用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: liddylolo
go

deleted [複製鏈接]

高記小學可開25班,今年小六是5班,其他是4班,只要它15/16年小一不開5班,這5班的quota就可留給來年小二分拆5班 ,每班都有三十幾人。

咁2014/2015 嘅資源到2015 年後咪徒左?唔通請 part time?

況且讀高小既都因為中學部有聯系。2014/2015 小一學生上中學部機會率大減(如果2020 年中學部吾加资源),咁2014 嘅小一學生要注意

回覆:每班四十幾人,好逼啊

或者再同學校反映下,先解決目前最急切的教學環境問題.. 咁尋日D家長又無即時提問,例如有幾多位老師為班主任?

Btw, 其實小兒今年也是有高小及港同offer, 只是後來放棄左高小,因為喜歡港同是一條龍

Agreed...要同學校反映, 不過校方應該有佢既諗法先决定四班, 我覺得校方有啲進退兩難。家長唯有自求多福

小一通常会41-42人,頭幾年,每年每级至少走3-4人,平均38人一班到,中途会有插班考入。我覺得38人都可以,當然一開始44人真係幾逼……!!

妹妹豬 齊來做個好朋友)

都啱,但從小二開始,每一年走四個,去到小六一共走二十個,徐非以後五年一個插班生都唔收,每班平均去到小六有三十九到四十個學生。如果收插班,又升番到四字頭,一樣咁頭痛。呢屆去到升高記中學,會競爭大左。間題又重申再黎過。講真,一個老師㸃會照顧 到四十幾個小朋友

引用:小一可唔可以四班變五班,小朋友座位真係好

原帖由 liddylolo 於 14-08-23 發表
小一可唔可以四班變五班,小朋友座位真係好逼啊,希望學校可以正視依個問題。
...
我都希望學校能改善這問題,四十多人一班, 老師也覺得難教吧。三十多人在津校來説都算多了。學校可以想下辦法嗎?比如抽離部分同學於主要科目分開上課,變相小班一些?另外,或者如以上家長建議,下年留一個班房给P2, 等我哋下年改為五班,咁起碼不用迫足6年?去年的招生通告是説約收140人,大家都預計是約三十多人一班的。今年新校長似乎想提升學校的競爭力和成績,如果高小改為小班一些,小朋友上堂都一定會吸收得更好,而且,亦會留住和吸引到更多有質素的家長和學生。希望學校能認真考慮。

但15/16收生160人,如果都係4班,咪又係40人左右一班,除非保證無超收。

引用:但15/16收生160人,如果都係4班,咪又係40

原帖由 CBabeY 於 14-08-25 發表
但15/16收生160人,如果都係4班,咪又係40人左右一班,除非保證無超收。

...

下年收多少人、開多少班,現在仍有得改。但我們今屆小一收多了人,則已成事實。大家不介意付出學費讀私校,都是想小朋友有一個更優良的學習環境。

校長聽聞十分能幹,一定可以有辦法改善。

引用:但15/16收生160人,如果都係4班,咪又係40

duplicate

不過大家有冇睇到今年的招生通告是説約收160人, 咁應該是計劃開5班的了。 (去年的招生通告是說約收140人) 真唔知學校打算怎樣安排呢? 一下子覺得P2分5班的希望好小了。
好希望新的校長能正視這個問題,畢竟學校要有好的口碑才能良性循環嘅

巧婦難為無米炊呀。上联系高記中學又衍生左問題。

衰d講,我最錯係冇hold住2個或以上的offers,搞到現在進退不能。呢d故事教訓我地唔好對間學校太信任,直至開學試過才放offer
Sorry,發晦氣呻下

佢地咁遲先公佈,D家長失哂預算

畢竟好多學校都是八月尾才家長會

140變成170,足足超收了2成,無論課室空間,學生教師比例或將來升高主教中一的比率都不是件好事,我選高記其中最大的原因是直升中一率不錯,現有點後悔放棄不錯的津小名額

如果無辦法解決,可以想像日後家校雙方會容易引起磨擦

我個仔成舊雲咁, 得一個高小offer, 以為執到寶,點知去左分班會見到個情況,心情簡直由天堂落左地獄。試問咁嘅安排, 又點會有好既教育質數。對於我家庭收入,三萬幾學費一啲都唔平, 好失望。當日有上左賊船感覺, 但無奈兒子得一個 offer。 唯有啞忍。

出面津校32-33人

‹ 上一主題|下一主題