用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一通常幾多号才正式開學?憤怒中!
樓主: karaqueenie
go

小一通常幾多号才正式開學?憤怒中! [複製鏈接]

mena 發表於 14-8-10 12:28
好多學校小一頭幾曰都係咁, 唔洗咁興嘛
係小一至小六都係咁。

se6b03 發表於 14-8-8 18:44
以前小學未轉全日制時都係要返半日,我地果陣都係咁樣過,無人揍根本係藉口。 ...
以前獨留子女在家唔會俾人拉, 依家法例係15歲以前都唔可以獨留子女在家, 係犯法的, 唔係藉口, 好唔好。

chingcging 發表於 14-8-8 22:00
冇得話冇人湊就要返全日啦!聖誕節復活節新年暑假咁點?就算全日,都要放3:30,唔通在職嘅2:00放工之後湊仔 ...
好多學校都有拔尖/補底/托管/課後補習班, 到5:30-6:00, 安排好好的。考試只有幾日, 但學期初係半個月到一個月, 連請咁多日, 你問吓你老細點睇。

回覆:ihv2kids 的帖子

認同。
我覺得學校不是托兒所,正一有時學校會放下假,例如運動會補假,都要預有人照顧。

hobby 發表於 14-8-8 18:52
回覆 se6b03 的帖子

我又覺得情況唔同咗好多, 以前多啲半職或全職媽媽, 而好多時可以帶埋啲嘢(車衫, 剪線 ...

以前D父母會把孩子獨自留在家,而家就唔敢了。

回覆 hoihoima 的帖子

都係, 我以前讀幼稚園要搭校車, 冇人接都得, 好記得好多時仲要去阿姨屋企, 唔同校車站落車都冇人理, 但阿姨都要返半工, 就坐係大堂等等等, 等埋阿姨個囡放學, 佢都係讀幼稚園, 一齊返阿姨屋企, 跟住自己煮飯, 自己洗好米, 放埋肉餅入飯煲蒸 ... 以前可以俾啲幼稚園小朋友自己返學放學, 自己煮飯, 換衫做功課, 但現在 ... 應該唔多呢啲case

little_yolky  你係話你幼稚園識煮飯? 有無咁勁   發表於 14-8-11 14:23

回覆:小一通常幾多号才正式開學?憤怒中!

而家無呢支歌仔唱喇,隨時俾人告疏忽照顧

回覆 hobby 的帖子

洗好米, 跟住按飯煲掣, 好容易; 反而最難係係飯煲取餸, 因為都幾熱, 要好少心

我記得阿媽入院生B時好多一個人係屋企的畫面, 所以都好肯定識得自己餸飯, 到阿媽生到第4個, 那時都10歲大, 要帶埋老二老三返放學, 仲要炒埋餸, 煮飯俾大家食

我細個呢啲生活, 應該好多人都經歷過, 以前也是很平常的事情

hobby 發表於 14-8-11 14:41
回覆 hobby 的帖子

洗好米, 跟住按飯煲掣, 好容易; 反而最難係係飯煲取餸, 因為都幾熱, 要好少心
我都係小一自己煮飯食, 唔只按飯煲掣, 要插電制, 以前的飯煲唔可以預先插住電制, 煮完又要拔電制.
當年手濕, 電過兩次.

回覆 AgapePa 的帖子

加個拖版, 有多嗰掣嗰啲就可以插住先, 我冇電過, 反而因唔夠小心, 到小學時俾熱水燙過

引用:回覆+hoihoima+的帖子 都係,+我以前讀幼稚

原帖由 hobby 於 14-08-11 發表
回覆 hoihoima 的帖子

都係, 我以前讀幼稚園要搭校車, 冇人接都得, 好記得好多時仲要去阿姨屋企, 唔同校車 ...
對,以前真是這樣呢。

勾起好多童年回憶

依家好多細路姐手姐腳,抹抬抹地都哦哦,大概我們家長太保護了吧。

引用:Quote:原帖由+hobby+於+14-08-11+發表回覆+

原帖由 siden 於 14-08-11 發表
對,以前真是這樣呢。

勾起好多童年回憶
講得啱呀叫佢地做嘢姐手姐腳咁,自己做仲快,其實係我自己過份保護咗都唔知,講番細個d嘢又幾開心

hobby 發表於 14-8-11 15:03
回覆 AgapePa 的帖子

加個拖版, 有多嗰掣嗰啲就可以插住先, 我冇電過, 反而因唔夠小心, 到小學時俾熱水燙 ...
吓, 大家好堅喎, 幼稚園/小一就識煮飯, 我要到小四至識煮, 因為阿媽去咗天國了。

果然一山還有一山高。我三姐姐15歲都唔知咩叫水滾, 俾阿爸唱佢唱到面黃, 唱到生埋個孫都仲笑緊佢。

回覆 ckh311 的帖子

諗返起又幾開心嘅, 但我哋啲阿爸阿媽仲堅, 我都覺得, 現在的小朋友太受保護, 唉, 不過我都係 ... 太保護屋企嗰位女王

但現在環境好咗咁多, 少少苦都唔想阿囡受, 或者都要重整吓自己的思想先得, 否則佢大咗, 我又埋, 邊度仲有人照顧佢

不過我哋已經離晒題

引用:回覆+ckh311+的帖子 諗返起又幾開心嘅,+但

原帖由 hobby 於 14-08-11 發表

回覆 ckh311 的帖子
我地真係要適度地train下佢地,如果唔係第二時佢地就慘喇。

回覆:小一通常幾多号才正式開學?憤怒中!

都好明白雙職家長的慘況,不如積極地諗方法解決,揾接放學加煮飯EE幫手,嬲都無辦法,每年仲會有好多呢d情況,例如考試,教師發展日,學校假期等。
加油

karaqueenie 發表於 14-8-8 16:05
聖母小学九月一日上兩個鐘,九月二日至十月三日(足足一個月)返半日,十月四日才正式返全日,有無搞錯,其他 ...
i don't apply then

kmpurin 發表於 14-8-13 11:16
都好明白雙職家長的慘況,不如積極地諗方法解決,揾接放學加煮飯EE幫手,嬲都無辦法,每年仲會有好多呢d情 ...

每年真係有好多日子不是正常上課時間、假期等。尤其是如果不只一名孩子,每名孩子的上下課時間、假期都可能會不同。我惟有採取人盯人策略,一個大人睇一個細路,兩個細路就要兩個大人了。

引用:朋友說囡囡六月已開始放暑假(有錯請指正)

原帖由 happyty 於 14-08-09 發表
朋友說囡囡六月已開始放暑假
(有錯請指正)
我朋友囡SFA 6月幾放

‹ 上一主題|下一主題