用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 今日終於都去左社處申請殘津⋯
go

今日終於都去左社處申請殘津⋯ [複製鏈接]

心情好低落,無形中承認左某樣野咁,在我心中我仔仔係好可愛的天使,點解會咁⋯⋯

0    0    0    0

回覆:maggie814 的帖子

媽媽加油。冇論如何小朋友仍然是我們的小天使。

don't be upset, the kid is our angel and he/she needs our love to help them improve

DA 每2-3 年 Review一次,
今天攞不等於一世攞,
今日D錢要好好用在子女的訓練,
希望有一日醫生話你個仔已經唔再eligible!

唉,冇辦法啦,叫做有D津貼幫補下⋯好過乜都冇吖

請問點申請? 我仔係自閉症鐠系, 有無資格申請? 係咪一定要打去揾番cac寫信?

引用:請問點申請?+我仔係自閉症鐠系,+有無資格

原帖由 rabbit2010 於 14-08-21 發表
請問點申請? 我仔係自閉症鐠系, 有無資格申請? 係咪一定要打去揾番cac寫信?

...
個日見完cac個醫生,即日見埋社工申請埋~~見左社工未?問下你個社工

醒目開學勳章

回覆:今日終於都去左社處申請殘津⋯

唔好咁諗啦,要好好運用啲錢帶小朋友去做訓練。我地排咗差不多兩年終於排到個E位,過去果兩年都係一直搵私人上門訓練,每個月要成2000幾蚊,好在每個月有千零蚊subsidy幫輕吓。交咁咗咁多年稅終於叫做享有返少少福利。

引用:唔好咁諗啦,要好好運用啲錢帶小朋友去做訓

原帖由 jelly-pudding 於 14-08-25 發表
唔好咁諗啦,要好好運用啲錢帶小朋友去做訓練。我地排咗差不多兩年終於排到個E位,過去果兩年都係一直搵私 ...
E位要排2年呀?可以講排邊區嗎?

醒目開學勳章

港島東

引用:唔好咁諗啦,要好好運用啲錢帶小朋友去做訓

原帖由 jelly-pudding 於 14-08-25 發表
唔好咁諗啦,要好好運用啲錢帶小朋友去做訓練。我地排咗差不多兩年終於排到個E位,過去果兩年都係一直搵私 ...
宜家阿仔返每月4堂言語、2堂物理治療、8次針灸另加N1要成萬蚊1個月可介紹你個上門訓練俾我嗎?

醒目開學勳章

我個上門導師收700蚊左右一次,每次一小時,地方遠啲會收貴啲。
我地同你差不多: 私人訓練差不多3000蚊,幼稚園又3000蚊,之前仲有上吓社交班千零蚊,宜家大個仔出年升小一啦又要出去學吓嘢咁又冇兩三千,啲錢真係倒水咁。我地打算過多三個月就可能cut私人訓練喇。

呢個只系面子問題,日後帶仔出街可能要面對別人吾理解既委屈,呢d相對於吾識同人對話、古怪行為既仔真是好少事,條路仲好長,加油!

回覆:今日終於都去左社處申請殘津⋯

初期係好難接受,慢慢你會習慣

醒目開學勳章 王國長老

唔好難過, 幫到自己就係最好安排

有自閉都可以係可愛小天使。

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉
‹ 上一主題|下一主題