用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 讀多少書才算是勤力?
樓主: eviepa
go

讀多少書才算是勤力? [複製鏈接]

回覆 annie40 的帖子

//Sorry, 在我的認識中,任何孩子也是top10%, top5%, top1%的材料,要否成為top1%,是取捨,是過程,是方向,不用硬迫。//

這個看法很激進,比任何激進的心理學家更激進。

心理學向有“Nature Vs Nurture”的大辯論,先天或後天對塑造一個人較為重要。被主流心理學家認為最激進的派系是幾十年前以Skinner為首的行為學派。他認為無論給他甚麼素質的孩子,他都有方法去將孩子塑造成特定的人。

印象中,Skinner也不抹殺先天的因素,但他有信心自己的教養方法可以蓋過先天的因素。

妳認為top10%, top5%, top1%只是孩子的取捨,這理論比Skinner更進一步,亦然距離主流心理學更遠。

醒目開學勳章

eviepa 發表於 14-8-22 01:27
讀小學時,偶爾會聽爸爸讚賞一個親戚的兒子讀書勤力,成績了得。這個大哥哥讀名校,從爸爸的口中形容,他勤 ...
睇完你的分享,真心覺得你囡囡已經係勤力學生喇!

yuyumon 發表於 14-9-1 12:35
睇完你的分享,真心覺得你囡囡已經係勤力學生喇!
我當然大讚阿女勤力,但其實我太太不覺得她勤力,我要做很多游說工作才可讓女兒安心讀書。

歸根結底,我做人的哲學是,想自己生活愉快,對家人一定要「要求低,多讚賞」。

自問對太太對女兒,我都是付出高,要求低。看似愚蠢,但我卻自得其樂。我的回報是,有一個很愛自己的太太,有一個和自己相處得非常愉快的女兒。

eviepa 發表於 14-9-1 12:51
歸根結底,我做人的哲學是,想自己生活愉快,對家人一定要「要求低,多讚賞」。

自問對太太對女兒,我都是 ...
寬人嚴己不愚蠢,我不知道跟嚴人嚴己哪個好,因為我是寬人寬己,對人對己都要求低的,但我知道最愚蠢的是寬己嚴人,因為大家都不會開心
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

//但我知道最愚蠢的是寬己嚴人,因為大家都不會開心//

同意。自私出發點,以為可以揾人家的笨來自利,但人通常不會長期做老襯,最後自己都會受害。

引用:回覆+eviepa+的帖子 那管黑貓白貓,能讀好

原帖由 annie40 於 14-08-25 發表
回覆 eviepa 的帖子

那管黑貓白貓,能讀好書便是好貓,是預習,复習,或兩者也不是,亦可並存的。 ...
我跟阿仔都係兩者都不是!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 ANChan59 的帖子

應該不少網友的孩子有自己的讀書方法,而且不需老爹在旁肯定,去盡本事才是top10%。

回覆:eviepa 的帖子

多謝分享

eviepa 發表於 14-8-26 12:35
回覆 akys 的帖子

有些人比較勤力,有些人比較懶是很自然的事。但我從根本上就質疑預習這種被大家歌頌著的 ...
我細個時社會整體無咁富裕, 所以父母唔會額外買課外書, 教科書就係我唯一既書。爸爸會响暑假頭買晒新學期既書, 因為我細個有過目不忘既優點, 我會响暑假睇晒新一年既書, 上堂時我係當溫習, 回家後又會看一次當日教過的及明日將會教的。當年返半日, 又無興趣班, 時間仲可以。如是者, 測驗考試從來唔需要額外溫書的。我係一個悶蛋, 上堂聽多次唔會覺得悶, 另外學校極嚴, 上堂唔專心係找死, 當年仲有體罰的。
現在, 我囡囡都會自己溫書, 但唔會預習, 因為校長好老套, 話小朋友暑假唔應該溫書, 所以8月20+日至派新學年教科書, 唔夠時間睇, 加上依家返全日, 無咁多時間, 好識自己溫書已經還得神落。佢無我過目不忘既遺傳, 但睇課外書就肯定多過我, 希望佢可以用自己既一套讀書方法, 未來會叻過佢阿媽。呢個係我最大既期望。

所以預習與否, 真係因人而異, 各施各法, 殊途同歸就得。

TwinWong  真係各施各法, 自找辦法的温書途   發表於 14-9-4 17:45

little_yolky 發表於 14-9-4 17:35
我細個時社會整體無咁富裕, 所以父母唔會額外買課外書, 教科書就係我唯一既書。爸爸會响暑假頭買晒新學期既 ...
我同你一樣,細個冇其它書可以睇 (其實老豆有大量武俠小說,不過小學唔識貨,上左中學先開始睇),所以開學前就睇晒新學期既書,每日放學前做晒所有功課 (邊聽書邊做),暑假未開始就做晒暑假功課 (當然以前功課少係原因之一),阿爸阿媽都冇理過我讀書d野,只係不停叫我唔好跩已經夠佢地煩
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 14-9-5 11:57
我同你一樣,細個冇其它書可以睇 (其實老豆有大量武俠小說,不過小學唔識貨,上左中學先開始睇),所以開學 ...
哇, 上堂邊聽書邊做功課, 俾先生見到十條命都唔夠死。
阿爸阿媽都無理過我哋讀書, 只係阿爸會同我哋講下故仔(中國古代寓言同廿四孝之類)、國民教育(共產黨幾好, 日本仔幾衰, 國共內戰, 侵華走難三年零八個月果啲), 然後阿媽就會好強烈咁俾大家知道, 佢好想小朋友讀多啲書, 因為自己無機會讀書, 咁你哋做細既就唔該自己醒水。
男仔真係跩啲既

little_yolky 發表於 14-9-5 12:58
哇, 上堂邊聽書邊做功課, 俾先生見到十條命都唔夠死。
阿爸阿媽都無理過我哋讀書, 只係阿爸會同我哋講下故 ...
咁耐都冇試過畀老師捉到喎,可能野雞小學,見到都費事理,唔阻住佢教書已經要讚我喇
你阿媽抵讚想子女讀多d書都冇出手干預,忍到手係好媽媽

我媽成日話我小學跩到唔想要我,初中0係學校一次意外送左入院,要通知父母黎醫院,個陣幾驚阿媽鬧鑊甘,但佢地黎到個陣冇鬧,而係緊張到不得了,個次之後我就變得勁乖 (自認),但讀書既熱情都0係中學冇左,個幾年直頭覺得自己白過... 完全off topic... sorry 樓主

little_yolky  你細個真係好百厭   發表於 14-9-5 17:02
‹ 上一主題|下一主題