用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 未有服務前,可做啲咩盡早幫囝囝?
樓主: fonglok
go

未有服務前,可做啲咩盡早幫囝囝? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+fonglok+於+14-09-02+發表好

原帖由 Vichang 於 14-09-02 發表
可以去荔枝角自悠天地問下,個人對領思印象麻麻。
x 3,

fonglok 發表於 14-9-4 09:58
未有
十月出世,細仔,未夠兩歲
領思唔係只有旺角,灣仔?

其實都係......當年我都係發晒茅,邊間有位去邊間,曾經金鐘耀能話有位,我即刻 lur 飯應,因為自己真係乜都唔識,未裝備好,但又唔想晒時間......後尾樂天話有位,因為係九龍,所以就去咗樂天。
咁同一時間,我好努力[size=14.3999996185303px]睇書、上網搵資料,同步報盡所有非牟利機構的 course......

我話你知,我住新界,個個星期返堅道上明愛的自閉症綜合計劃,返咗半年。

因為已有 N 班位,我之前又好努力自己同佢戒片搞自理,九月即轉,因為實在頂唔順啲學費,同埋以前 CAC 個言語治療師同我講,返全日對佢地最好。

跟住又返醫院 course,一路捱到有 E 位...

依家好多非牟利機構都開多咗好多 course,啲姑娘都仲幾專業添。你依家應該比我個時更多選擇。

回覆:fonglok 的帖子

你仔有冇報N班?可上協康playgroup

Exactly,發晒茅,領思有位就lur飯應,根本無得我揀,未裝備好自己前,就交比人教住先,只要有幫助,那怕只有一點點。。。
從零開始,什麼CAC、協康、耀能、循道衛理、領思、邁步、s位、e位、i位、ABA、TEACH、floortime..........咩黎架?
一面心情都未平伏,一面要迫自己去快啲了解呢個世界(自閉),盡快去幫囝囝
最快可搵到同路人,就係上呢度問
好在大家比到咁多寶貴意見我,多謝你地!
我都報左協康既家長分享會,希望到時能從其他家長身上學多一點點

今個月帶佢返領思,自己上LP
佢本身上梗playgroup(因為交左錢,,會上埋今個月)
己經去到好盡,所以無報協康playgroup
考慮梗下個月上領思密集
仲報唔報其他course比佢呢?
咁細個,驚佢好辛苦

你仔才22個月好細,不用報太多,裝備好自己先才知點幫個仔。我之前又係阿仔未夠二歲已報playgroup,幼兒導師,但發覺太細根本認知未到個程度,成堂喊根本學唔到嘢又浪費時間金錢。

引用:Exactly,發晒茅,領思有位就lur飯應,根本

原帖由 fonglok 於 14-09-05 發表
Exactly,發晒茅,領思有位就lur飯應,根本無得我揀,未裝備好自己前,就交比人教住先,只要有幫助,那怕只 ...
可以試埋 watchdog ... 我同事個仔試過,ok 嘅。

引用:今個月帶佢返領思,自己上LP佢本身上梗play

原帖由 fonglok 於 14-09-05 發表
今個月帶佢返領思,自己上LP
佢本身上梗playgroup(因為交左錢,,會上埋今個月)
己經去到好盡,所以無報協康 ...
What is Lp?

我之前都係咁,發晒茅,所以有d 都中伏。  協康我覚得啱我個仔。

引用:Quote:原帖由+fonglok+於+14-09-05+發表今

原帖由 Vichang 於 14-09-05 發表
What is Lp?
LP 係 louis program ,中文是努力試課程。你可上網查下。

回覆:未有服務前,可做啲咩盡早幫囝囝?

我仔都系同你仔仔一樣十月龍 b, 岩岩今個月開始上協康密集,我排左一個月就報到

回覆:leungsiufan 的帖子

咁快?我排了半年都未有位,是否地區唔同?

回覆:leungsiufan 的帖子

現在九月,十月才到二歲,協康密集要二歲才收。我年頭已報,話排二十幾,讀時要夠二歲和有評估報告。

我仔未排到評估,要下個月先到兩歲,其實八月已經上緊協康嘅預備班,一星期兩日,每日一個鐘,今個月開如正式上密集,一星期三日,每日兩個半鐘,學費每月$6250,我排粉嶺區,不過導師有interview左我先決定收我仔,我仔十月先排到評估,又系協康做

人住屯門...如要星期一至五日日朝早九點出到九龍番密集...小朋友點頂?
近極都要長沙灣

回覆 DENNIS201 的帖子

其實要睇小朋友本身佢適唔適應我認識唔少家長,由tko,tsw,上水去旺角,佐敦,油麻地一帶返密集

大部分密集都在油尖旺區

回覆 Vichang 的帖子

我都覺得自己有點中伏了,作為特殊需要小朋友既家長,
在一所商業化(一切看金錢利益回報)既機構購買服務
結果換來貼錢買難受
確實有在傷口灑鹽,見你受傷還加多一腳之感
反過來說,服務供不應求,人家生意做之不盡
家長為早一點能服務給小朋友
也沒法子去買商業化之服務
實在很無奈

‹ 上一主題|下一主題