用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 請版主封帖,謝謝。
樓主: stepyau
go

請版主封帖,謝謝。 [複製鏈接]

其實我有d同情新疆同西藏人~

如果HK可以獨立的話。。。。

講開又講,其實新加坡某程度上並唔自由。

sonkhl  整體來說,我不覺得新加坡比香港   發表於 14-8-19 17:33

愚民政策其實係有D效用的, 但成本效益其實相當低

簽名被屏蔽

JustAParent 發表於 14-8-19 07:41
NOW TV, Cable TV, 明報,蘋果,東方全部都影到派錢,連銅鑼灣酒樓阿姐都証明D人一車車去食免費飯,抹黑  ...

原來抹黑者還有信報

支持同工同酬, 價先格清楚呀.

http://www.post852.com/范析852│817大遊行淪「淘金之旅」%e3%80%80有圖有真相周融/

回覆:英華書院教師谷學生上街

裝睡的人叫唔醒,賣掉靈魂的人更加聽唔到人話。

老師可以提議同學去六四、7.1 以至8.17, 但要說明背後意義,加以分析討論。

stepyau  對,有節有理的話,就算大家立場   發表於 14-8-19 13:40
stepyau  對,有節有理的話,就算大家立場   發表於 14-8-19 13:39

回覆 Mayandrew 的帖子

對,有節有理的話,就算大家立場不同也應當尊重。

回覆:stepyau 的帖子

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20140813/52789049

另外一則:福中有做野嫁!培僑係肯定有老師有去到表示支持佢地既立場!

回覆:Yanamami 的帖子

喱條派錢橋好吖!下次六四,七一可以照用,再call埋班契弟(記者)黎採訪攝,睇下到時會點樣演繹!

tcmsung  答錯綫!  發表於 14-8-20 09:46
Yanamami  你喺咪答錯人?  發表於 14-8-19 22:21
人生沒有如果,只有後果和結果。

每天都微笑,生活注定充滿陽光。

如果真有人真係丹心一片,真心愛黨相信黨很偉大,不計較付出不求回報只希望以汗水來見証赤誠, 更加不應參加817遊行,將自己降格至與那些見利忘義用完即棄的人一樣,像區家麟所講:自損名節.

區家麟
//我相信,參與反佔中遊行的平凡百姓,也有真心愛國的,也有些頭腦清醒的,但請注意,這幫人裡,混雜了眾多愛國賊,與這幫人為伍,自損名節,受人利用,智者所不為。//

來源:
http://www.pentoy.hk/%E6%99%82%E ... %E6%84%9B%E5%9C%8B/

Zenia  同意.  發表於 14-8-22 14:12

引用:喱條派錢橋好吖!下次六四,七一可以照用,

原帖由 壞寶貝 於 14-08-19 發表
喱條派錢橋好吖!下次六四,七一可以照用,再call埋班契弟(記者)黎採訪攝,睇下到時會點樣演繹!

...
你覺得佢地被屈?咁多間傳媒一齊做假?

stepyau 發表於 14-8-19 23:40
邊個咁大膽一齊做假?你估真係唔驚阿爺一聲令下全部抽廣告!
睇黎今次係有人刻意將事情攪大,令「張」融為難,甚至係一眾建制派一齊教訓下這個冇大冇細的「張」融吧了!可能今次最大的輸家只有「張」融一個!

引用:Quote:原帖由+tcmsung+於+14-08-18+發表符

原帖由 壞寶貝 於 14-08-18 發表
星期日我都有去遊行,食飯搭車花了一百多塊,但冇人俾返錢我喎,請問您知唔知同邊個單位可攞返飯錢同車馬費 ...
我都有去遊行,都無收人比錢我,行足全程,為前途,流左唔少汗水😅

引用:Quote:原帖由+壞寶貝+於+14-08-19+發表喱條

原帖由 stepyau 於 14-08-19 發表
有人造假,傳媒積極地順水推舟,可恥!

人生沒有如果,只有後果和結果。

每天都微笑,生活注定充滿陽光。

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

701003 發表於 14-8-18 21:21
有d人已失去理智,不用同佢哋解釋及討論,道不同,由佢哋癲啦!
呢句,其實講得好o岩

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

tcmsung 發表於 14-8-20 10:00
「喱條派錢橋好吖!下次六四,七一可以照用,再call埋班契弟(記者)黎採訪攝,睇下到時會點樣演繹!」
----- ...
真喺!成個[size=15.454545021057129px]層次,質素,和氣氛都天同地。

64、71果種,叫眾志成城。 啱啱完果種,叫。。。(怕得罪d真正有心為件事好既人,sorry!)烏合之眾。

近來想起 歐陽修的 朋黨論 , 節錄幾句:

小人所愛所貪的是薪俸錢財。當他們利益相同的時候,暫時地互相勾結成爲朋黨,那是虛假的;等到他們見到利益而爭先恐後,或者利益已盡而交情淡漠之時,就會反過來互相殘害,即使是兄弟親戚,也不會互相保護。所以說小人並無朋黨,他們暫時結爲朋黨,也是虛假的。君子就不是這樣:他們堅持的是道義,履行的是忠信,珍惜的是名節。用這些來提高自身修養,那麼志趣一致就能相互補益。用這些來爲國家做事,那麼觀點相同就能共同前進。始終如一,這就是君子的朋黨啊。所以做君主的,只要能斥退小人的假朋黨,進用君子的真朋黨,那末天下就可以安定了。

凡小人之朋得勢,就會以朋黨爲名排斥君子之朋,國必亂亡

akys  歷史是不斷重複,能引以為戒的太   發表於 14-8-20 14:18
‹ 上一主題|下一主題