用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 送飯去學校/學校飯盒
go

送飯去學校/學校飯盒

升小一的大家,你們會為小朋友送飯去學校?還是訂購學校飯盒呢?我還未決定好!

王家爸爸  工人姐姐送飯去學校   發表於 14-8-9 01:49

我會訂飯盒,暫時無想過帶,除非小朋友吾鍾意食主動要求。

回覆:送飯去學校/學校飯盒

我都係訂飯盒。

我會送飯,因為屋企喺正學校隔離

王家爸爸    發表於 14-8-9 01:52

Jane1983 發表於 14-8-8 19:18
我會訂飯盒,暫時無想過帶,除非小朋友吾鍾意食主動要求。
我仔學校轉過3間飯商,都好差

Jane1983  陰公  發表於 14-8-9 10:21

stefi 發表於 14-8-9 00:06
我會送飯,因為屋企喺正學校隔離
就近上學的好處

阿女睇完餐單,有興趣果個月就訂,無就送飯,所以唔喺個個月訂。好耐之前EK有個post,大意話送飯喺怪獸家長,太遷就d小朋友,話唔鍾意食飯商d飯就送飯去。。。。搵唔番個post添。

醒目開學勳章 王國長老

引用:阿女睇完餐單,有興趣果個月就訂,無就送飯

原帖由 Yanamami 於 14-08-09 發表
阿女睇完餐單,有興趣果個月就訂,無就送飯,所以唔喺個個月訂。好耐之前EK有個post,大意話送飯喺怪獸家長 ...
好彩我地學校有散訂。ok就訂,睇黎難食就帶。好小會送,太麻煩

第一年訂飯,第二年試帶飯,帶過飯後,我仔講明以後唔訂飯

小一開始時不妨訂,因為小朋友突然攞咁多嘢返學好難搞,若小朋友平時揀飲擇食更要訂多幾個月逼佢改。長遠我寧願辛苦d都俾佢帶飯。

帶飯,因為有食物敏感,信唔過供應商,少少出錯可以出事

引用:阿女睇完餐單,有興趣果個月就訂,無就送飯

原帖由 Yanamami 於 14-08-09 發表
阿女睇完餐單,有興趣果個月就訂,無就送飯,所以唔喺個個月訂。好耐之前EK有個post,大意話送飯喺怪獸家長 ...
我唔認為送飯就係怪獸囉,根本d飯盒對發育中嘅小朋友係唔夠營養,幾條肉絲,全部靠汁撈飯。

我小朋友學校的飯盒每日有4款選,有Asian,Western, Vegetarian和Healthy,比佢揀,只揀亞洲口味和西式,一次都無揀健康的。小朋友的口味都係吾會特別鍾意吃健康食物。

阿囝說吃學校飯,他只是貪新鮮,我已經叫他,就算唔好食,也要吃白飯,不知道他可以堅持幾耐

請問飯商d飯係未多數都少鹽少油少糖?
另外, 夏天d飯會唔會容易“縮”?我囝升小一, 怕佢傻傻下連d飯變左都唔知

醒目開學勳章

kaka1128 發表於 14-8-9 20:50
另外, 夏天d飯會唔會容易“縮”?我囝升小一, 怕佢傻傻下連d飯變左 ...
係,

我仔用完既餐具,油都無滴,好健康.

回覆:momama 的帖子

帶飯不算怪獸,不過送飯就不是每間學校都批准;所以如果學校不接受送飯而家長為此投訴才算怪獸。
不過個人認為家長還是不應該中午時去學校送飯。今時今日,各式飯壷的保溫都算不錯,小一生買個small size都夠食。

吃自家便當最健康,小一生胃口不大,如果做些簡單料理,如全麥包三文冶,冷麵,壽司,沙律,薄餅等(不放肉,变壞机会少),加点水果。

從前有位媽媽隔天便在便當内給孩子寫個便条,畫点漫畫,分享笑話,希望孩子吃得开心,好好享受上學。

EduKing    發表於 14-8-18 09:13
kwokkwokma    發表於 14-8-13 17:14

醒目開學勳章 王國長老

引用:請問飯商d飯係未多數都少鹽少油少糖? 另外

原帖由 kaka1128 於 14-08-09 發表
另外, 夏天d飯會唔會容易“縮”?我囝升小一, 怕佢傻傻下連d飯變左 ...
而家十間有八間都話自己健康。有幾健康就真係試過至知。學校曾經簽過一間好嚴格執行,又俾人投訴難食(雞胸、蒸魚扒;鼓油茄汁都話唔健康,幾乎成年無炒野,又的確太激)

我嫌麻煩,會訂飯!