用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 買小提琴有邊度好介紹?(預$5000)
樓主: applepie7788
go

買小提琴有邊度好介紹?(預$5000) [複製鏈接]

引用:回覆+bebebe12345+的帖子 我小朋友目前玩

原帖由 epsido 於 14-09-10 發表
回覆 bebebe12345 的帖子

我小朋友目前玩得比較有成績既係鋼琴,但係偏愛小提琴。(e輪玩緊自學bwv1001) ...
wah,一年就能拉bach,你最好買舊琴...$20k內好多選擇,將來trade in 計起來其實同買隻大陸琴差不多

引用:回覆+bebebe12345+的帖子 我小朋友目前玩

回覆 bebebe12345 的帖子

我小朋友目前玩得比較有成績既係鋼琴,但係偏愛小提琴。(e輪玩緊自學bwv1001) ...
wow!1001經已夠艱深,是很多琴老師都未能好好演奏的曲目,還要自學,佩服至極。

epsido 發表於 14-9-11 02:43
回覆 titibaby 的帖子

火頭太多20k目前我真係比唔出,如果有人平平地出讓個原價20k既比我,咁就可能比得出 ...
換線真係金, 大提琴弦eddie幫我配話都OK, 都一千, 中提琴用evah, 又七百幾... 小提琴粗粗地dominant都三百, 剛好二千...(七月時既價錢)

大中小提琴.....................ging

引用:回覆+titibaby+的帖子 火頭太多20k目前我

原帖由 epsido 於 14-09-11 發表

火頭太多20k目前我真係比唔出,如果有人平平地出讓個原價20k既比我,咁就可能比得出 ...
舊琴如果$20k, trade in都有返$16k(可能有得再講、好難會有人平讓啦....

回覆:epsido 的帖子

本來都想聴聴囝囝(囡囡)拉琴丶問問跟那位....
看來不如等囝囝(囡囡)拉好一個Movement再欣賞吧!

1 Set Piece

Violin
Piece : Violin Sonata No 1 in G minor, S 1001 - 2nd movement: Fuga
Composer : Bach

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

HK strings.................

epsido 發表於 14-9-11 02:43

大中小提琴!真是好厲害!囝囝想必是很喜歡音樂的了。他還有學管樂或木管嗎?
for every one criticism, three positives must be given.

學咁多種樂器,樣樣都要買好的,可以好吃力。我都覺得有trade-in的可能化算一些,尤其提琴還需要換不只一次。弦綫稍為練得勤力些,消耗得好快,幾百二千咁去,咪話輕鬆。

trade-in不好的地方是每次只能去返同一間買囉。

for every one criticism, three positives must be given.

epsido 發表於 14-9-11 10:38
有...所以真係好多.......火頭
如果他喜歡小提琴的話,建議你替他找一位好的小提琴老師。現在剛起步不要自學,拉小提琴有好多details需要老師指導,不是拉到首歌就算,即使拉出來的音全都準,還有好多技巧和演奏方法不是他現時可以自己摸索出來的。
好難得小朋友對音樂有這麼大興趣,還有毅力和耐性去自學BACH/MOZART,真是少有的材料。要好好栽培啊!

引用:回覆+pakyin1108+的帖子 初學我都會買好小

回覆 pakyin1108 的帖子

初學我都會買好小小既琴,因為我仲意聽歌。
請問有冇介紹?例如牌子,價錢,喺邊間買?大家經常講嘅張氏兄弟啱唔啱初學買?還是通利哪些?請指教,感謝!

回覆:epsido 的帖子

咁勁,post啲片睇下

EduKing  x2   發表於 14-9-11 14:07

epsido 發表於 14-9-11 10:27
是的。第二章都拉咗小小。老師是一位有正職既兼職老師。
不過好可惜老師因有家事不能再教小朋友。
所以小朋 ...

將來拉好晒才聽吧.....!
溫馨提示.....好好再作安排, 玩玩沒所謂, 但對孩子將會是非常辛苦和難受的事!

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

‹ 上一主題|下一主題