用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 就快四歲仍未分辨細楷b,d,q? 是否有問題 ...
go

就快四歲仍未分辨細楷b,d,q? 是否有問題 [複製鏈接]

如題?

1    0    0    0

回覆:就快四歲仍未分辨細楷b,d,q

?我囡唔係sen學生佢快4歲都未識,相反阿仔係自閉譜系佢好細個就識分

引用:?我囡唔係sen學生佢快4歲都未識,相反阿仔係

回覆:就快四歲仍未分辨細楷b,d,q

就快4歲,仍未懂分辨細楷b, d, p, q 是否有讀寫障礙?
阿女1歲多已識分辨,阿囝卻就快4歲仍唔識

引用:就快4歲,仍未懂分辨細楷b,+d,+p,+q+是否有

原帖由 Carsonshum 於 14-09-01 發表
就快4歲,仍未懂分辨細楷b, d, p, q 是否有讀寫障礙?
阿女1歲多已識分辨,阿囝卻就快4歲仍唔識

...
好似唔係咁分,果時聽姑娘講話小朋友冇分左右手寫字同用左手寫字係反方向就要留意下可能係讀障

回覆 Carsonshum 的帖子

四歲仍未分辨細楷b,d,q 是頗正常的, 因為在這階段兒童的視覺與空間發展還未成熟, 所以有可能還未分清, 但若到了6歲還未分清, 便要正視了.

引用:回覆+Carsonshum+的帖子 四歲仍未分辨細楷

原帖由 ekibear 於 14-10-09 發表
回覆 Carsonshum 的帖子

四歲仍未分辨細楷b,d,q 是頗正常的, 因為在這階段兒童的視覺與空間發展還未成熟 ...
多謝!

‹ 上一主題|下一主題