用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 教育刮風暴 減派唔得掂
go

教育刮風暴 減派唔得掂 [複製鏈接]

適齡中一學生人數減少,過去一年已在中學刮起縮班潮,暑假後迎來的新學年,縮班風暴料更上一層樓!教協早前已搶先出招,向教育局局長吳克儉(吳得掂)下戰書,並提出幾項措施,包括明年全港中學派位時,中一每班人數由二十六人減至二十人。這個建議明顯是在過渡期間,保教師飯碗,但要中一再減派,對家長及辦學團體卻是一個大忌,教協懶理民意,直接威脅吳得掂,若不能成功處理減派便下台!只是,吳得掂今次的官運與升中學生綑綁在一起,教協想贏此戰實在不易。

香港教育專業人員協會(教協)在今年中一派位之後,已對中一新生人數表達憂慮,其後提出建議,揚言要發起連串行動,更要求教育局在未來落實三招,包括建議明年全港中學派位時,獲派三班的中一或以下學校,降低開班線至二十人;收取一名融合生相等於兩個學額;並加強中一減派等。

該會直言,減生情況比政府評估更嚴重,「去年要縮十二班,今年要縮四十幾班」,為此教協決定籌辦連串行動,如發起校長聯署,聯同中學校長約見吳克儉等,爭取中學進一步減派。不過,教協的建議明顯偏重工會利益,對家長及其他團體來說,並非好事。

沒有家長不希望子女入好學校,Band1中學更是大部分升中學生的首選,但教協建議中學進一步減派,極可能造成年前學界爭論的現象,即好學校亦要加入減派行列,那麼升中學生入Band1的機會勢必受影響,這一點,能否過得了辦學團體一關,還是未知之數,更何況家長?

不過,教協似乎已敲定用政治手法處理教育問題,直接將吳得掂的官位押上賭枱,但吳得掂會愚蠢地接招嗎?或者吳只需一句:「要減派,問過家長先」,教協已被推到學生及家長的對立面,擺人上枱,或落得被擺上枱的下場。

4    0    0    0

大多數學校其實都唔想收咁多唔啱Banding嘅學生,話辦學團體會反對?寫呢篇野嗰個瞓醒未?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

估計有更多學校會要求增加留班位解决收生問題  
—來可以増加时間幫同学補底  
二來可以減少因生源不足引起低Banding上流問題

long0 發表於 14-8-10 00:00
估計有更多學校會要求增加留班位解决收生問題  
—來可以増加时間幫同学補底  
二來可以減少因生源不足引起 ...

如果因為收生太濫然後又要同學留班,咁點解當初又要收咁多唔達標學生回來?浪費了納稅人金錢都唔去計較,只是怕浪費了同學一年時間。如果學校有權自行決定減派到一定數量,除了可減輕程度錯配的風險又可保持受歡迎學校的學位數量不變。

假若冇咁受歡迎的學校,明知錯配會嚴重而又為了面子唔自願決定減收,到時學校整體成績被拖累就咎由自取。說實話,如果可以將成績未達標的同學勸退的,我相信都會有唔少學校會考慮這樣做。既然如此,何不當初少收幾個同學!

回覆:教育刮風暴 減派唔得掂

教協建議開班線降至20人,即21人兩班,41人三班(平均不足14人一班)。
為保教師飯碗,真有點過份。

引用:教協建議開班線降至20人,即21人兩班,41人

原帖由 fatman69 於 14-08-10 發表
教協建議開班線降至20人,即21人兩班,41人三班(平均不足14人一班)。
為保教師飯碗,真有點過份。

...
呢個係針對殺校邊緣嘅學校,依家減到20人,留住間學校唔殺,到2017年升中人數升返,就唔使煩。

熙媽媽  行政上會方便D  發表於 14-8-12 15:56

回覆:khmama 的帖子

弱校始終無人讀,留都無用。
如果先縮班後擴班,咁都情有可原。

fatman69 發表於 14-8-11 01:19
弱校始終無人讀,留都無用。
如果先縮班後擴班,咁都情有可原。
強校收唔晒, 迫住去弱校, 到時就唔會收唔晒了,
不過作為家長, 當然希望多啲強校, 但係如果小朋友唔係咁強, 都寧願去弱校, 咁對小朋友都係好事,

goodboy1  太正!  發表於 14-8-16 08:28
TwinWong    發表於 14-8-15 16:52
CarolFSM    發表於 14-8-12 15:49

寧為雞口 莫為牛後

王家爸爸  agree!  發表於 14-8-12 16:12

goodenough 發表於 14-8-10 00:37
如果因為收生太濫然後又要同學留班,咁點解當初又要收咁多唔達標學生回來?浪費了納稅人金錢都唔去計較, ...
收生如果係學校話唒事(如直資)  佢都想少幾個B1尾/B2學生

