用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如果唔係band one生入咗band one學校,都唔係一件好事 ...
樓主: bcowng
go

如果唔係band one生入咗band one學校,都唔係一件好事   [複製鏈接]

回覆:ernestchow 的帖子

不需留班!全级中下

引用:Quote:cpecpr+發表於+14-8-16+16:02+我的朋

原帖由 ernestchow 於 14-08-16 發表
點解唔係原校留班?
不需留班,只是全級中下!

bcowng 發表於 14-8-10 11:12

如果唔係band one生入咗band one學校,係唔係一件好事呢 ?????

我囡同學(Z同學),屬band 2頭 / band 1尾, 今年幸運地入了band 1A名牌中學 (統一派位入), 全家人極開心。

現在該中學同學WSP群組傾計, 她們多數用英文溝通, Z同學也用英文, 點知佢寫出每一句都被其他同班同學恥笑踐踏, 學校開學的一連串英文通告, Z同學 都不懂得填寫, 她父母不懂, 她群組問人, 有些好心同學忙, 有些就吋吋地踐踏她........

Eg :  Who are Amy ????
Eg :  They is running in ..........
Eg : I is eating now......... How to you ????

一些很簡單的英文, 她都不其然寫錯 .......   

但係佢間中學, 中一用中二英文書, 全部科目行英文, 唉 ~~~~~  

到九月份正式開學, 我不敢想像, 到時情況如何 !!!  希望佢父母肯請補習老師幫到佢。

我的結論是 , 入讀適合自己的程度最完美組配, 同人一樣, 不可高攀。

cpecpr 發表於 14-8-17 11:39
不需留班!全级中下

甘都照升班?有d學校主科一科唔合格就要留班

chumamma 發表於 14-8-17 12:04
Eg :  They is running in ..........
Eg : I is eating now......... How to you ????
如此英文水平, "band 2頭 / band 1尾"? 恐怕未有.

引用:Quote:cpecpr+發表於+14-8-17+11:39+不需留

原帖由 ernestchow 於 14-08-17 發表
甘都照升班?有d學校主科一科唔合格就要留班
升班都唔知好彩定唔好彩?

cpecpr 發表於 14-8-17 11:38
主科一科,加副科二科!但四十幾,不是冇讀,不過話唔識掂温喎!
Band 1 考四十幾不算差。

引用:Quote:cpecpr+發表於+14-8-17+11:38+主科一

原帖由 王家爸爸 於 14-08-17 發表
Band 1 考四十幾不算差。
Sorry, 指的是唔合格的分数'是四十幾分!

王家爸爸  哦,明白   發表於 14-8-17 23:44

引用:上天比咗好好嘅學習環境,祇要好好把握機會

原帖由 dieselpang 於 14-08-10 發表
上天比咗好好嘅學習環境,祇要好好把握機會,努力讀好書,一樣可以追得上!

...

cpecpr 發表於 14-8-17 20:48
Sorry, 指的是唔合格的分数'是四十幾分!
如果是中文,多讀多寫是唯一的方法。

王國會長

如果唔係band one生入咗band one學校,係唔係一件好事呢 ?????
基本grammar 都錯, 唔會屬band 2頭 / band 1尾卦? 入到b1a 英中可能係惡夢.

瑩瑩老豆 發表於 14-8-24 18:09
基本grammar 都錯, 唔會屬band 2頭 / band 1尾卦? 入到b1a 英中可能係惡夢.

因為她中文科, 常識科 及數學科很強, 名次屬70-80名以內, 屬於 band 1尾 生。

回覆 chumamma 的帖子

英文計睇落佢似 Band 3, 你用這個範例會醜化左好多B1C 及 B2同學.

chumamma 發表於 14-8-24 19:33
因為她中文科, 常識科 及數學科很強, 名次屬70-80名以內, 屬於 band 1尾 生。

又有可能視藝.音樂高分又拉高d(我都識唔少人叫糊靠佢)

Band 1A 中學有佢地既遊戲規則,不懂遊戲規則嘅家長以為自己個仔女入到名校就好好,其實只不過係墊人屍底!樓主囡同學中學中一用中二書還好,有些中學中一教中三書,不懂遊戲規則嘅生就點勤力都難以追上兩年嘅課程.........
Nathan Wong Daddy

神校不一定師資神級,是父母後盾強勁,補品不絕供應!

Cello093  道出真諦  發表於 14-8-26 11:27

chumamma 發表於 14-8-24 19:33
band1名校(尤其官中)好多都有個規則: 主科(即中文, 英文, 數理)肥佬要"墊屍底" -- 即係排名次會先排完各科合格的人先至排你.

old_baby 發表於 14-8-27 01:42
band1名校(尤其官中)好多都有個規則: 主科(即中文, 英文, 數理)肥佬要"墊屍底" -- 即係排名次會先排完各科 ...
係 唔單只墊底 名次都無得排

old_baby 發表於 14-8-27 01:42
band1名校(尤其官中)好多都有個規則: 主科(即中文, 英文, 數理)肥佬要"墊屍底" -- 即係排名次會先排完各科 ...

我知道好多人band 1A名校讀唔掂到中四個年轉校(唔係出國)轉去其他低banding中學繼續讀,唔明佢地可以賴死唔走,點解要走?
‹ 上一主題|下一主題