用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天主教石鐘山紀念小學 天主教石鐘山記念小學 << 有朋友就讀嗎 ? 好唔好呀 ? ...
go

天主教石鐘山記念小學 << 有朋友就讀嗎 ? 好唔好呀 ? [複製鏈接]

我住青衣呀
朋友話 石鐘山 唔錯 ,想跨區 入哩間

大家對哩間學校有無咩見比下我呢 ??

謝謝大家幫忙先
   1    0    0    0

這間在荃灣區屬熱門之一,可考慮。

kelly~kelly 發表於 14-8-14 22:24
我住青衣呀
朋友話 石鐘山 唔錯 ,想跨區 入哩間
This school is good

有兩個朋友既仔讀緊, 佢地住海濱, 貪近.  其實間學校無咩特別, 升中成績只係一般.  係荃灣區, 浸聯至係大熱. 如果講到升中, 葵青網會好過荃灣網好多.

這間20分都未必入到war!

9月13日小學有簡介會, 可上網留位, 最好自己去了解下間學校.

引用:這間20分都未必入到war!

原帖由 angrybusilver 於 14-08-15 發表
這間20分都未必入到war!
今年有人15分入左石鍾山。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

引用:有兩個朋友既仔讀緊,+佢地住海濱,+貪近.++

原帖由 必必 於 14-08-15 發表
有兩個朋友既仔讀緊, 佢地住海濱, 貪近.  其實間學校無咩特別, 升中成績只係一般.  係荃灣區, 浸聯至係大熱 ...
同意! 葵涌中學網好好多!!

回覆 kelly~kelly 的帖子

我都是住青衣, 感覺上不值誇區抽這間.
它和青衣兩間何澤芸差不多.

回覆:天主教石鐘山記念小學

我都識人15分入佐!

引用:回覆+kelly~kelly+的帖子 我都是住青衣,+

原帖由 kmmum 於 14-08-15 發表
回覆 kelly~kelly 的帖子

我都是住青衣, 感覺上不值誇區抽這間.
agree!!

15分入到係講自行分配定統一派位呢?若自行的話似乎不可能吧!因20分都入唔到的大有人在,無理由15分都入到!如果講統一派位,則人人平等唔計分!

我小朋友係誇區入。我覺得值得。雖然葵青區中學校網好,但小學好的學校得果幾間,小學根基打得唔好,有好的中學都未必入到讀到。

引用:我小朋友係誇區入。我覺得值得。雖然葵青區

原帖由 DolphinDoll 於 14-09-29 發表
我小朋友係誇區入。我覺得值得。雖然葵青區中學校網好,但小學好的學校得果幾間,小學根基打得唔好,有好的 ...
到時中學可跟住址番葵青

kelly~kelly 發表於 14-8-14 22:24
我住青衣呀
朋友話 石鐘山 唔錯 ,想跨區 入哩間是
石鍾山是1間唔錯的小學, 校長好進取,今年小一已改用自己出的英文書, 上英文堂用IPAD, 而且會把全本書放在綱上, 包括點讀. 1至3年班5班都是普中, 普通話書全本都可以在綱上聽返點樣讀.
不過 每日都有7 至8 樣功課, 每個星期都有測驗, 默書,   
而且家長要識用電腦, 因會有4樣功課一定要在電腦上做的.                                                                                             

請問有冇人知今年石小收到幾多份的自行表格呢?
係咪好多係就讀中的學生的弟妹呢?
有網站顯示上年2013年,自行時有多左好多必收生,令到係統一派位時的學額大幅減少!

shinylam 發表於 14-11-14 01:55
有網站顯示上年2013年, ...
點會知收到幾多份的自行表格, 學校唔會公佈.

在之前的簡報會, 校長講學位分配
- 兄姊就讀, 父母任教, 約30% (45個)
- 計分學位, 不少於20%(30個).

"自行時有多左好多必收生,令到係統一派位時的學額大幅減少"
-> 其實間間學校都有咁既可能啦, 咁兄姊入時咪一樣靠計分

回覆 snow3snow 的帖子

石小是一間正在上位中的小學,我有點擔心我的孩子未必適合,因他在學業上是不太谷得。想請教初小便每天有7-8樣功課,每星期有測驗、默書,那麼就讀跟的家長和小孩會否感吃力?

回覆:天主教石鐘山記念小學 << 有朋友就讀嗎 ? 好唔好呀 ?

小兒今年二年級,其實我唔覺多功課,如果改正也算一樣功課就真的每天也有7、8樣。聽回來今年小一的功課多,以小兒就差不多。至於進評默書約三至四星期才一次。可能今年不同了吧!

Hello, 我係丰媽.  有時間嚟我丰丰個blog遊吓啦!

引用:請問有冇人知今年石小收到幾多份的自行表格

原帖由 shinylam 於 14-11-14 發表
有網站顯示上年2013年, ...
開學時小兒的老師說班內有十一個小朋友有兄姊就讀。如果平均五班差不多的話,即大約有五十多個有兄姊的。

Hello, 我係丰媽.  有時間嚟我丰丰個blog遊吓啦!

‹ 上一主題|下一主題