用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學英文
go

小學英文 [複製鏈接]

港島區有邊間補小四英文好??Excel or Learning plus or British Council.......還是一些細間D但囗碑好嘅補習社介紹??

4    0    0    0

回覆:可樂猫 的帖子

我女女升小二,excel 等了8個月都話冇位,後來上網找到有間係北角叫babington,有免費評估&試了一堂English ladder英文課,就讀咗7、8月的暑期班&RWl拼音,英文進步了,老師幾好,連對英文的興趣也大增,來緊9月報咗RWl & English ladder,繼續學英文(個人分享)

回覆:小學英文

excel 是補習社?

或是專科補英文?

excel 是英文興趣班, 我仔K2-K3時上過, 以閱讀+寫作為主, 英國NET 教, 每班4人,   個人感覺在Excel 花的$最值, 小朋友真是學到野. 尤其是平時Kinder 年紀會 上的 interest class 通常是較散,  少D在read write.  我地附近好似冇RWI , 不知 excel 同 RWI的分別有多大。 

不過佢上左小學, 因己是英小, 平時上堂都有差不多的學, 同冇時間, 就停左,  
我計劃遲多一年, 等細仔大小小K2 時都會去報下, 但如想找補習我覺得Excel 好似不是此類.

回覆:HaYi 的帖子

RWI 好嗎?

Abc pathway 同 British council , 有冇人讀過可以俾啲comment?

回覆:jswailam928 的帖子

你可以上網打RWl就有牛津RWl個web,可參考下
本人覺得RWl可幫到女女聽講讀寫英文,串生字容易咗(聽音默寫生字),唔駛只是死記生字串法。重拾學英語樂趣(之前成日話英文難,冇咩興趣,而家主動同工人姐姐以英文句子溝通)
而English ladder係英文的綜合班, 包括有oral,writing,listening,phonics, comprehension,read aloud,spelling,而English ladder嘅拼音係運用了RWl的方法,
初頭我去學校了解下個課程時,我問英文老師RWl同English ladder的分別:佢話「RWl是要學習所有的sounds,而English ladder係可讓小朋友透過一連串的英語活動,把所學的RWl拼音技巧運用返出來,加強小朋友能閱讀和理解、能聽、能說、能串字、作文等的能力」

回覆:catcatma 的帖子

其實RWl有好多間center有得學,間間不同,ABC pathway也有得學,但就只有babington 係有English ladder,而又把RWl運用於English ladder(綜合英語課程)中

ABC , 之前都在K3時學phonic, 個人感覺佢地行政比較亂!但校長好勤力,每次一定出現迎新talk,同即時幫小朋友做評估!!
小朋友好開心上堂,D material要比錢買較commerical, 如讀緊kinder唧小朋友去我覺得好好!!

引用:其實我都系覺得,好睇個別老師,大行同細行

原帖由 coco_cocopig 於 14-08-22 發表
其實我都系覺得,好睇個別老師,大行同細行都試過,我仔嚟緊小四,小三個年經其他媽媽介紹呢間,都系細行, ...
請PM info給我!!麻煩哂!!

可樂猫 發表於 14-8-23 03:27
ABC , 之前都在K3時學phonic, 個人感覺佢地行政比較亂!但校長好勤力,每次一定出現迎新talk,同即時幫小朋 ...

他們有很多分店,邊間店行政比較亂?新開的還是舊的?

回覆:可樂猫 的帖子

回覆:bbrabbit2011 的帖子

我住西環,都好想找補英數老師或好補習社老師。
各位有介紹嗎,可否pm我,謝謝!
9月份升小二及小四小朋友

我小朋友上過英國文化協會,覺得唔錯
我自己就prefer大機構多D,準備既課程應該比較完善D

回覆:coco_cocopig 的帖子

‹ 上一主題|下一主題