用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 請求大家分享經驗⋯⋯help!!!
go

請求大家分享經驗⋯⋯help!!! [複製鏈接]

小兒剛滿三歲,每次不滿就掉玩具,我哋父母同佢講唔好咁做,佢就更衰要咬我們或用頭撞我們!究竟大家有乜方法阻止佢呢啲行為發生,請求大家分享吓⋯⋯please help😫
   0    0    0    0

回覆:請求大家分享經驗⋯⋯help!!!

Same as my son!! Very tired dealing with him.

我仔對我老公衰啲,對住我好些,可能我係惡嗰個⋯⋯
你係咪淋啲架?

掉完要佢執番放好,唔執捉住佢隻手要佢執,唔使鬧佢,等佢知道後果,用頭撞你咬你安全情況下避開佢唔理佢.

回覆 bauhiniakan2000 的帖子

多謝分享!希望成功⋯⋯
不過再問,如果我避開佢,唔理佢,佢撼頭埋牆咁點做呀?
多謝賜教😁

回覆 waiwai23 的帖子

HELLO! 以下是自己方法,希望幫倒你因我仔仔都有咬人同用頭撞我們, 我用了以下方法

1. 他咬人時, 我們真係大力打他咀仔, 話比他聽唔可以咬人,人地會痛(有些人話佢會學我們咁打人, 所以你要考慮呢點),
    我覺得呢個方法是有效的

2. 當他發脾氣時, 我們會用兩隻手捉住他手臂, 距離遠d, 咁樣他應該撞唔倒個頭去你們度,
    一路都捉實他, 他冷靜少少時, 你就相對放輕番隻手,比佢知道 佢唔發脾氣時候, 我們會放手的
    當佢冷靜少少時, 佢聽得我們d 說話入耳,就同佢講,唔可以搵頭撞人

以上方法, 我自己用緊, 而覺得都叫做有效

媽媽,齊齊加油!!

‹ 上一主題|下一主題