用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 蒙特梭利~best concept vs bambino
go

蒙特梭利~best concept vs bambino [複製鏈接]

請問宜家邊間教得好D?有愛心D?因為我兩間都排到,宜家要決定其中一間,thanks

5    0    0    0

i wanna know too
你BB依家幾大??

回覆:beaniebee 的帖子

差唔多17個月,你BB呢?

回覆:蒙特梭利~best concept vs bambino

我阿女係best concept, 由19個月讀,當時都係兩間都排到,但bc時間啱就揀左。bc真心真的好好,阿女學到自立能力,老師都很有愛心,定期有send相片或電話報告阿女在校情況,她現在都好喜歡上學。

我個仔16個月開始在Bambino讀,老師非常有愛心又專業,亦有每三個月出學習報告和相片CD,阿仔非常開朗和成日講鍾意返playgroup,又主動幫助其他小朋友。

回覆:蒙特梭利~best concept vs bambino

請問best concept要排幾耐? 大約幾點?

好多謝大家意見,school visit完兩間其實差唔多,我最終揀左bambino, 因為位置方便D,希望囝囝玩得開心D啦

回覆:w.ling 的帖子

其實你上網download左application form比佢地,有幾個時段揀,我排左幾個月,囝囝十六個月再打去問下,啱啱同期又無新生就可以開始上

回覆 sirotan515 的帖子

你好, 唔知點解我CLICK上BC個網, 佢話無法連至網頁, 係咪website轉左? OR可否PM多次website or contact no 俾我?感謝!!

Bambino 的老師是MS ELLEN 嗎? 聽話她十分專業....不知其他老師又如何?
我都排到BAMBINO,仔仔18個月,正考慮是否上課...THX ALL

回覆:mosmosma 的帖子

Best concept 無轉到。
www.bestconcept.net

回覆 celinemama 的帖子

Bambino班內有四位老師,Ms Ellen是主打,她是註冊蒙特梭利老師,非常專業和有愛心,所有小朋友都很喜歡她,對於家長的提問也非常細心解答,其他老師都時時刻刻笑容滿面,非常愛錫小朋友,其中一位是全普通話老師,小朋友上堂會有機會接觸普通話、英文和廣東話。

可否share下價錢同一星期上幾堂?

回覆:bonmom 的帖子

Bambino是否只有三歲以下的班, 沒有3-6歲班?

引用:可否share下價錢同一星期上幾堂? +

原帖由 Dordormummum 於 14-10-05 發表
可否share下價錢同一星期上幾堂?
綱頁上有寫。

回覆 happyhealthymin 的帖子

是,只有三歲以下的班

其實最近有一間新開既都係尖沙咀,叫Intelligence Montessori World.
之前6月bambino 仲未有位俾細囡,我同細囡去左試堂,想比較下。最後我係選擇左係新呢間讀。

我分享一下我對呢3間playgroup既經驗:
1. Best Concept, 當時就算佢早過bambino 俾到位我大囡,我都冇係呢度讀。原因:由一開始問資料填application form電話個職員態度都唔好,好串, 之後佢打黎同我講幾時有位俾我,到上課前一日我再打去問要帶咩,佢竟然話未有位俾我個囡,叫我再等下,仲要好串,之後半個月又打黎話有位,但我同佢講我唔讀啦。之後同朋友傾開,佢話聽講BC優先俾位俾有錢人同名人先,唔知真定假。

2. Bambino, 我大囡係度讀左8-9個月,都好好。所以係細囡6個月就排定呢間。大囡係bambino訓練到獨立同自理,同埋主動左,亦都有禮貌左,係除左大肌肉差左少少。我個大囡果時日日都話要去埋ms Amanda. 但我讀左咁耐,中間得一份report俾我,不過我唔係為report而讀,所以無問。

3. Intelligence Montessori World, 6月bambino未有位俾我細囡, 我去左呢度試堂, 試堂時我都可以一齊入去,課室ok大,工作比bambino既多,亦有少少大肌肉既工作,老師都好好,係無bambino既咁好笑容。之後再上左大約一個月堂,俾左份細囡既development plan 我,聲稱3-4個月左右會有一份report同埋上堂既相。唔知係咪因為比較少人,老師多左時間觀察小朋友,我細囡大部份既強弱項佢地都觀察到,之後仲建議我係屋企可以同細囡做多d咩活動。

其實bambino同intelligence 係差唔多,但我會選擇 intelligence係因為佢地既老師同家長有多d溝通,老師會講下小朋友上堂表現,佢連小朋友有咩問題都會直接同家長講,問下小朋友係屋企情況,又會教家長平時係屋企可以點蒙特梭利。但果時大囡岩岩讀bambino時我迷惘過一排,又冇咩人解答我既問題,最後自己上網搵資料同睇書。可能因為bambino太多學生,老師太忙,做唔到咁多。

引用:查實蒙特梭利呢個concept已經out左,+蒙特梭

原帖由 pannaleung 於 14-10-11 發表
查實蒙特梭利呢個concept已經out左, 蒙特梭利教獨立自主, 好多研究報告都指出呢種教肓方法會令小朋友太自我 ...
可以share 有關research 嗎?

引用:Quote:原帖由+pannaleung+於+14-10-11+發表

原帖由 GabGabGab 於 14-10-14 發表
可以share 有關research 嗎?
我都想知,thx

‹ 上一主題|下一主題