用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 點樣可以積極面對
go

點樣可以積極面對 [複製鏈接]

自己小朋友發展明顯遲緩。自卑到無辦法同親人朋友交流。做野都無心機,而家係全職媽媽,日對夜對壓力大到想死。

0    0    0    0

回覆:Gracemm 的帖子

是,會很大壓力!

要間中take a break,因為你都要叉電!

另外,有無其他家長可以分享下?傾下?聽下其他過來人的分享?看看成功追上進度的小朋友是怎樣訓練的呢?增加正面能量!

回覆:icanhear 的帖子

我自己唔識有類似情況嘅家長。

crystal媽咪  試下參加協康會家長資源中心,有   發表於 14-8-23 18:38

你好, 有一概念請緊記:如你不能接受小朋友情況,你將來如何能教導自己的小朋友正面面對自己的情況而去努力?如會取笑你的人並不是你朋友,我從不介意告訴別人我小朋友有腦痳痹情況,因為我知道我的朋友只會鼓勵我。

如果你唔開心其實小朋友是感受到的。你不需要自悲,我覺得情況只等同你比其他人窮,窮是不需要自悲,窮亦可以快樂,是嗎?

我經常提醒自己只要向前望才會有進步的機會,我亦見到我囝慢慢地進步!如可以可以找些兼職工作,分散一下注意力。

無論遇到什麼,我們都要記得要開心!媽媽努力呀!

回覆:點樣可以積極面對

加油,三年前我又係遇到一樣情況,當時好徬徨。

回覆:hannalam 的帖子

咁你點算吖

回覆 Gracemm 的帖子

好同意hopesforlife 的說法. 朋友一定不會笑你. 我仔小一時, 有同學生日會, 有媽咪笑有同學週記只寫"今天吃了一隻蕉, 很開心" 不知所謂. 我就大大聲話, 是的, 小兒來的, 他有讀寫障礙, 看不到的傷殘. 可免的功課就不用寫.

仔仔由小自大見我如此面對, 我還教他有事一定要出聲, 立即解決.

回覆:Hopesforlife 的帖子

Thanks so much dear JM. God bless your kind words.

回覆 Gracemm 的帖子

可講小朋友的問題出來彼此交流下心得嗎?呢度好多同路人㗎!

如果面對親友會太大壓力及影響情緒,就別免強應酬。親友不明白你的情況,有時候既未能安慰你,又要花心機時間向他們解釋自己小朋友是什麼一回事,可能令人更累更洩氣。 發現孩子問題的第一年通常心情最糟,第二年感覺會好些,第三年已經可以面對。大部份家長心路歷程都係咁。要點時間適應接受。認識多些同路人家長,跟他們傾訴,相約一起出街玩或到對方家玩都好,跟他們和他們的小朋友相處會輕鬆很多,有咩唔開心通常一講就明。到自已心情好返一點,再面對其他人。

回覆:Olympian 的帖子

親友唔明架,話大大下識,呀邊個邊個4歲先講野,遲行好福氣。。。。聽你排特殊又話唔好排,入左出唔番。聽左笑下,答:排左可能唔讀,係呀未識呀,點教呢?你得閑來教下,我唔識呀!其實佢地吹水多。下下上心人都顛。其實小朋友有福氣既,遇到我地,有心機教,幫助佢地既父母。今日既付出有收獲既,第日小朋友長大一定好孝順。

我仔都係有明顯既發展遲緩,我發現果陣都有唔開心左幾日,跟住日日教,同佢出去上堂訓練,雖然到而家都未跟得切同年既小朋友進度,但係睇到阿仔有明顯進步已經好開心,黎緊九月已經要揀小學,真係好大壓力,不過我都係已平常心去面對,樓主,你個小朋友幾歲?如果重細,五歲前跟得返就可以嫁喇,加油!

我都係今年二月學校覺得囝囝有感統問題,去健康院轉介瑪麗兒科,發現係遲緩,依家仲等緊做全面評估。
其實學校發現同我知道後,我就即刻辭職,諗住可快快追上,但原來自己既心理壓力係好大,唔係開放同朋友講或想做好就得,我見囝囝除左感統問題,言語上同情緒上都有問題,自問自己EQ真係唔高,係甘既情況下,我自己都唔知點先可以幫到囝囝……

你好呀Graeme,我個bb有病所以發展遲緩,佢而家五個月,成日都要去e院覆診和上物理治療,但我從來都無一刻灰心過,作為阿媽就一定要比正能量小朋友,要去帶動佢,覺得有壓力多和家人朋友傾下,再唔係我地都可以交流下咖,有時追追遂逐會好辛苦,活得開心最重要呀,加油

醒目開學勳章

DollyCC 發表於 14-8-19 10:26
親友唔明架,話大大下識,呀邊個邊個4歲先講野,遲行好福氣。。。。聽你排特殊又話唔好排,入左出唔番。聽 ...

親友唔明架,話大大下識,呀邊個邊個4歲先講野,遲行好福氣。。。。<-------呢啲真係唔好聽, 我當呢啲係善意既安慰, 講真到4至5歲時, 仍然唔識講嘢, 又或者仍然行得唔好, 啲人又會話做乜佢咁樣既? 你重乜唔一早去處理呀??

每人際遇也不同,不用下下跟人比較。與其盲目跟隨別人的步伐,不如為他打好根底,backup佢去開拓以後的路,退一步亦令他能開心的過每一天。畢竟一切一切也不是他的錯。

我也在學習中……

我孖女兩個都發展遲緩,但實在忙到想呻下有幾大壓力既時間都無,大家一齊努加油啦。

‹ 上一主題|下一主題