係我睇法係學生的級數

學生
B1 - 小學完成品
B2 - 小學半製成品
B3 - 小學原料

B1學校教師教唔掂B3學生
B3校亦都教唔掂B1學生

只有學生 同 學校匹配先可以出現最好效果
盲目追求Banding最後損失都係學生 同 家長

goodboy1  Good   發表於 14-8-16 08:29
TwinWong    發表於 14-8-14 10:24
elbar    發表於 14-8-12 19:21

回覆:教育刮風暴 減派唔得掂

B3校都有好壞之分,有些好的B3校在外評方面年年「增值」,家長讚賞,有口碑自然收到生。
反之有些B3校年年「減值」,自然收生一年比一年少。
不要經常強調B3生要入B3校,反之是要入些有「高增值」學校,學生才有進步。

fatman69 發表於 14-8-13 00:17
B3校都有好壞之分,有些好的B3校在外評方面年年「增值」,家長讚賞,有口碑自然收到生。
反之有些B3校年年 ...

唔怪得之EK已成為band 3學校的校長、老師的聚腳地!

又唔怪得之咁多小學已成為band 3中學的經理人,不停向學生推介!

「物必先腐而後蟲生」,那怕是百孔千瘡的制度,只要小學推介成功、只要EK有家長相信,收到好學生就可順勢「增值」!

long0 發表於 14-8-12 17:44
[size=15.333333015441895px]只有學生 同 學校匹配先可以出現最好效果
[size=15.333333015441895px]盲目追求Banding最後損失都係學生 同 家長
呢兩句得罪好多怪獸家長了.

回覆 goodenough 的帖子

可能閣下不明白甚麼叫「增值」?「增值指標」是由教局派人每幾年一次到校作出評估(即外評),把學生由中一入校時至中六離校時作出比較,看banding有沒有提升。這和收到好學生與否沒有關係;假如某校中一全收B1生,但教學不善,以致畢業時有一半變B2,這就是「負增值」;若學生入校是B2,畢業變B1,這就是「正增值」。
學生「正增值」,家長是感覺到的,該校自然有口碑,不論甚麼banding,收生也不難。
一些差學校,年年「負增值」,家長自然不會再推介。所以點解很多縮班中學想收多幾個人都咁難,只怪教學質素欠佳,以致收生不足,「冰封三尺,非一日之寒」。

fatman69 發表於 14-8-13 02:35

可能閣下不明白甚麼叫「增值」?「增值指標」是由教局派人每幾年一次到校作出評估 ...

學校到底是否有"增值", 坦白講, 唔係用家, 根本唔會知 (你真係信評核報告嗎? 你完全明白每一項目的評分準則嗎?)

要減少錯配, 最好就係教育局"強制"規定所有直資同官津中學, 必需詳盡公開高考成績俾家長參考.

"只睇成績會唔會唔公平, 膚淺咗D呀?", 係會嫁, 但係香港教育制度就係咁, 成績決定一切, 你唔用呢D公開一致的評估機制既成績嚟比較, 仲可以攞咩嚟比較? 鬥有能力 (咩能力? 點鬥?)? 鬥有自信心? 鬥膽色? 定鬥愛國?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

説得對,所以對肯公佈成績的學校多有好感,相反,放榜後在校網對成績完全不提的就叻極有限。

hkpapa852 發表於 14-8-13 08:37
學校到底是否有"增值", 坦白講, 唔係用家, 根本唔會知 (你真係信評核報告嗎? 你完全明白每一項目的評分準 ...
可唔可以公布埋該批DSE學生當年入中一時的banding比例, 咁就可以最客觀透明了。
例如, A校DSE成績看似唔錯, 但原來該批學生原本有80%都係band 1, 但到最後只剩番60%成績好的。相反, B校學生入學時只有10%係band 1, 但到最後有50%成績好的, 咁就一目了然。

TwinWong    發表於 14-8-14 10:23
Antihegemony  有道理  發表於 14-8-13 19:10
hkpapa852  教育局會咁做先算啦!  發表於 14-8-13 17:14

fatman69 發表於 14-8-13 02:35

可能閣下不明白甚麼叫「增值」?「增值指標」是由教局派人每幾年一次到校作出評估 ...
請不要誤會,我所講的「增值」的跟本上跟你講的「增值」是徹頭徹尾的不同。我講的「增值」就是用來諷刺你指的「增值」。我就係奇怪竟然還有人信教局的外評報告和那些增值指標!我只會說,我好慶幸我當初沒有相信這些指標。

hkpapa852 發表於 14-8-13 08:37
學校到底是否有"增值", 坦白講, 唔係用家, 根本唔會知 (你真係信評核報告嗎? 你完全明白每一項目的評分準 ...
你真係信評核報告嗎? 你完全明白每一項目的評分準 ...
這個就是重點!

‹ 上一主題|下一主題