用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 來年如果七月派吾到位(張 X 山) , 就比錢報直資. ...
樓主: vesley
go

來年如果七月派吾到位(張 X 山) , 就比錢報直資. [複製鏈接]

elbar 發表於 14-8-23 12:11
見仁見智
You are right, all depends what in your hand.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:來年如果七月派吾到位(張 X 山) , 就比錢報直資.

jelly-pudding 發表於 14-8-23 00:30
我意思係,去到好學校,就算個學生本身唔係好叻,將來考公開考試時成績都唔會太差咁解。

...
好聽D嘅講法:你有正面思維。
較中肯嘅講法:你想得太理想了!

刻薄D嘅講法:天真!你來自火星嗎?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

回覆:hkpapa852 的帖子

我當年讀深水埗band one 頭中學,身邊大部份同學會考都廿幾分以上,我自己考得唔太好都有19分,當然都有一啲同學成績真係唔太出色的但都有12/13分左右,出到去依然唔算太差。

醒目開學勳章

回覆:來年如果七月派吾到位(張 X 山) , 就比錢報直資.

呢個只係我本人親自感受過而得到的想法,當然呢樣嘢係見仁見智的。然而在我眼中張祝山成績應該重勁過我以前讀果間,所以我想overall 公開考試成績應該比我母校更好吧。如有錯誤請指教更正。

引用:我當年讀深水埗band+one+頭中學,身邊大部

原帖由 jelly-pudding 於 14-08-23 發表
我當年讀深水埗band one 頭中學,身邊大部份同學會考都廿幾分以上,我自己考得唔太好都有19分,當然都有一 ...
如果在band 1頭學校會考得19分,正常情況下你應該不能原校升中六

醒目開學勳章

回覆:elbar 的帖子

當年因為有五/六個考得十分好成績的同學都決定到外國升學,包括我的best friend, 我就好好彩有機會拉車邊升上原校中六。不過中六第一年成績表就慘了,差不多科科都係考全級最後果幾位,唯有Form 7 出全力讀而班同學又好好咁幫我。我記得A level 時90個同學有80幾個上大學。我始終認為好學校十分重要。

引用:當年因為有五/六個考得十分好成績的同學都

原帖由 jelly-pudding 於 14-08-23 發表
當年因為有五/六個考得十分好成績的同學都決定到外國升學,包括我的best friend, 我就好好彩有機會拉車邊升 ...
咁你學校會考水平只屬一般,除非有特殊情況,正常一間會考成績頂級中學係唔會收低至19分學生原校升中六

醒目開學勳章

可能係啦,所以我咪話張祝山仲勁好多囉。

醒目開學勳章

的確,當年我地文科班應該要20分or21分至收收。我19分係拉車邊,我都講咗我係好彩架啦。以我所知理科果邊就好似要成24分至收得返。

引用:+本帖最後由+chumamma+於+14-8-17+12:14+編

原帖由 chumamma 於 14-08-17 發表

其實我真係唔明白, 點解 D 人 咁祟拜 (張X山),
最後能入皇仁?

王家爸爸 發表於 14-8-17 08:09
可能她心目中的直資是觀塘地利亞

wkkelvin 發表於 14-8-23 00:24
回覆 jelly-pudding 的帖子

張祝珊已經變咗爛船, 唔係掛?
我諗張祝珊未至於咁快變咗爛船,但如果有人想拆船,要佢長期在腐水敗江的惡劣情況下航行,幾硬直嘅船都唔知可以捱到幾耐。
‹ 上一主題|下一主題