用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 想問問邊度做評估會快啲
go

想問問邊度做評估會快啲 [複製鏈接]

我仔仔有自閉傾向,想問問各位,邊度排評估會快啲排到,而份報告系CAC認可?因為想快啲接受有效 嘅治療,唔想浪費時間等,謝謝指教

2    0    0    0

if you go to協康, 心橋 etc organization, may take a month to wait. Or some private doc (more expensive). Their report will be accepted by 社署. You can ask the social worker at your home district to start 排位

私家一定快過政府CAC.
邁步有時要等,但唔會太耐.

私家貴但快:協康/耀能/明愛

leungsiufan 發表於 14-8-20 10:59
我仔仔有自閉傾向,想問問各位,邊度排評估會快啲排到,而份報告系CAC認可?因為想快啲接受有效 嘅治療,唔 ...
我仔仔岩岩係香港兒童發展專科中心做左,我諗佢係最快有得做既一間(我打去問,一星期內就有得做評估) ,因為個評估要成$9000!  邁步都快,但都要等一個月,收費都唔平$8800.另外有間仲快過邁步,而且仲平過邁步好多,$5xxx, 但唔好意思唔記得左名。你即管所有機構都打去排(e. g. 楊震,明愛,耀能,扶康會,協康etc) ,有位就會打比你約時間。

同埋唔好貪平,一般係臨床心理學家做既都評估都要$5-8000,有d$1xxx 因為係職業治療師做,我估政府未必接受用佢地既report 排服務。

希望你快d做到評估然後揾到適當既治療比仔仔!

回覆:armoimama 的帖子

thank you, 協康話今個月會覆我日子幾時做評估,佢話將會安排十月份做

‹ 上一主題|下一主題