用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如果唔係band one生入咗band one學校,都唔係一件好事 ...
樓主: bcowng
go

如果唔係band one生入咗band one學校,都唔係一件好事   [複製鏈接]

ernestchow 發表於 14-8-27 11:17
我知道好多人band 1A名校讀唔掂到中四個年轉校(唔係出國)轉去其他低banding中學繼續讀,唔明佢地可以賴死唔 ...
烂船都有三根釘, 始終banding 好, 校風會較好, 做父母好矛盾, 都想等佢能夠有發揮潛能嘅一日, 人大定d,  定性d, 轉低點的學校可能會比較好d

S4 才轉,可能主要係因為要選科吧!

引用:Quote:old_baby+發表於+14-8-27+01:42+band

原帖由 ernestchow 於 14-08-27 發表
我知道好多人band 1A名校讀唔掂到中四個年轉校(唔係出國)轉去其他低banding中學繼續讀,唔明佢地可以賴死唔 ...
賴死唔走?

到中四都讀唔掂,如果唔係自暴自棄,就係資質唔到,俾人越拋越遠,唔走有幫助嗎?

老師負責任嘅,就當你透明,你聽得明幾多就識幾多,但一定唔會就你,因要照顧其他嘅大多數,講白啲即係由得你自生自滅!

萬一學校唔負責任嘅,都唔使迫你走,只要在全班同學面前問你點解咁低分,究竟有冇用心學習,有冇溫書,有冇諗過讀大學?再負責任地不斷見家長,同你分析你仔女嘅前途!仲唔想走,同學校攬住死?學校嘅損失係成績跌唔夠1個百分點,學生卻要面對餘下三至五年(要留班)青春虛渡,尊嚴被踐踏,才換到一張唔合格嘅名校畢業證書!

TwinWong    發表於 14-8-28 16:40
‹ 上一主題|下一主題