用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一功課班,好貴哦!
go

小一功課班,好貴哦! [複製鏈接]

學校附近有功課班,老師一對五至六人,兩小時左右,好處是可派人到學校接學生到補習社,月費$3800,我覺得貴咗D。因無接觸學校嘅嘢太耐……差唔多二十年,如果唔係亞囡讀小一都唔知依家好似打仗咁,功課好深,真係人都癲。請各位高人比吓意見!

18    0    0    0

3800好貴喎, 我見多數千幾蚊咋.

希望每天開心渡過 ;-)

galaxytab 發表於 14-8-19 13:48
學校附近有功課班,老師一對五至六人,兩小時左右,好處是可派人到學校接學生到補習社,月費$3800,我覺得 ...
如果一對五至六人,月費三千八百元,其實也不貴。假設租一個小單位,開兩班,收入只是大約四萬,扣埋租金(大約一萬),兩位老師( 每位大約一萬),保險和燈油火臘(大約五千),還要派人到學校接學生(也需大約三千吧),其實唔賺得幾多,如果運氣唔好可能要倒賠。

fc926  一個單位成個月只做兩groups小朋   發表於 14-8-19 16:35

回覆:小一功課班,好貴哦!

$3800偏貴呀…邊區呢?師資好好?小一咋喎?

我見多數一仟多d, 小五小六先有可能貴少少二仟頭。

如果接埋放學會貴少少,但有呢類服務補習社通常喺學校附近。我見多數係小朋友搭校車到學校附近,然後職員接佢地入補習社。呢種服務通常額外要多比$100-$200咁啦…

醒目開學勳章

好貴

我見多數$1500-$2200左右

好多話1:X,實際上可能1:10以上,

如果家長有時間教到,最好自己教.

王家爸爸  兩千元樓下,真系要10人以上一班   發表於 14-8-19 15:32

想要平其實可以去社區中心或其他非政府組織的補習班。

多謝各位回覆!其實我唔係標榜人地收得貴,或者租金、成本等因素(因地點在尖沙咀的商厦,又有接送),而且一分錢一分貨,可能係物有所值呢!或者自己唔識,諗住只係跟功課,又唔係補習,如果要補埋習咪隨時要比多幾仟,再加埋一兩樣興趣班,就算唔駛比學費都幾喺嘢!
其實之前無諗過揾功課班,因為諗住一二年班嘅嘢點會跟唔到呢!但呢個月亞囡讀緊小一預備班,課程是跟足小學的,希望佢可以容易d適應。當每晚收工同佢睇功課,離開小學幾十年嘅我,真係開始担心!當然內容有較淺的加減數……應用題例外,中英的內容有時我覺得似三年級的程度,好似英文句字寫緊chinese herbal tea tastes bitter, vinegar乜乜sour……小一咋喎,中文嘅題目又永遠唔識讀得晒,唔通上小一後學校真係有辦法教識晒!
一時感觸,自己都覺得長氣……

galaxytab 發表於 14-8-19 15:41
多謝各位回覆!其實我唔係標榜人地收得貴,或者租金、成本等因素(因地點在尖沙咀的商厦,又有接送),而且 ...

"英文句字寫緊chinese herbal tea tastes bitter, vinegar乜乜sour……"

我係 "教育局一站式學與教資源平台" 那處 download 教材及工作紙, tastes....sour.... 係小二小三課程, 而我女係今年6月小三學期尾才教呢真係新界津小同九龍/香港差咁遠

http://minisite.proj.hkedcity.net/edbosp-eng/cht/learning_and_teaching_resources/index.html

http://minisite.proj.hkedcity.net/edbosp-eng/cht/learning_and_teaching_resources/resources_list.html?selected_curriculum_id=4ec0c82661d8506e7b640000

http://www.hkedcity.net/edb/teachingresources/downloadResource.php?rid=846118047 (P.2 教材例子)

http://www.hkedcity.net/edb/teachingresources/res_files/200903/20090317122431_383113.pdf (教育局編的 P.2-P.3 教材例子, 我自己用呢份教自己小三的阿女的呢!!!!!)

王家爸爸    發表於 14-8-19 17:26

回覆 galaxytab 的帖子

唉! 咁講啦, 有北區"名小", 希望小一生"廿首古詩朗朗上口,十多句英文諺語滾瓜爛熟"......(唔係我女個間). 聞說7月升小一家長晚會派中英數 paper 暑假做,9月8號小一生默書

王家爸爸    發表於 14-8-19 17:27

$3800,當每月有廿個上學天,平均只係收你$190一天,兩個鐘,一百蚊都唔使,重要包接喎....

MrBeast  我都係咁諗  發表於 14-8-19 16:56

多謝各位回覆!其實我唔係標榜人地收得貴,或者租金、成本等因素(因地點在尖沙咀的商厦,又有接送),而且 ...
我覺得要睇好多因素,小學,kg, 小孩資質,父母有冇時間跟。通常名幼的小一上學期至尾都可食老本(當然每間小學都不同),有時間自己跟也可。另外如你唔想小孩太倚賴功課和補習班,咁自己辛苦d都值。
貴唔貴你問多一兩間就知市價

loveDD 發表於 14-8-19 16:46
$3800,當每月有廿個上學天,平均只係收你$190一天,兩個鐘,一百蚊都唔使,重要包接喎.... ...
平貴的主要因素是位置和教師素質,一分錢一分貨。

個人認為沒有必要過度催谷。

王家爸爸 發表於 14-8-19 17:33
個人認為沒有必要過度催谷。

同意,小一而已。

雙職家長夜放工無人睇例外。

3800 貴左少少 (?)

我個冇補開 (我都想, 不過佢不受補), 不過我見我地個區商場功課班都是2千至2千五元左右 (2小時), 不過你又TST, 又包接, 是否補開名校生 ?   

可能真要貴過住宅區

乜而家d功輔班咁貴
早一個月前朋友的兒子派到LS讀一年級,諗住在校附近揾功輔班一至五咁返話收$4500,我都打個突

王家爸爸    發表於 14-8-20 10:11
Yanamami    發表於 14-8-19 22:24
YuYuMother    發表於 14-8-19 19:20

3800元!貴過學費😳

引用:多謝各位回覆!其實我唔係標榜人地收得貴,

‹ 上一主題|下一主題