用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 明慧國際幼稚園(太子分校) 明慧幼稚園其實好唔好?
go

明慧幼稚園其實好唔好? [複製鏈接]

明慧幼稚園其實好唔好?我見成個討論區都係放校服,好多人退學?
   2    0    1    1

回覆:lammi2012 的帖子

其實明慧好好,老師有愛心,進度好好,學校好有系統,只是小兒考了一間明校,所以才轉,我也很唔捨得明慧

其實明慧好好,老師有愛心,進度好好,學校好有系統,只是小兒考了一間明校,所以才轉,我也很唔捨得明慧

以下係我早前post的, 總之小朋友鍾意.

方享下。
我小朋友二月中插左班讀下午IPm,九月重讀am pn。同佢插班,希望獨生女學好d紀律,習慣群體生活,好過喺屋企做小霸王,蝦公公。而上開playgroup個老師話女女有d speech delay,健康院要2歳半再評估,無計,先生不是本地人,講英文,公公喺main carer,講廣東話,所以都明瞭女女會speech delay。

一開學,已寫手冊同老師講佢有d speech delay同可能有食物敏感,老師好主動call我了解。上學頭一星期,老師已留意小女飲水的問題,好細心。上學一個月內,改變坐車不行坐的習慣,感謝天,我們用6個月的時間都改不了;亦開始肯飲水,可能見其他小朋友飲,小女跟著飲;老師話佢肯開口講一、兩隻字,而家返左學兩個月,講多十隻單字,我已感安慰。直到放假前,老師又話佢無端端咬玩具,又咬校服,老師又主動安排小女坐近老師。

所以我暫時都好滿意pn!

講開又講,我係lee度的新手,起初重溫舊文,想知道大家眼中的名幼,再決定自己的選擇。亦少有的post文評論hkps的interview,卻換來惡意的批評.....其實家長們需要這樣嗎?不過慢慢發覺EK,如一般網絡世界一樣,不可盡信,亦知道lee度亦有不少人,因不同原因不喜歡明慧。Anyway,至少暫時小女非常喜歡明慧,非常喜歡上學,日曰在家背書包,迫我讀字給她聽。

我都覺得好 老師和校工yee yee 都好有愛心 課程深 但小朋友回家能講 能聽 其實都無咩雜費 原本直升 k1 但最後有心儀幼稚園 call waiting 所以要放棄

大家好,小兒現在在明慧Nursery。 小兒初先不太喜歡這所學校,老師會經常致電updated 小兒在學校的情況。這點很感激。需然老師多說小兒不太合作,不明白老師說話,不能認出自己相片(其實小兒在家是識既),至十月中上學前還會喊喊。初時我認為小兒是不太習慣校園生活及不喜歡這所學校。直至現在小兒己會在家不時提及出兩位班主任的名字,老師致電的comment 都改為他很有進步等。
我認為明為老師好,有些學校安排還有進步空間。學費略貴。學校不是外面說的那麼差。

還有看見不同forum 的明慧nursery 小朋友都能考到更好或心儀其他學校的K1所以我相信他也不會差到去那𥚃。以我個人用家來說,不覺得是所差學校。

引用:還有看見不同forum+的明慧nursery+小朋友都

原帖由 Smeim 於 14-11-07 發表
還有看見不同forum 的明慧nursery 小朋友都能考到更好或心儀其他學校的K1所以我相信他也不會差到去那&#1532 ...
你好,我係新手家長,請問邊度有其他有關forum ,請指教。另外想問明慧英文程度,可train到小朋友達native level? thanks!

回覆 Julybabe 的帖子

Native english speaking 不是train 出來的。
明慧 滿足唔到你的要求

引用:回覆+Julybabe+的帖子 Native+english+spe

原帖由 ahmatt 於 14-11-27 發表

Native english speaking 不是train 出來的。
perhaps i used the wrong wording *train*… just wish to know if the kid will develop into - somewhat like having the hongkie accent out of the way…

如果要小朋友speaking like native 呢,咁我相信明慧唔會係。但其實N班每班都有一個net teacher. 佢地可能唔係western 但係native English speaker. 始終小朋友在家時間比上學時間更多,我相信家庭的影響是更大。如你想要她like native speaker 我估你要報真正的國際學校,like Kingston, 美國,加拿大國際等之類的學校,他們之所以能説流利英語even 是Chinese 家庭,因為他們大部分同學英語是唯一的溝通方法,所有我相信最能train up 小朋友是他們跟同學溝通時建立強英語會話。只是個人想法。

引用:回覆+Julybabe+的帖子 如果要小朋友speaki

原帖由 Smeim 於 14-12-01 發表

如果要小朋友speaking like native 呢,咁我相信明慧唔會係。但其實N班每班都有一個 ...
i only wish she doesnt develop some awkward hongkie accent.. thats all im asking for…

咁如果係咁,你只需選一間有net teacher 既學校就可以啦。咁你小朋友唔會係聽香港人口音咁咪ok 囉。而如果爸媽英語又不是香港囗音,咁佢係唔會接觸到香港人英語口音的。香港英語口音係因為以前既學校學英語也是香港人教。時代不同,很多學校都由net teacher 教,小朋友學英語都由western 及native 老師教,那又何來港式口音呢。
除非爸媽在家再用他們的港音跟他們小朋友對話 :)

引用:+本帖最後由+Smeim+於+14-12-4+20:09+編輯+

原帖由 Smeim 於 14-12-04 發表

right.. thanks

回覆:ANGUSOR 的帖子

請問語境如何?pn用咩語言上課?廣東話、英文、普通話時間各佔多少?thx!

回覆:Crownbe 的帖子

I want to know too

引用:請問語境如何?pn用咩語言上課?廣東話、英

原帖由 Crownbe 於 14-12-15 發表
請問語境如何?pn用咩語言上課?廣東話、英文、普通話時間各佔多少?thx!

...
有一位net 班主任一位廣東話班主任,所以上堂係雙語嘅,普通話一星期一堂

我2個仔女都讀明慧N班, 覺得非常好, 老師很喜歡小朋友, 2個仔女的班主任都好有愛心, 外籍班主任長註課室亦是賣點.

放校服只是環保唔想浪費
‹ 上一主題|下一主題