用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 DSE覆核 40人學位失而復得
go

DSE覆核 40人學位失而復得 [複製鏈接]

【on.cc東網專訊】中學文憑試考生覆核成績後,若上訴得直評分獲提升,可向大學聯招申請重新考慮其派位結果,大學聯合招生事務處今日公布整體覆核結果,五成八、共183名申請考生的派位結果有變更,其中有40人在首輪未獲派任何學位,覆核成績後學士學位「失而復得」,終可跨入大學門檻;有1名考生原獲學士學位課程取錄,現獲高級文憑課程取錄。

個別考生申請重新考慮文憑試覆核後成績的聯招遴選結果,將於明日早上9時公布,已遞交申請的考生,可透過聯招網上申請系統獲悉最新派位結果、註冊手續及相關資料。

3    0    0    0

唔喺話上訴加番分既機會微乎其微咩?40個算多定少?

王家爸爸    發表於 14-8-20 10:33

Yanamami 發表於 14-8-19 22:31
唔喺話上訴加番分既機會微乎其微咩?40個算多定少?
今屆中學文憑試放榜後,共有一萬八千多名考生申請積分覆核及重閱答卷,佔整體出席考生約兩成三

考評局不會公布幾多人覆核成功,上次只係話覆核後,狀元無增加

有調分的同學再向聯招申請覆核派位結果,只有三百多人申請,最後有183人獲改動派位結果,當中可能有人由HD變學位,或者取錄的志願提升

以一萬八千多人相對3百多人,不算多

回覆 MC1128 的帖子

//有三百多人申請,最後有183人獲改動派位結果//

咦, 嘜會咁難升呢咩..

Marco-ma 發表於 14-8-20 08:59
回覆 MC1128 的帖子
禁梗喺,唔喺咪即喺話個考試好廢,死錯好多人?唔會啦~

回覆 Yanamami 的帖子

你個問題係APPREAL 升分唔易, 呢個知道啦..

但升咗分的去重報JUPAS , 點解得咁少可以升呢..
(3百幾人重報得18X 個再派到升呢..?!)

MC1128 發表於 14-8-19 21:51
【on.cc東網專訊】中學文憑試考生覆核成績後,若上訴得直評分獲提升,可向大學聯招申請重新考慮其派位結果 ...
"有1名考生原獲學士學位課程取錄,現獲高級文憑課程取錄。"

呢個又何解呢? 唔通個考生改選時將 HD 放在已獲取錄既學士學位課程前面?

YuYuMother  呢個我都覺得奇怪。  發表於 14-8-20 10:53
jessimm  可能是誤解覆核派位方法   發表於 14-8-20 10:44
Yanamami  降grade~~  發表於 14-8-20 10:05
Marco-ma   不過係合理解釋。。。   發表於 14-8-20 10:04

3百幾人重報,點解只得183人派得高咗...

係咪大家唔識改填呀...

我用我在BK 學返來的方法教咗人填,  佢真係升到呀..
由教肓學院小學ENG 升去 CU SCIENCE , 好開心呀..

點解得一半人升架...
嘥哂呀...

vincher  教埋我……  發表於 14-8-24 17:49
Yanamami  第日你要教埋我呀~~  發表於 14-8-20 10:30

Marco-ma 發表於 14-8-20 10:09
由教肓學院小學ENG 升去 CU SCIENCE , 好開心呀..

點解得一半人升架...
嘥哂呀...

如報熱門科目 e.g. medicine, law. 升一分後都有一大班人在正式遴選的取錄線同分, 不是必收. 如果未曾面試過會更輸蝕.

Marco-ma 發表於 14-8-20 10:09

好犀利,升咗幾個GRADE.
佢APPEAL大豐收嗎?

Marco-ma  APPEAL BIO成功, 升一分之麻..   發表於 14-8-20 11:09

snoopy008 發表於 14-8-20 09:54
"有1名考生原獲學士學位課程取錄,現獲高級文憑課程取錄。"

呢個又何解呢? 唔通個考生改選時將 HD 放在已 ...

