用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 數學M1與M2成選修科 地位提升
樓主: comingbb
go

數學M1與M2成選修科 地位提升 [複製鏈接]

eviepa 發表於 14-8-12 18:58
阿女因為要選修至愛視藝,只能修歷史地理兩科。過去三年裡,和她討論港事國事天下事時,她總有個遺憾,就是 ...

我女兒的能力,是全港學生頭10% - 請問點計算出黎?

M1/M2對絕大部分學生來說,只是邏輯思維的訓練,而沒有實際應用價值 - 我數學唔叻. 但我覺每樣知識都有其作用. 而且, 大學都仍然要開課教授既話, 作用一定唔少. 可能只不過, 對我地呢班對數學認識唔深既人係多餘. 就好似有人覺得視藝對社會更無貢獻, 只不過, 係休閒學科, 無實質作用.

還有, 點解個中中學生考/讀化學及生物, 要用英文呢? (比起英中用中文考通識更奇怪)  

而且, 個中中同學點解讀地理底其他文科就會一定多2分呢? 或者根本個同學都唔喜歡地理科, 即使用中文/英交教授/作答, 都未必影響到佢吸引/成績.  佢與大學無緣, 只不過係佢能力問題.  我唔相信讀書/溫習時間越長, 同成績成正比.

其實, 現在係講緊, 考評局唔當M1/M2係一科, 係重文輕理喎?  
健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

//我女兒的能力,是全港學生頭10% - 請問點計算出黎? //

第一,我從各方面衡量,她是頭10%。其次,她的校內試及文憑試成績証實了這點。另外,她的數學、物理基礎相當不錯,不怕理科的挑戰。

//M1/M2對絕大部分學生來說,只是邏輯思維的訓練,而沒有實際應用價值 - 我數學唔叻. 但我覺每樣知識都有其作用. 而且, 大學都仍然要開課教授既話, 作用一定唔少. 可能只不過, 對我地呢班對數學認識唔深既人係多餘. 就好似有人覺得視藝對社會更無貢獻, 只不過, 係休閒學科, 無實質作用.//

對絕大部分人來說,M1/M1這樣尖端的數學,的確沒有應用的機會。

但視藝的應用則甚為廣泛,例如,大家溝通時,講不明就要劃圖表示,劃得好就是有高強的溝通能力。另外,任何時間都可以拿畫具出來,繪畫以自娛。

小弟懂微積分,不過學成以來從未應用過。反而我所學的三腳貓繪畫,經常有應用機會。

//還有, 點解個中中學生考/讀化學及生物, 要用英文呢? (比起英中用中文考通識更奇怪)  //

的確有此中中,中四時有這樣安排。阿女的中學,中四時,大部分科目都是英文授課,而世史、地理、通識、視藝會用中文授課,

//而且, 個中中同學點解讀地理底其他文科就會一定多2分呢? 或者根本個同學都唔喜歡地理科, 即使用中文/英交教授/作答, 都未必影響到佢吸引/成績.  佢與大學無緣, 只不過係佢能力問題.  我唔相信讀書/溫習時間越長, 同成績成正比.//

不喜歡地理可選世史或經濟,如果甚麼科目都抗拒就上帝也救不了你。總之,如果將操練M2的時間轉到第三科選修及數學必修部分,則總分幾乎肯定提升。

// 我唔相信讀書/溫習時間越長, 同成績成正比//

你真有這個想法?

//其實, 現在係講緊, 考評局唔當M1/M2係一科, 係重文輕理喎?  //

這是考評局的行為,但整個社會是,總的來說,成績好的讀理科,差的讀文科。

引用:+本帖最後由+eviepa+於+14-8-12+22:25+編輯

原帖由 eviepa 於 14-08-12 發表

//我女兒的能力,是全港學生頭10% - 請問點計算出黎? //
好欣賞你對女兒咁有信心。但我唔會覺得校內成績或DSE成績優異就夠膽講,亦唔會認為兒子能力"全港首10%內"。

健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

回覆 PCCW2319 的帖子

大家討論的對象是文憑試,「能力」一詞自然單純指文憑的取分能力。校內試成績代表平均水準,文憑試代表終極一戰成績。如果兩者吻合,講出结果有何不妥?

eviepa 發表於 14-8-13 08:18
回覆 PCCW2319 的帖子

大家討論的對象是文憑試,「能力」一詞自然單純指文憑的取分能力。校內試成績代表平 ...

知悉.

PCCW2319 發表於 14-8-12 21:37
我女兒的能力,是全港學生頭10% - 請問點計算出黎?

M1/M2對絕大部分學生來說,只是邏輯思維的訓練,而沒 ...
化學及生物應該用英文考, 因為現實世界係用英文名詞, 只識中文名詞, 用處不大.

我贊成用中文考通識, 因為香港是中文為主, 社會事件都是中文報導, 硬要翻為英文, 有D多餘.
好似以前用英文讀世史時, 要用英文讀中史部分, 一樣咁奇

我係數學叻個D人, 讀數學真係用好多時間, 一條數可以計幾個鐘. 行又諗, 食又諗. 寫十幾張紙計一條数.
我自己覺得讀數很有用, 當然不是直接應用微積分. 而係邏輯思維.呢個邏輯思維係溶入血中.
如果當年只讀 G-Math, 根本唔會有呢個難度, ( G-Math 只用很小時間讀, 完全無難度)
在現實世界工作, 解難係必要過程, 邏輯思維係很有用.

我自己係個數學白痴!相反C6同呀女都好中意數學,我自感讀數/M2都好難,佢地覺得係種樂趣,M2比讀中英更難,因要好有理解力、思維同最重要係毅力!唔能夠死記死背!讀呢科真係好睇有無數學天份!所以唔能夠話讀左有用定無用!係要睇將來份職業做咩!M1/M2唔重要大學收生就唔使x大個分啦

引用:Quote:PCCW2319+發表於+14-8-12+21:37+我女

原帖由 AgapePa 於 14-08-13 發表
化學及生物應該用英文考, 因為現實世界係用英文名詞, 只識中文名詞, 用處不大.

我贊成用中文考通識, 因為 ...

我個人認為用乜語言教學,最重要睇學生能接受邊種語言。 英文唔好可以用中文教。英文好咪用英文教,無絕對錯與對。

知識都一樣,絕對唔會有沒用途的知識。亦都唔需要踩理,抬高文; 或踩文抬高理。根本就無意思。

引用:Quote:PCCW2319+發表於+14-8-12+21:37+我女

原帖由 AgapePa 於 14-08-13 發表

我贊成用中文考通識, 因為 ...
絕對同意!而家M1/M2唔當一選修科,簡直係歧視數學!

‹ 上一主題|下一主題