用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 細b定超大b好d?
go

細b定超大b好d? [複製鏈接]

想請教各位家長,阿囡係2012年11月b, 今年年底入讀pre-nursery,已有offer,但龍年競爭大,想遲一年先讀書做大 b,不過阿囡好怕羞,又唔多肯講嘢,學嘢慢 d,咁應該照讀pn好定等做大b好呢?thanks!

1    0    0    0

等做大b好

回覆:ww27 的帖子

我個人係唔贊成超大b的,當然如果我代入你角色,見到自己bb唔夠人黎,會有少少落後感覺而唔開心,所以我唔識講。但可以分享過來人感受。我本人係超大b,當年bb至高級,老師經常叫我出去做小助手,讀書寸字記性特別好,首三名必有我份,keep住呢種優越感直至小三,後來後勁不繼,發覺讀得書的人越來越多,又到了小五我開始青春期,發覺自己高人成個頭,當時只會覺得自己好奇異,唔會好開心,又直到中二三有暗戀對象,但發覺自己大人成年唔夠講出生年分。呢d係超大b的小小心路歷程,希望幫到你做決定。

Ngmabe  咩年代?  發表於 14-8-30 13:24

引用:我個人係唔贊成超大b的,當然如果我代入你

原帖由 twk005 於 14-08-28 發表
我個人係唔贊成超大b的,當然如果我代入你角色,見到自己bb唔夠人黎,會有少少落後感覺而唔開心,所以我唔 ...
極同意,想當年我都有份笑做超大b的同學「老」,笑到大學都仲有得笑架

其實係吾輪到你擇~ 只是有兩次機會俾你INTERVIEW 做吾做大B都係視乎第二年有冇好學校收啫 -----過來人
只能答你超大B肯定有優勢
到大學仲笑人"老" 我諗吾會發生係你小朋友年代
因為部分學校根本吾收細B
全班同學可能有3成以上係上一年 點笑?

引用:其實係吾輪到你擇~+只是有兩次機會俾你INTE

原帖由 monmonbbb 於 14-08-28 發表
其實係吾輪到你擇~ 只是有兩次機會俾你INTERVIEW 做吾做大B都係視乎第二年有冇好學校收啫 -----過來人
只能 ...
好認同。時代不同,無得一齊講。

只能 ...
咁又係,即係做超大b就最好入培正呢類啦

回覆:細b定超大b好d?

依家呢個年代,係學校決定你做超大B、定係細B多D。如果以細B身份申請,有心儀學校收,咪做細B囉。如果冇心儀offer,就來年以超大B身份申請,有offer就轉做超大B,冇offer就繼續做細B。呢個年代,競爭大,係學校話事多D。

引用:我個人係唔贊成超大b的,當然如果我代入你

原帖由 twk005 於 14-08-28 發表
我個人係唔贊成超大b的,當然如果我代入你角色,見到自己bb唔夠人黎,會有少少落後感覺而唔開心,所以我唔 ...
係呀,你講中哂我既憂慮,加上阿囡喺同齡算係高妹(雖然仲係成舊飯),做大b會再高人一截,驚大 d比同學仔笑佢,影響唔知幾大

只能 ...
係既,而家太大競爭,都唔到我揀,雖然而家多大b,不過自己都有呢 d舊思想,所以會考慮埋心理因素

回覆:monmonbbb 的帖子

係,年代不同了,不能相提並論!
但你問我多一次的話,我都會選擇先順期自然做適齡b,其實唔會無適齡書讀,除非一定名幼,心理質素好重要,唔識諗會演變成自悲。可能因為我做過大b唔好受,所以至投了反對一票,而有家長本身係適齡b例如你, 覺得大b smart d表現好d有助升學,終歸究底其實大家都無錯,父母都係想下一代好。

放馬去啦!有時候系家長想太多,小朋友根本冇所謂!你以為龍細B人少咩?都有好多好多的,都會試下考名校出年的N班啦,到時返學不愁冇同輩。再話啦,考得上先煩啦。

回覆:maylulu 的帖子

競爭甘大,上到小學d友仔媽咪谷得沒有最恨,只有更恨,而自己個b谷得唔夠勁留左班點算?

我會做超大B
因已入名幼~~

monmonbbb 發表於 14-8-28 23:04
我會做超大B
因已入名幼~~
有幾名?

回覆 RMH 的帖子

港島龍校

回覆:細b定超大b好d?

根本唔輪到你選擇, 很多較好的直資小學不名文只收大B, 所以銜接的名幼很多都只收大B例如寶山! 當然若你沒有特別喜好甚至村校也沒所謂, 可以以細B身份早讀一年!

回覆 monmonbbb 的帖子

St Paul?
我宜家揀緊龍校,但發覺一係女校,一係中文學校 (培正),兩個都唔太想,係咪得番民生,仲有冇推介?

引用:根本唔輪到你選擇,+很多較好的直資小學不名

原帖由 bechujai 於 14-08-31 發表
根本唔輪到你選擇, 很多較好的直資小學不名文只收大B, 所以銜接的名幼很多都只收大B例如寶山! 當然若你沒有 ...
agree! 唔係我地唔想做細b,根本係學校唔收唔會見

coyrachel  無錯, 連機會都未必有~~   發表於 14-9-17 10:41

回覆 ww27 的帖子

絕對 大B。

coyrachel    發表於 14-9-17 10:40
‹ 上一主題|下一主題