用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 鋼琴書
go

鋼琴書 [複製鏈接]

請問下面兩琴書的曲譜在程度上分別如何? 感覺John Thompson's 較多小朋友用。

1) Bastien
2) John Thompson's

若5歲小朋友應該用那本較適合? 謝謝

2    0    0    0

Bastien 比較好, 有較新的教學法, 有多種不同的方法循序漸進地教小朋友。 John Thompson係幾十年前已經用緊既書, 好多concept已經outdated, 而且欠缺組織又不all rounded, 好多應該教既野都無, 但因為好多d老師自己以前都係用呢本, 老師們唔想備課同鑽研其他書, 繼續用John Thompson, 所以你會發現好多人都仲用緊。

回覆:woodenmusic 的帖子

原來如此,非常謝謝您的詳細解答。

回覆:khlee3604 的帖子

Woodenmusic,  

想多請問你對另一琴書"Alfred's basic piano library"的意見。
此書相對"Bastien"又如何? 謝謝

引用:Bastien+比較好,+有較新的教學法,+有多種不

原帖由 woodenmusic 於 14-08-14 發表
Bastien 比較好, 有較新的教學法, 有多種不同的方法循序漸進地教小朋友。 John Thompson係幾十年前已經用緊 ...
好認同啊,其實我都好憎用john thompson,  好冇系統。較喜歡用alfred,  發覺學生底子好,但缺點係有時歌仔唔好聽。

引用:Quote:原帖由+woodenmusic+於+14-08-14+發

原帖由 miss321 於 14-08-14 發表
好認同啊,其實我都好憎用john thompson,  好冇系統。較喜歡用alfred,  發覺學生底子好,但缺點係有時歌仔 ...
Alfred都幾好,一步一步教,令小朋友基礎好d!不過最近鐘意用faber, 個架構同alfred差不多,不過faber design 好有趣又有小遊戲比小朋友玩, 啓發到小朋友既想像力同即興技巧,例如教小朋友企穩手指,就形容做整cookie,有歌仔唱架又有得學野,學完印象好深刻。歌仔都幾好聽,第二三堂已經玩到twinkle twinkle little star!所以真係非常唔明點解組織得咁差既John Thompson 仲有人用

引用:Quote:原帖由+woodenmusic+於+14-08-14+發

原帖由 miss321 於 14-08-14 發表
好認同啊,其實我都好憎用john thompson,  好冇系統。較喜歡用alfred,  發覺學生底子好,但缺點係有時歌仔 ...
係,John Thompson 真係最憎,特別係key signature 完全唔知佢做乜首首都唔同,好難reinforce 小朋友記憶

引用:Quote:原帖由+miss321+於+14-08-14+發表好

係,John Thompson 真係最憎,特別係key signature 完全唔知佢做乜首首都唔同,好難reinforce 小朋 ...
exactly!

請問everybody  likes piano
這本書如何?

小朋友快完成john thompson grade 2,a dozen a day,老師叫買everybody  likes piano

另外彈緊children  pieces, bach book 1
john thompson 老師不是跟次序教,跳前跳後教

回覆:LeeCC 的帖子

everybody likes piano 第幾本?

miss321 發表於 14-8-15 19:24
everybody likes piano 第幾本?
book 3

Bastien 比較好, 有較新的教學法, 有多種不同的方法循序漸進地教小朋友。 John Thompson係幾十年前已經用緊 ...
請教,咁呢本好不好?另外,請問知不知道那裏有中文版賣?

請教,咁呢本好不好?另外,請問知不知道那裏有中文版賣?

回覆:lhingw 的帖子

我之前在當當網買

引用:我之前在當當網買+ +

原帖由 connieckyip 於 14-08-15 發表
我之前在當當網買
請問你買多少錢?有沒有包 CD?

我幾年前買的,有包cd, 人民幣21元

http://m.dangdang.com/touch/product.php?pid=9104779&sid=59e2a7ce200168c5&recoref=search

回覆:connieckyip 的帖子

Thanks so much.

其實咩書都唔緊要.... 就算本書係天書... 唔識教的老師都可以將佢變成廢紙......
‹ 上一主題|下一主題