用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 請教覆核成績
樓主: yanyan-mummy
go

請教覆核成績 [複製鏈接]

回覆 Marco-ma 的帖子

Marco-ma  呢一ROUND 唔同. 1分就可以再玩

又真係唔好理佢. 玩左再算, nothing to lose

Marco-ma 發表於 14-8-12 20:26
A2是你已派的, 已經係你的保險線了.(之前的POST 有講, 你上堂唔留心..HAHA)

可以再新加5個CHOICE, 如果本 ...

比你留意到我唔留心聽書添.

健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

回覆:請教覆核成績

回覆 Auntie山渣 的帖子

如果已達果科最低收生標準就收架啦...不會一半半的.
下星期記得上來UPDATE 下我, 報告已入中大啦..

阿仔上數無效(中,英,通),同事個女中文上訴得值加一分,諗住23分再搏 PolyU Nursing.

Marco-ma 發表於 14-8-12 22:49

如果已達果科最低收生標準就收架啦...不會一半半的.
不一定的!

http://www.jupas.edu.hk/tc/j4/applications/results-of-application/rechecking-and-remarking

在我獲知我於香港中學文憑考試成績覆核後取得更高總等級/評級時,正式遴選結果已公佈,而所有課程亦已額滿,我的取錄資格會否因此受影響?
若你於香港中學文憑考試成績覆核後取得更高總等級/評級,如能符合以下要求,將不會因覆核成績而影響你的取錄資格:
  • 你能符合該課程的一切入學要求;及

• 你於有關課程評核結果名單上﹝按覆核後的成績、課程選擇組別、面試表現﹝如適用﹞及其他考慮因素﹞能排列於該課程在正式遴選的取錄線上﹝即高於位列末位獲取錄的申請人﹞。

若你能符合以上要求,不論該課程是否已額滿,亦將獲得該課程的取錄資格。

"即是若覆核成績只在正式遴選的取錄線(i.e. 覆核前是低一分或更多), 就可能要再面試或視乎其它因素計分後要高於位列末位獲取錄的申請人才能取錄. 但若覆核成績在正式遴選的取錄線以上(i.e. 覆核前成績是跟取錄線同分但不獲取錄), 就必定取錄"

回覆:Marco-ma 的帖子

回覆:請教覆核成績

Auntie山渣 發表於 14-8-20 10:50
朋友個女上訴加咗1分入到CU政政,簡直是錦上添花!

恭喜, 恭喜!

今天己收到 結果/通知?

相信選讀 政政的人可能會比較追求理想, 那相信閣下朋友的千金會特別高興.

回覆:EChing 的帖子

嘩,真係入到呀,恭喜恭喜!

kennyyctam 發表於 14-8-12 22:53
阿仔上數無效(中,英,通),同事個女中文上訴得值加一分,諗住23分再搏 PolyU Nursing. ...
Over over 你同事個女有無好消息?

回覆 Marco-ma 的帖子

入唔到 PolyU Nursing 但係好過原本,去左 HKIE 讀英文,我估佢係Best 5 23分, 唔係 4C+1x 23分, 計完比重唔夠分.

回覆 kennyyctam 的帖子

原本係咩架?

23分去教院讀英文?

Marco-ma 發表於 14-8-21 13:32

原本係咩架?
唔夠胆再問,之前净係講Best 5 22分入唔到PolyU Nursing,話個仔亂禁填,appeal加左一分再去試.
1.HKU(Nursing) 2.PolyU(Nursing) 3.OU(Nursing) 4.HKIE(English)最后結果係四.
其實OU已經係保險線,冇乜理由去到四.

真係吾多合理喎
‹ 上一主題|下一主題