慣嗎? [複製鏈接]

這2天囝囝N班開學,我們是另一間不太出名PN轉過來的。
來到新學校2天,感覺學校很有際度,課室很細,老師很專業,同學個個都很醒目。
以前孩子在舊校中很醒目的,來到變得平凡了

10    0    0    0

回覆:kylok 的帖子

自己有點壓力,不知SC這選擇對孩子對或錯。只希望他有個開心童年。以往家長都說父母支持很重要。但新手的我有點不知如何準備。收了幾本書及手冊,要多看一下了。
有無過來經驗家長可以指導一下

回覆:新任SC家長,你習慣嗎?

對,小女在另一間幼稚園轉入嚟,頭兩天適應天的時候,見到個個st cat 小朋友都是醒醒目目的。之前interview 時覺得校舍有點舊,但開學時覺得課室ok,很有校園氣氛。老師很有經驗,而且送的小禮物有心思,令小朋友喜歡st cat. 希望大家都適應得好吧 :)

回覆:kylok 的帖子

我上年嘅情況感覺同你一樣。放心,你和小朋友都會很快適應學校嘅運作模式。因為只要你相信他是醒目的,適應後也是醒目的,要對他有信心呢。你覺得其他小朋友很醒目,其實每個小朋友都有他的長短處,只是一兩個鐘頭內你看不到多少吧。學校的老師真的很專業,他們會告訴你,小朋友欠缺什麼,你可以怎樣訓練他。多點主動和老師溝通,了解他上課情況。因為,不同pre-nursery, SC 的K1是很靠學生自己負責,要帶咩嘢for show and tell, 返到學校校功課手冊回條等,全部靠自己。如果你小朋友沒什麼大問題,老師是很少主動打電話或寫字條給家長的。如果要train嘅,就係每日問佢明天有冇嘢要帶,如果佢答唔到但你又知有,唔好幫佢準備住,請佢返去聽清楚,放學再答返你,佢唔講就唔帶,講到咩就帶咩。佢知道自己冇帶或帶錯咗,就知要聽清楚了。

我都係其他學校轉過黎,同你地嘅感受一樣,自己都有d壓力...

聽完家長講座,感覺會否良好一點?

引用:聽完家長講座,感覺會否良好一點? +

原帖由 SCboy 於 14-08-31 發表
聽完家長講座,感覺會否良好一點?
很多資訊及通告,還在整理,希望沒有遺漏吧

kylok 發表於 14-8-29 08:42
這2天囝囝N班開學,我們是另一間不太出名PN轉過來的。
來到新學校2天,感覺學校很有際度,課室很細,老師很 ...

你說的醒目, 是指比較外向吧?
SC確是相當有系統的. 沒進來前很多家長會因為它的名氣, 考小成績, 或者英文有多好. 進來以後有些家長會覺英文不如想像中的強, 課程不夠深, 或者覺校舍舊, 課室小.

我覺得以上的感覺, 是基於有不少家長覺得英文是一切, 課程深才是好等等.

事實上, 我覺得SC的強項是訓練孩子獨立和表達. 很快你會驚訝你以前心中的BABY, 為何有些東西可以自己做呢, 而且SC的孩子很勇於表達自己的意見. 這些都是老師的訓練和給予機會.

有機會你上課日在校園走一圈, 你會發現孩子獨自走來走去做著各樣的事, 很獨立!

配合老師, 在家多點放手, 讓孩子自己能做的事自己做吧. 他們其實不再是小BABY!

回覆:retriever 的帖子

同意,小兒一年前乜都唔知一舊飯,讀完k1把咀唔收,仲會你問佢一條問題有一連串延伸問題考返你

其實我最擔心係坐校巴的問題! 今天第一天回程時已遲了十分鐘,阿囡坐左一個鐘頭校巴先回到校巴站,下車時已經無心機!

引用:Quote:kylok+發表於+14-8-29+08:42+這2天囝

原帖由 retriever 於 14-09-02 發表
你說的醒目, 是指比較外向吧?
SC確是相當有系統的. 沒進來前很多家長會因為它的名氣, 考小成績, 或者英文有 ...
多謝媽媽們的分享。家中有工人姐姐,其實囝囝好依賴。唔知同SC會否背通而弛呢?
不過擔心真是少不了,希望快點適應吧

其實我相信小朋友嘅適應能力好強,佢呢兩日返學都好開心...反而自己好似未太適應到!!

想請教各位媽咪,我拿返來的書:SC Oxford Reading Tree ,這個怎麼輔導?
沒有碟嗎? 因為我是其他幼稚園插班過來,學校發了一點資料,但是是否要家長自己用英文輔導,而沒有其他更詳細的解釋或者碟嗎?

Ort係無碟。
你想要teaching guide可到圖書館借
如果k1係無字天書,我prefer交比老師講。否則啟發唔成變copy machine有遺原意

我也是外來生,見到好多好醒目的小朋友之外,老師亦經驗豐富,家長都熱心團結, 非常滿意。

我囡囡都係初到st cat., k1發覺大部份小朋友都能聽懂英文老師講英文及回答,可能家中有姐姐,自小培訓。但我地好少同囡囡用英語交談,所以老師叫我地在家中用英語訓練,我諗不可能一下子就能聽懂,加上不是慢慢來由老師教導,好似把責任推了家長,大家有此經歷。同埋有什麼方法可達到要求!

引用:想請教各位媽咪,我拿返來的書:SC+Oxford+

原帖由 仔仔妈咪 於 14-09-04 發表
想請教各位媽咪,我拿返來的書:SC Oxford Reading Tree ,這個怎麼輔導?
沒有碟嗎? 因為我是其他幼稚園 ...
仔仔媽咪,請問仔仔是K1嗎?我未有Oxford reading tree wor....

引用:我囡囡都係初到st+cat.,+k1發覺大部份小朋

原帖由 kentchau 於 14-09-10 發表
我囡囡都係初到st cat., k1發覺大部份小朋友都能聽懂英文老師講英文及回答,可能家中有姐姐,自小培訓。但 ...
Kentchau, 好明白你的感受。如果屋企無咁嘅語境。可以開個now兒童台每日定時睇一陣,然後每晚bedtime story用英文。
慢慢來,SC收得,佢一定會適應的

引用:Quote:原帖由+仔仔妈咪+於+14-09-04+發表想

原帖由 kylok 於 14-09-11 發表
仔仔媽咪,請問仔仔是K1嗎?我未有Oxford reading tree wor....
Oxford reading tree要到k1下學先用到,大約11月學校會出通告訂購或自己出去買。

‹ 上一主題|下一主題