用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: glo000
go

DEL   [複製鏈接]

回覆:meia 的帖子

我的小朋友都係細仔,但我從未怨過或想過為什麼要比個年尾出生嘅仔我。我只有多謝上天比咗個仔我,因好多人想生都未必有。我小朋友寫字、體能和自理都比大仔差,但語文較强,所以學術 ok, 我就當無問題啦!

引用:忍左好耐,上黎呻下,應該好多朋友估到我地

原帖由 glo000 於 14-08-26 發表
忍左好耐,上黎呻下,應該好多朋友估到我地係邊個。

女兒現的幼稚園老師有愛心,但在品德教育方面比較鬆, ...
有8月b咖,雖然好少

我只覺呢個位媽媽無病呻吟
我小朋友11月尾, 做細B, 我咪要呻到死?!
小朋友能夠健康地成長已經係上天最大恩賜, 做咩要怪自己/怪佢8月來臨? 比你做到大囡但學野慢過人, 到時又怨邊個?

glo000 發表於 14-8-25 22:36
我想全世界只有香港這個地方,八月出生的小朋友,由出生那日開始注定無運行(因現在九月已可做超大女, 即是 ...

大仔大女也不代表必定有offer,都係要好努力好努力去準備。而在小一時,級頭幾名、獲得品學兼優獎都有很多細仔。

回覆:我最錯在八月生下女兒

我覺得你咁講對阿囡好唔公平!我仔都係8月出生,完全唔覺得輸蝕囉,當年in nursery 6間有5間收,阿仔啲同班同學都有好多8至10月出生同學。
有冇offer 唔係完全取決於小朋友咩月份出生,大部份都係睇小朋友表現、父母是否認同學校理念等。

我个仔早產,無'啦啦由10月变8月底,仲無奈
有一些delay,勉強追到合格,还有些發展障礙,唯有找一間二線融合教育学校

不能入神校名校不是天大的事,只要適合就可以

唔一定..我朋友個女11月尾細B, 無做大B, 小學只考2間, 都考到6000幾人報既名直資及4000幾人報既名私小, 所以裝備自己仔女最重要

yuenkw  對,因材施教、積極裝備先最重要   發表於 14-8-26 14:28

其實兩間都有收8月, 係少D姐.

8月出世代表D咩? 入唔到你心儀果間就=判死刑, 無希望? 恕難認同. 上星期生果日報跟開果個腦癌小朋友3歲已走完一生, 點解唔珍惜自己而家擁有既野?

回覆:sugarbun 的帖子

HY2007 發表於 14-8-26 10:45
AGREE!
近油麻地培X,專收9月1日起出生,8月真蝕底!
還有土瓜灣培X,把口話收到12月,去到IN,8月都話你 ...
我個女8月尾出世,舊年去考土瓜灣培X,今年9月1日返學啦喎!!我唔認為8月出世有問題, 我個女讀咗4年PN+KG有兩年攞奬,唔係豬肉奬,第一個奬仲要係PN嗰陣攞進步奬,全班廿幾人得兩個,舊年考私小6間中2間,我唔認為8月出世有任何問題囉!!

引用:我只覺呢個位媽媽無病呻吟我小朋友11月尾,+

原帖由 思思baby 於 14-08-26 發表
我只覺呢個位媽媽無病呻吟
我小朋友11月尾, 做細B, 我咪要呻到死?!
小朋友能夠健康地成長已經係 ...

引用:性格不單決定命運性格還決定子女命運......

我個女都係8月出世,的確比同年既係會差D,但係入唔入到某間幼稚園,某間小學,就定佢一生?

好彩有70歲命,係咪就要為細B呢個"污點"後悔一生?

活在當下,俾個開開心心童年佢仲好啦

我覺得好可笑,有這樣的媽媽,我兒子是12月細仔,我冇幫佢做大仔,只盡量自己敎多D,裝備好D,幼稚園時考6間得1間收,考小學6間都係得1間收,現在還讀得不錯啊!我從來沒有呻過,見到他一天一天進步,健健康康,已經心滿意足。

我個囡12月B,好多人話我唔識生,遲少少咪做大B,煩少好多。但我想講,呢個囡,我等咗成7、8年先生得出,平安出世已經開心到癲咗,仲計較得咁多!
大肚開始,響BK識咗一班同月份嘅Mami,到依家成6年,經歷過考幼稚園、考小一,大家互相支持。我地幾乎全部都係超細B,但我地從來唔會覺得自己嘅小朋友唔夠人爭,相反,我地積極鼓勵佢地,雖然佢地細人一截,但絕對唔會輸蝕!
下個禮拜,個個小一開學喇,我地玩開十幾二十個,全部都入到父母首選,當中不乏你所謂嘅神校、龍校同名津。但我地都係依性格選校,就算唔係傳統名校,都相信小朋友會讀得開心,佢地亦都好有信心面對新挑戰
唔好再俾藉口自己,考唔到神校係因為月份。你最錯唔係「八月生下女兒」,而係你灌輸咗,「我唔得,唔係我嘅問題,只係時不與我!」點解自怨自艾,命運係掌握響自己嘅手,積極去改變面對好過啦!仲有,唔好睇低自己個小朋友,自己父母都唔鼓勵同認同,佢地點會發揮得最好!

Yanamami    發表於 14-8-26 22:14

回覆:Joeff 的帖子

well said

引用:我個囡12月B,好多人話我唔識生,遲少少咪

原帖由 Joeff 於 14-08-26 發表
我個囡12月B,好多人話我唔識生,遲少少咪做大B,煩少好多。但我想講,呢個囡,我等咗成7、8年先生得出,平 ...
X2。有得生佢出來和阿B健康就是,其他就大家一齊努力。

回覆:piyohk 的帖子

樓住形容女女的學習情況已很好,只是飲恨入不到那間xxx女龍校.
樓主,快點想通吧,無謂再糾纏一些改變不到的遊戲規則,好好努力裝備女女考小一,如可以或去搬家,說不定你女小一要去煩惱應選那間神校或名津呢?
解開心結向前走吧! 前面的路是轉折d,但是經你和女女一步一步去行,堂堂正正靠實力去爭取,那種成功,我覺得比因考那幼稚園小朋友自己入去考那三分鐘更光榮,努力加油 !

引用:Quote:little_yolky+發表於+14-8-26+11:39+

原帖由 mimi1102 於 14-08-26 發表
haha....係呀~ 由有左佢, 知道佢11月出世, 就已經係咁諗 ! 考唔到大學可以比多一年時間再考過.... ...
我自己就是如你所說~ 11月細女第一年TOEFL唔合格,入唔到u即使夠分,第二年考返入u, 都唔會大過人地好多

引用:樓住形容女女的學習情況已很好,只是飲恨入

原帖由 MLKC 於 14-08-26 發表
樓住形容女女的學習情況已很好,只是飲恨入不到那間xxx女龍校.
樓主,快點想通吧,無謂再糾纏一些改變不到 ...
那不敢冒犯那幼稚園小朋友,只是覺得考小一比幼稚園難度更高,實力比運氣更重要 !

‹ 上一主題|下一主題