用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 深水埗邊間天主教英文幼稚園好?
go

深水埗邊間天主教英文幼稚園好? [複製鏈接]

囡囡出年就要讀K1,有冇家長朋友可以指點下?

0    0    0    0

回覆:深水埗邊間天主教英文幼稚園好?

如果唔計美孚,深水埗的全英幼稚園應只有崇真的國際班和YMCA兩間。要計多人爭,當然是崇真。是否好,就見仁見智

回覆:tkinwong 的帖子

未必係要全英,但我係希望個囡囡學好D英文,多謝你嘅寶貴意見

回覆 裝修師傅 的帖子

崇真是基督教~

回覆:bbforever 的帖子

係咁嘅,我出生喺一個冇宗教信仰嘅國家(即係話 我係新移民,但唔好帶有色眼鏡睇我,我每年都交稅,而且唔係小數目,我唔係蝗蟲!)好幸運,我囡囡喺香港出世,所以我希望佢會有信仰,但近排基督教某位人士嘅言論令我好困惑,我唔想個女咁細個就俾人灌輸要沉默嘅價值觀俾佢,所以希望搵天主教嘅學校。但如果冇乜選擇,基督教都可以考慮。希望各位家長朋友俾多D意見參考,真係好多謝大家!

回覆:裝修師傅 的帖子

學卷幼稚園的英文教學受到資源和課程限制, 其實分別不大。要加強英文,一係讀非學卷幼稚園,一係另外出去讀英文班。

另外,基督教有很多宗派,一個人的言論不能代表基督教。

邊間是好學校很主觀,我會話以下的比較多人識:
崇真
禮賢
德貞
又一村
Think

回覆:裝修師傅 的帖子

回覆:immaculateheart 的帖子

朋友,好多謝你嘅意見,我都講咗,好不幸,我出生係一個冇選擇嘅地方,唔係三言兩語就可以解釋清楚,點都好,我都係希望個女可以有一個好嘅環境,好好讀書,有正確嘅價值觀,如果你有留意最近社會上發生嘅嘢,或者你會明白我。

引用:囡囡出年就要讀K1,有冇家長朋友可以指點下

原帖由 裝修師傅 於 14-08-16 發表
囡囡出年就要讀K1,有冇家長朋友可以指點下?
唔介意遠少少可以揀
1.黃大仙既聖母幼稚園,
2.聖羅撒,
3.明我

引用:Quote:原帖由+裝修師傅+於+14-08-16+發表囡

原帖由 Monstereasy 於 14-08-21 發表
唔介意遠少少可以揀
1.黃大仙既聖母幼稚園,
2.聖羅撒,
Sorry, 無留意係要英文幼稚園tim...
頭先嗰三間唔啱要求

回覆:Monstereasy 的帖子

要英文幼稚園,九龍塘選擇比較多,其實離深水埗都唔算太遠。西九一帶个仲有唔記好似有間維多利亞。

深水埗嘅英文幼稚園, 可能只有崇真國際班,不過只得一班,肯定多人, 同埋崇真係基督教幼稚園
‹ 上一主題|下一主題