用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 wrong post
go

wrong post [複製鏈接]

wong post

1    0    0    0

回覆:會唔會好傻?

唔儍。有龍校offer,唔駛打小一之戰,唔駛谷佢上興趣班、唔駛狂進補、唔駛儲cert、唔駛俾大人小朋友壓力去面試N間直資私小、等大抽獎結果、叩門。絕對值得!面對小一之戰,仲辛苦過過返學。不過,如果可以搬屋,就最理想。長遠嚟睇,搬屋會好D,因為小學時,通常要返好早(8:00am),而唔係幼稚園嘅9:00am。

Typo :「面對小一之戰,仲辛苦過過"海"返學。」

讀龍校唔傻, 不過搬近D會好少少....
始終搭咁耐車, 大人小朋友都辛苦!!!

如果真係讀上去, 小學返得仲早, 小朋友要好早起身!!

謝謝各位

好難決定,想聽聽大家意見。

咁要了解埋係咪會用勸退黎達至直升效果既龍校,同埋返學用幾多時間?唔夠精神,就算一路直升,但其實係咪真係學到野,應該要留意
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆 winnietingting 的帖子

睇見你咁講, 令我我覺得自己係唔係好傻.  今年K1有2間龍校OFFER, 但我都係選擇留返係原校升讀, 覺得個度比較適合佢地多D.  同埋佢地真係讀得好開心.  

其實, 我都唔知咁樣岩唔岩, 因為會令佢地遲D又再投入競爭激烈的小一入學試, 前景未明.  但係依一刻, 我只係想盡量俾佢地自己能力可以俾到嘅. 我要返工, 實在冇咩時間可以帶佢地四處去學野, 星期日更係想有一個開心家庭日, 帶佢地四圍去玩下, 所以, 補習真係冇咩,  至於可以吸收到幾多, 就睇小朋友自己的造化了.  

如果真心想佢地玩玩玩,我覺得佢地想在家玩多陣,多過在校車呆坐

引用:咁要了解埋係咪會用勸退黎達至直升效果既龍

原帖由 MASAYA 於 14-08-28 發表
咁要了解埋係咪會用勸退黎達至直升效果既龍校,同埋返學用幾多時間?唔夠精神,就算一路直升,但其實係咪真 ...
Agree, 十成既見你跟唔上都成日打電話畀你暗示明示叫你退學,更何況係九成

搬啦

大人搭長途車都辛苦啦,搬

引用:為咗唔想谷小朋友,唔想考小學,想小朋友幼

原帖由 winnietingting 於 14-08-28 發表
為咗唔想谷小朋友,唔想考小學,想小朋友幼稚園階段玩玩玩,住新界,唔想搬,要小朋友過海返學(親人帶到奧 ...
咁樣搭車搭15年??

引用:回覆+winnietingting+的帖子 睇見你咁講,+

原帖由 2rabbits 於 14-08-28 發表
回覆 winnietingting 的帖子

睇見你咁講, 令我我覺得自己係唔係好傻.  今年K1有2間龍校OFFER, 但我都係選 ...
Winnie! 要堅持信念!今天你為子女的安排沒有錯或對。推谷既學習方法未必適合每個小朋友。其實當你帶佢周圍玩, 佢開心時其實都學到好多野。

我與你o既情況差不多相同,住新界,超喜歡o既K字龍校收o左下午班,o吾想搬,車程長達兩小時。但唯一同你o吾同係無人帶返學……

最終考虑每天要花四小時來回,而決定放棄……

‹ 上一主題|下一主題