用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 心情忐忑
go

心情忐忑 [複製鏈接]

歲月無情,女兒下星期要去英國了讀書了,開始有些忐忑,很多事情都是要她面對,我們只能讓她去面對,也許是她成長的機會。我向她講:記住,天塌下來都不要哭,也不要抱怨,那樣會讓愛你的人更心痛。
女兒很堅強,畢竟只有十來歲,但人總會要長大,學會自己面對。
我們找到一位香港太太做女兒的監護人,也見了面,非常好的一位太太,學校放half term等也可以住她家。

whywhywhy  完全明白, 亦係我心聲, 養兒100   發表於 14-8-8 18:06
   1    0    0    0

回覆:心情忐忑

路過,樓主好似形容女兒去服兵役,英國教育一般淺,香港學生一般功課上冇問題,但選上頭十排名,咁同香港一樣辛苦。選監護人最好嚴為先,不會隨便讓女仔外出,如party及外宿,睌歺加上有生果及湯算不錯。

我大仔下月至起程,今日開始執行李,真係亂晒籠,而且仲超重好多,明天要搵D冇咁重要既執番出黎減磅

你地的小朋友好幸福, 去英國讀書係一件好幸運的事, 我暑假岩岩去完summer school, 明白到生活的真正定義! 我好想去個邊呀!!!!!!!!!

我囡先也會在9月初去英國升學, 心情也很復雜, 不過在agent那邊識到另一位家長, 她正安排第二名子女到英國升學. 她不停跟我說好快囡兒就回來, 囡兒過到去不知幾開心, 吾見幾個月成個人吾同哂 etc etc etc..... 我聽完後覺得好像成個人輕鬆左, 或者之前只係自己想太多, 好多擔心都只係自己想出來的多, 其實結果係可能根本都無咩問題要自己面對, agent 同學校都已經安排好哂.

引用:我囡先也會在9月初去英國升學,+心情也很復

原帖由 angie_ma 於 14-08-09 發表
我囡先也會在9月初去英國升學, 心情也很復雜, 不過在agent那邊識到另一位家長, 她正安排第二名子女到英國升 ...
我地仲有11 日就出發啦,而家忙住pack 野,縫名,開account,  etc...阿仔忙住play date 同朋友say goodbye.  我諗响英國同阿仔byebye 時先最吾捨得。

回覆:心情忐忑

亞大今次都過去,而家一樣pack野及縫名,學校會一星期內幫學生開debit card在HKB,亞細及亞大都過去,今次真好靜。要習慣睌上1200左右,同佢地通信啦!

Ruby1219 發表於 14-8-9 18:01
我地仲有11 日就出發啦,而家忙住pack 野,縫名,開account,  etc...阿仔忙住play date 同朋友say goodbye. ...
".......我諗响英國同阿仔byebye 時先最吾捨得。"

我都係咁諗....

回覆 andyng2014 的帖子

我同樣都係吾捨得. 但好彩係BK睇到好多分享. 充滿正能量, 衷心多謝

angie_ma    發表於 14-8-22 17:24

九月去,多数十二月中就番尼,是探險兼渡假兼讀書,開心極了。

已約定老友倍食飯,行山,跑步,下午茶。自自由由,不用在家standby.孩子开心,媽咪就放心。

angie_ma    發表於 14-8-22 17:25
HKTHK  Decided as well?  發表於 14-8-13 13:22

上年我心情同你一樣, 好唔捨得阿仔走, 響機場攬住重一齊喊左出黎添

到左今年暑假返黎....屋企又多左個人要照顧, 佢又卦住英國既生活, 大家都想快的返UK呀

所以你會好快習慣

annie40  haha....so nice sharing.  發表於 14-8-14 13:48

RT 發表於 14-8-9 22:59
上年我心情同你一樣, 好唔捨得阿仔走, 響機場攬住重一齊喊左出黎添

到左今年暑假返黎....屋企又多左 ...
我個仔9月都要去果邊開學, 依家就話無咩, 到機場唔知會點呢? 我要呀仔下年先回港.

引用:Quote:RT+發表於+14-8-9+22:59+上年我心情

原帖由 apple仔媽 於 14-08-10 發表
我個仔9月都要去果邊開學, 依家就話無咩, 到機場唔知會點呢? 我要呀仔下年先回港.
...
Hello Apple媽,或者你可以學我朋友咁,上年同佢一齊去Chichester 開學就放心啦

如果第一次出門,最好有大人陪同,小朋友快上手D

RT 發表於 14-8-10 13:01
Hello Apple媽,或者你可以學我朋友咁,上年同佢一齊去Chichester 開學就放心啦

...
我要打工,請唔到假,等呀仔自己處理下。我個仔依家會先係1st term - home stay, 跟住先轉番去stockbridge 住。

其實女兒大左, 去外國學自立係好事, 但想起佢就快過去, 就偷偷哭, 真係吾捨得

我一樣要開工,而且寧願留多D銀兩比阿仔,所以佢都係一個人去英國,要佢自己攪掂,學獨立。

annie40  me too.  發表於 14-8-14 13:49

siumiu2010 發表於 14-8-12 20:12
其實女兒大左, 去外國學自立係好事, 但想起佢就快過去, 就偷偷哭, 真係吾捨得 ...

起初一星期,一定會不習慣,掛念她,尤其日間。但應該慢慢便適應。我女兒過幾天便飛了,我也是新手遊子媽媽,大家加油吧!

我囝囝都一樣9月去UK, 不過佢去讀YEAR 7, 比較細, 呢家開始pack行理. 我地兩公婆會同佢去開學, 希望到say goodbye時唔會唔捨得啦!

annie40  really young.  發表於 14-8-14 13:50
annie40  really young.  發表於 14-8-14 13:50

demio 發表於 14-8-13 10:09
我囝囝都一樣9月去UK, 不過佢去讀YEAR 7, 比較細, 呢家開始pack行理. 我地兩公婆會同佢去開學, 希望到say g ...
are you bringing your smaller one together?
‹ 上一主題|下一主題