用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 關於學樂理,聆聽,想知家長睇法
go

關於學樂理,聆聽,想知家長睇法 [複製鏈接]

利申,我本身係教琴,專教3-5歲初學,我上堂時,一定教埋樂理,聆聽,視奏等(當然用遊戲方式,唔係攞本一級樂理書出黎啦⋯)。但見呢度好多人會覺得樂理係考級先學,要分開學⋯

其實我唔明⋯學琴時要睇譜,兼顧音符節奏,大細聲,快慢速度,呢啲咪都係樂理??如果唔教,咁小朋友點會明自己彈緊咩?定係上堂只係不停彈歌練手指,好似打字機咁?家長又點睇?如果一個老師每堂只彈一兩首歌,但會做吓樂理遊戲練習,聆聽,玩 jam 歌,寫吓譜咁,你地會覺得個老師係度 dum 時間嗎?

1    0    0    0

引用:利申,我本身係教琴,專教3-5歲初學,我上

原帖由 anidacat 於 14-08-21 發表
利申,我本身係教琴,專教3-5歲初學,我上堂時,一定教埋樂理,聆聽,視奏等(當然用遊戲方式,唔係攞本一 ...
我都係咁教,但功課只做一題,其他回家做,你唔好用好多時間俾學生填顏色,最多堂課聆聽練習上堂做,就冇dum 時間感覺,sofar 冇家長對教學方法有意見,你有人complain 嗎?

回覆:miss321 的帖子

當然冇人投訴,我只係好奇其他家長嘅諗法,係咪彈得多歌就叫好,其他嘢唔識係正常?

回覆:EduKing 的帖子

因為我見有JM 話學到二三級使唔使學樂理,有人就答考五級先學啦,我就諗平時上堂老師係咪真係一啲都唔教?而我又真係接收過一啲學生,學咗琴年幾兩年,咩係 forte  咩係 piano 唔知,咩係 line note space note 唔知,咩係 tie, slur, staccato legato 等等,佢只知譜上音符嘅 letter name, 但只限 middle C 手位⋯我真係好出奇⋯ 而我所講嘅「樂理」亦唔係要寫字做功課嗰種,都係琴上玩遊戲,不知不覺佢就學咗咁樣⋯我自己就覺得,學琴(或其他樂器)同樂理係分唔開,老師好應該負責埋基本嘅。如果一路係咁學,到要考五級樂理時,我相信只需要操吓試卷就考到,唔使再重頭學起⋯

引用:因為我見有JM+話學到二三級使唔使學樂理,

原帖由 anidacat 於 14-08-21 發表
因為我見有JM 話學到二三級使唔使學樂理,有人就答考五級先學啦,我就諗平時上堂老師係咪真係一啲都唔教? ...
不用太上心,學校都有人考第一,考包尾。同一老師教,有人上心,有人冇記住。感到做左本份就ok。

基本樂理就一定要教
即音符 拍子和琴譜上的articulation等等
初學的琴書也不會太複習 所以基本上不會浪費太多時間
cadence或者SATB harmony就當然不用教

至於樂理遊戲練習
除非家長有特別要求
否則可免則免
如果幾堂一次咁都可以接受

建議你同家長有更好的溝通

簽名被屏蔽

anidacat 發表於 14-8-21 18:29
利申,我本身係教琴,專教3-5歲初學,我上堂時,一定教埋樂理,聆聽,視奏等(當然用遊戲方式,唔係攞本一 ...
anidacat的教學方法非常正確。即使我教長笛,都是在教樂器的過程中滲透了樂理,如拍子、調號,一些教移調樂器(transposing instruments)的老師,如單簧管,冇理由唔解釋點解自己吹個A音同鋼琴個A音唔同聲掛。
平時有一定基礎,到真的應付五級樂理試時,就得心應手
‹ 上一主題|下一主題