用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: liddylolo
go

deleted [複製鏈接]

在其他即時短訊群組,有很多家長表達了關注, 也有建議聯合起來向校方表達家長意見,但時間倉促較難組織,建議家長一人一email發到高主教的email,rcps"at"raimondi.edu.hk表達意見, 無論具名匿名也好,希望校方有所回應,我會把babykingdom這link也放到email,我會很失望如高記沒有適當回應家長們的關注。

"at"=@

學校唔鐘意攪事嘅家長架喎。如果攪事,學校對呢屆會唔會有偏見架?

我估今年高小改咗, 唔畀大抽獎,但收生又冇調整, 所以學校都失咗預算。但是我想學校都是關心小朋友的,亡羊補牢, 為時未晚。 希望學校現時正視問題, 盡快改善, 不要辜負學生和家長們的信任啊。

回覆 mikemamama 的帖子

其實,我深信絶大部分家長都唔鍾意攪事,希望同 學校關係良好和諧,否則家長當日已經即時表達不滿,唔需要咁轉折。而且學校2014-2015的招生通告確實係寫約140,而家收了17x,依個係事實。我覺得收多咗,如果課室容納到都唔係大問題,最大問題係容納唔到,學生真係坐得好逼。
http://rcps.raimondi.edu.hk/p1_admission/p1admission14-15.pdf

最怕校方的心態是置若罔聞, 別忘了他們現正在超收, 學校可能覺得如果D家長唔接受而家既安排方式, 大可選擇離場... 可惜大局已定, 仲可以有什麼路可以退呢?... 請校方別只是"意見接受, 態度照舊"

高小有大把粉絲, 你唔讀咪下一個囉。學校個 wait list 仲長過清明上河圖。學校一句 take it or leave it. 家長都O 哂嘴啦。

我见到個位咁窄, 我好唔開心。

其實仲有D咩實質既野可以為孩子做呢? 我也是把兒子送進那個逼到無倫的課室的一份子.. 星期六之後, 個心實到今日

回覆:每班四十幾人,好逼啊

當日個位逼到,我小朋友要叫我幫忙拉佢出黎,諗番當日情境真係眼紅紅。小朋友自己盡力考左幾個offers回來,決定讀邊間係我揀,我真係累左個仔。環境差,又要學樂器,制度又轉晒,真係唔知講咩好。希望學校明白我地唔係搞事,係真係想俾好d小朋友。

我星期六晚整晚也睡不好

我都係, 但係可以點? 最慘我個囝比較大件, 難入難出, 難以想像佢未來6年既生活係點過..  不過學樓上話齋, 佢地唔憂收人既, 一雞死一雞嗚... 唯有焗去! by the way, 聽日嘗試去叩其他wait list... 唉, 煩!

睇到好多家長因為這樣訓得不好,很有感覺!知道一般升K1 同 升小一的家長是很緊張的,就44人一班其它私小也出現有的,所以不足為奇,但相對資助的又確實多人。小一以1A班房空间較大小小,不知44人那班是否就是在A班,又那天会否有家長一起在班房,所以感覺特别逼呢!?如果被编入44人的那班,校長一定给一個最有能力及最有经驗的班主任给那班!
我小朋友小一時都有42人,現在平均37人了,當初我也為了校服事情有微言,到現在也沒覺得什麽的一件事!高記一定有佢特别之處,你們才会揀選……新校長我一家人都很欣賞她,高記以前比較輕鬆,現在要提升整体成績,高記學界体育好勁!現在到音樂了!提升學校地位,不也是家長的希望之一!大家努力!

妹妹豬 齊來做個好朋友)

見到舊生家長的分享, 感覺安心啲, 原來以往都係42人一班。因爲招生通告寫咗140人,所以心諗大概35-38人到, 嗰日見到44人確實心里有差距,特別是小朋友的位置幾逼吓。 我哋都希望學校越來越好啦。

回覆 zitaeric 的帖子

Class 1C has 44 pupils and 1D class has 42, but not sure # in class 1A and 1B.

Being an old boy in RC, remembered 53 boys in one class back in the 80s but I also had the hard feeilings after the school visit last Saturday. Don't look back as you cannot turn things around now, especially don't let your kid know you worry much as he is the one who move on starting a new era in school.

我今日全日去仔仔有 waiting 嘅小學叩門。估吾到仲要咁

小六而家有五班,人數比上一屆多,但中學又不会按比例收多些高小的学生,攪到家長很懊惱,以前考80-90都有机会入高中,而家就話考60名才一定收番。當初選高小是希望小朋友可以不用面对激烈的競爭,但現在真的後悔,因小朋友要为考試瞓晒身,仲要面对升吾到高中的壓力!

但以我所知教最大班44位嘅班主任(係我囡囡小一時嘅班主任),佢教小朋友好有經驗,另一位就教過我仔小一嘅老師都係一樣。所以大家可以放心,教大班應該冇問題。不過收咁多小一真係嚇我一跳
我個仔剛剛升中,個女就升小三,同樣要面對學校嘅新衝擊,大家齊齊努力吧~~

六年前,我看到高小升中的記錄,收125人,有冇80幾人升高主教中學,有约20升其他band 1 英中。我選高小是因为不想仔仔六年後要接受淘汰試,可以不受大抽奖之苦。怎料,今年小六竟然有五班,有160幾人,d老師話考60名以內才穩入高主教中學,我覺得上了賊船一樣,這五年仔仔每次考試都不敢鬆懈,眼見其他家長為兒子升中問題而烦惱。学校不斷超收学生,令他們的競爭加劇,是極不負責的行為。以往我會叫朋友選高主教,但現在若有人想一條龍,我一定叫他不要選高主教。

回覆:wongpm 的帖子

為何過去5年不轉校?

‹ 上一主題|下一主題