唔通學士學位課程取錄係OU?  HD係POLY? 唸住駁返入八大。

jessimm  核派位list 內  發表於 14-8-20 10:50
jessimm  可能無將已獲派的學士學位放在覆   發表於 14-8-20 10:49

jessimm 發表於 14-8-20 10:40
如報熱門科目 e.g. medicine, law. 升一分後都有一大班人在正式遴選的取錄線同分, 不是必收. 如果未曾面試 ...

但睇個玩法, 係只要我去到 "最低收生分數" 就  "一定收" 架...

唔會因為 "太多同分"  或者 "學額已滿"  被拒的呀...

Marco-ma 發表於 14-8-20 11:20
但睇個玩法, 係只要我去到 "最低收生分數" 就  "一定收" 架...

唔會因為 "太多同分"  或者 "學額已滿"   ...

係呀, "學額" 有10% tolerance ,每系可以多收或少收10%學生,appear 成功率唔可以高架, 所以唔怕"學額已滿"   。

Marco-ma 發表於 14-8-20 11:20

唔會因為 "太多同分"  或者 "學額已滿"   ...

同分是指之前不能獲取錄的一群, e.g, medicine 4c+2x 36 分都不是全部獲取錄, 就箅覆核成績到36 分都要睇運氣, 決定權在faculty手上. 對於一般科目, 你的睇法是可靠的.

jessimm 發表於 14-8-20 12:13
同分是指之前不能獲取錄的一群, e.g, medicine 4c+2x 36 分都不是全部獲取錄, 就箅覆核成績到36 分都要睇 ...

第一ROUND 夠分都入唔到有好多因素我明呀.
但到呢一ROUND 呢D因素都唔存在,
夠分就入, 不是FACULTY 可以REJECT的, 我有攪錯嗎?

=======================================

我認識的個案男生是21分派教院小學教育(ENG)

BIO 成功覆核升咗一分 = 22.

重報JUPAS 排位:

1 HKU SCIENCE

2 CU SCIENCE

3 CITI SCIENCE

4…

5…

6原本派的教院.

心想如入到CHOICE 3 CITI就去還神,

結果搏到CHOICE 2CU..

http://www.jupas.edu.hk/tc/j4/applications/results-of-application/rechecking-and-remarking

在我獲知我於香港中學文憑考試成績覆核後取得更高總等級/評級時,正式遴選結果已公佈,而所有課程亦已額滿,我的取錄資格會否因此受影響?

若你於香港中學文憑考試成績覆核後取得更高總等級/評級,如能符合以下要求,將不會因覆核成績而影響你的取錄資格:
  • 你能符合該課程的一切入學要求;及

• 你於有關課程評核結果名單上﹝按覆核後的成績、課程選擇組別、面試表現﹝如適用﹞及其他考慮因素﹞能排列於該課程在正式遴選的取錄線上﹝即高於位列末位獲取錄的申請人﹞。

若你能符合以上要求,不論該課程是否已額滿,亦將獲得該課程的取錄資格。

** Faculty 可以在 面試表現﹝如適用﹞及其他考慮因素 令申請人低於位列末位獲取錄的人, 就箅4c+2x 是同分

回覆 jessimm 的帖子

我有睇呀, 我反覆睇咗3次...我係咁理解的:

• 你能符合該課程的一切入學要求;及

• 你於有關課程評核結果名單上能排列於該課程在正式遴選的取錄線上即高於位列末位獲取錄的申請人﹞。

不論該課程是否已額滿,亦將獲得該課程的取錄資格。

回覆 jessimm 的帖子

** Faculty 可以在 面試表現﹝如適用﹞及其他考慮因素 令申請人低於位列末位獲取錄的人, 就箅4c+2x 是同分

意思是在第二輪重選時受面試影響 ?

‹ 上一主題|下一主題