用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問【張祝珊】中文是否極深 ?
go

請問【張祝珊】中文是否極深 ? [複製鏈接]

聽聞 中一上學期教  中三下學期啟思中文書。

請問【張祝珊】中文是否極深 ?

王家爸爸    發表於 14-8-29 09:43
   1    0    0    0

回覆:請問【張祝珊】中文是否極深 ?

似乎唔係極深,而係極速!

果然係快人一步,理想達到喎。

英文科就跟大圍, 中一用中一書本。

引用:聽聞+中一上學期教++中三下學期啟思中文書

原帖由 Lily2003 於 14-08-28 發表
聽聞 中一上學期教  中三下學期啟思中文書。

請問【張祝珊】中文是否極深 ?
你小朋友派了這間?

可以講多d有關呢間学校?

因佢連interview 都冇

阿仔今年自行入咗,不過無讀。看過學校網頁,S1每科都有功課,見到都頭痛。唔自律又唔迫得的小朋友唔好揀,否則會破壞親子關係。

sosokel 發表於 14-8-29 15:21
阿仔今年自行入咗,不過無讀。看過學校網頁,S1每科都有功課,見到都頭痛。唔自律又唔迫得的小朋友唔好揀,否則 ...
覺得唔好點解自行會揀?

引用:回覆+232+的帖子 依間唔會有interview,只

原帖由 opclk 於 14-08-29 發表
回覆 232 的帖子

依間唔會有interview,只要您入表,

你睇清楚CCSC網頁,其他家長可能會誤會。

重有操行,課外活動及成績奬狀!

利申:當年自行第二志願,而且第一屆不用面試!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

阿仔今年自行入咗,不過無讀。看過學校網頁,S1每科都有功課,見到都頭痛。唔自律又唔迫得的小朋友唔好揀,否則 ...
其實一般英中SI 科科都會有功課, 連HOME E / 宗教都有喎, 仲有PROJECT 要做

回覆 kennyyctam 的帖子

不要誤會,不是說不好。我覺得張記整體學生成績出眾,入大學率很高,是喜歡讀書的小朋友之好選擇。替阿仔報是因為他不喜面試(只此一間無須面試),也算是喜歡讀書,故放自行第二,若叩自行第一不收的話都會照讀。當初也有聽聞張記很谷,原來真是連暑期功課都這麼多。

TwinWong 發表於 14-8-29 16:04
其實一般英中SI 科科都會有功課, 連HOME E / 宗教都有喎, 仲有PROJECT 要做
阿仔入那間只有中英數各一本作業,加中英文閱讀報告數篇,其他科沒有功課,相比是少很多了。

sosokel 發表於 14-8-29 16:26
阿仔入那間只有中英數各一本作業,加中英文閱讀報告數篇,其他科沒有功課,相比是少很多了。
...
其实又係啊囝杯茶至讀得开心嘅

sosokel 發表於 14-8-29 16:20

不要誤會,不是說不好。我覺得張記整體學生成績出眾,入大學率很高,是喜歡讀書的 ...
唔好意思可能打得字小令你誤會,我只是想了解家長揀校時心態又或者有其它原因令到收左都唔讀(例如出外,直資收左等等...)

sosokel 發表於 14-8-29 16:20

不要誤會,不是說不好。我覺得張記整體學生成績出眾,入大學率很高,是喜歡讀書的 ...
誰說張祝珊暑期功課多?!在眾多學校中,佢暑期功課算少,只有兩份自編既中文科工作紙加兩篇簡單既作文。不要道聽途說…

回覆 littleberry99 的帖子

我只是好奇去看她的網頁,見到網頁有一項S1 adjustment, 內裏有每一科的preparation, 詳細說明要自學的東西及要做的練習,是否不一定要做?其實我不清楚是否暑期作業,若誤導了大家真不好意思。

請問自行入左,你係唔係放榜後叩門另一間?如自行收左就唔可以參加大抽獎喎

回覆 ernestchow 的帖子

係呀,因為大抽獎的網不太好,張記的學術水平應比阿仔網內第一志願較高,所以放在自行。

‹ 上一主題|下一主題