用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: sumaggie101
go

嶺小面試 [複製鏈接]

回覆:嶺小面試

嶺小好似是愉快教學,老師都幾有愛心。
你仔仔是津校14/15小一生嗎?可否講下有甚麼原因你應為不好?

Kamei

我小朋友有去過面試但冇offer,個人感覺行政上幾混亂,打去問野,問幾次都答唔到確實答案。我欣賞嶺小唔催谷,不過聽聞升中派位結果一般。家長心態係最重要,如果你唔睇成績,這校都讀得過

大家知道第一round會收幾多學生嗎?

一般應有50個以上,因要放棄自行及大抽獎,所以會有不少人不註冊.

‘欣賞嶺小唔催谷,不過聽聞升中派位結果一般。家長心態係最重要,如果你唔睇成績,這校都讀得過 ‘

係呀,唔谷架. 功課量係一般津校一半左右,升中成績就同一般津校差不多,約3成B1;是否讀得過就自行判斷喇:〉

一般應有50個以上,因要放棄自行及大抽獎,所以會有不少人不註冊.

其實讀書嘅野,一分耕云,一分收鑊,搵一間好學校比子女嘅原因,都係希望佢將來可以成材,又或者可以喺社會上向上游,除非自問自已將來可以有樓有錢留到比子女,將來唔愁子女生活唔到,否則將來一定要靠小朋友自己努力,我自問將來自己無野留到比子女,所以我由細到大都灌輸比阿仔,讀書一定要努力付出唔可以怕辛苦,有成就嘅人,細個果陣無可能日日唔使做功課唔使讀書跑跑跳跳咁就可以做有成就嘅人,當然當中有少數天才另計,如果怕佢功課多,又怕學校谷,又怕小朋友辛苦,咁其實一開始就不需要咁辛苦去考學校,爭崩頭爭得咁辛苦,求其派一間都可以
我喺呢度其實好少咁有心機打咁多字去回覆,希望我以上一番肺腑之言,令你會有所啟發(我並不是寸你,真心理性討論,千祈唔好歪曲左我原意)

突然諗到啲野,再覆多個訊息
我以前都有同你諗過類似問題,怕搵到間好谷同勁嘅學校比阿仔,佢會好辛苦,好似會好心痛,後尾我一位同事同我講左一番說話。
佢話做父母嘅,一定要儘力去爭取最好嘅野比子女,現在我地嘅責任,就係幫佢搵一間最好嘅學校比佢讀,萬一,到左三四年班,阿仔真係追唔上學校課程,讀得好辛苦,又或者見到佢情緒上有異,咁到時咪再同佢轉番愉快學習嘅學校比佢,唯有認命,但起碼自己做父母都問心無愧,子女將來都唔會怪自己,點解自己細個果陣,爸媽無幫自己搵間好學校
我就係呢一番說話,所以我決定搵左一間幾谷下同Band 1 尾嘅直資學校比阿仔讀,而家剛開學,未知佢會點,我都會儘力去跟佢學校嘅野,我地做家長嘅,繼續努力啦

多謝‘爸爸‘你留言啊! 響香港做父母真係唔易架.

其實,每位家長的想法同做法都不同,每位小孩的能力及家庭狀況亦不同,很難說哪種做法最好.

選校都是選最適合的學校而已.

在嶺小讀一點也不hea,要求亦不低,只是重覆性的功課較少,例如補充練習及抄寫.

舉例說,每個生字抄寫多少次才好呢?嶺小一般三四次,一般津校可能較多,若抄10次會否熟D呢,相信會,不過時間係3倍,15分鐘的功課同45分鐘的分別了

相類似的數學題每晚約10題,其他學校或較多未定.

若每科如是,一小時的功課就變兩三小時了,值得與否,就見仁見智了:D

嶺小家長會較傾向留時間給小朋友看喜歡的書,活動,ECA,親子遊戲,休息......等等,而不做太多重覆性練習.

這類是否好呢?又係見仁見智了.

共逸之.

duplicated.

sorry

deleted.

.

無錯,所以每個人所需要,或邊類學校才是自己杯茶,各有取向,最重要睇番自己和小朋友

其實最重要小朋友開心,喜歡學習的小朋友,不用谷都會好主動要學,就好似一個胃口好大的人咁,食完仲想食,做家長的找東西給他學都找不切呀。喜歡hea的,谷也未必谷得一世,始終要靠他自己。我根本不擔心會有「太過輕鬆」呢回事。
當然現在升中有升中的遊戲規則,咁想做呢個遊戲的贏家,就自然要識得玩先得,不過咁樣係咪家長心目中的終點,就真係見人見智。但我好肯定係,小朋友讀得好唔開心的話,俾個第一你都冇用。

‹ 上一主題|下一主題