用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 女少男多既小學,升中選校有無優勢?
go

女少男多既小學,升中選校有無優勢? [複製鏈接]

阿囡既小學男生多,女生係寶.今年派位十分理想,下年到阿囡啦,佢係精英班,但只得5定6個女仔,成廿幾個男仔.12網係男校同女校多既,男女B1校好似得1間,咁情況係未可以進取D?
   1    0    0    0

回覆:女少男多既小學,升中選校有無優勢?

有聯繫位嗎?有就不用煩了,只比心機考好呈分試就ok la!

回覆 austism 的帖子

沒有..

灣仔B1女生....B1女校 派位 位多係真光
想入其他有直屬小學既B1中學...就只有靠自行...位多d~~~

回覆:女少男多既小學,升中選校有無優勢?

咁就真係多數真光。至於Marymount , ST Francis又唔係咁多位比大抽獎,一係就band1男女校,咁你有冇問下上年d小師姐點排位呀?

今年有2個YWGS,1個BPS,1個真光,另外有幾多個其他,我吾知..要問老師,呢3個係阿囡識既.

引用:今年有2個YWGS,1個BPS,1個真光,另外有幾多

原帖由 ydoris 於 14-08-08 發表
今年有2個YWGS,1個BPS,1個真光,另外有幾多個其他,我吾知..要問老師,呢3個係阿囡識既. ...
如果係咁,我係你會進取d, 因為沙士年更少學生。

想問第二志願填真光係咪冇希望?

我覺得只要係男女校,不論是女少男多還是女多男少,女生在升中選校
已有先天的優勢。

王家爸爸  true  發表於 14-8-9 01:54
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

王國會長

austism 發表於 14-8-8 12:38
有聯繫位嗎?有就不用煩了,只比心機考好呈分試就ok la!

聯繫位也要抽的. 點會不用煩?

王國會長

ydoris 發表於 14-8-8 10:17
阿囡既小學男生多,女生係寶.今年派位十分理想,下年到阿囡啦,佢係精英班,但只得5定6個女仔,成廿幾個男仔.12 ...
除非有聯系或直屬女校, 否則沒有優勢, 派位不是以個別小學分配, 自行位是所有申請人爭, 甲部是全港爭, 乙部是全區爭.

引用:Quote:austism+發表於+14-8-8+12:38+有聯繫

原帖由 瑩瑩老豆 於 14-08-09 發表
聯繫位也要抽的. 點會不用煩?
咁如果係女仔頭三名呢?

王國會長

austism 發表於 14-8-9 11:42
咁如果係女仔頭三名呢?
聯繫位係比聯繫小學抽而不是按名次派, 就算係B1頭全級第一也不保證必入, 反而B1尾可能入到.
如果按排名派聯繫位, 我就唔駛憂啦.

引用:Quote:austism+發表於+14-8-9+11:42+咁如果

原帖由 瑩瑩老豆 於 14-08-09 發表
聯繫位係比聯繫小學抽而不是按名次派, 就算係B1頭全級第一也不保證必入, 反而B1尾可能入到.
如果按排名派聯 ...
明白,咁我自行要填埋第二志願啦

austism 發表於 14-8-9 11:42
咁如果係女仔頭三名呢?
其實男女比例我覺得真係唔係好緊要,就算讀精英班,全級最叻嘅女生,但只要成績不屬校內Band 1之列,就講咩都無用
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

austism 發表於 14-8-9 11:54
明白,咁我自行要填埋第二志願啦
聯繫中學只係放乙一才有用
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

精英班一般都是全級最TOP的,只有少部份跌出頭2,30名...真光是灣仔最多位既女校,因為小學係男女校,中學是女校..好奇怪啦...所以有幾十個位..

ydoris 發表於 14-8-11 09:13
精英班一般都是全級最TOP的,只有少部份跌出頭2,30名...真光是灣仔最多位既女校,因為小學係男女校,中學是女 ...
一D都唔奇怪吖, SPK/SPN夠收男生啦; 小學男女校, 聯繫/直屬中學變單性學校其實好常見, 以前高主教都係咁啦.

而且而家仲有大把, 好似東區嘉諾撒, 九龍真光, 德雅, 培道, 陳瑞琪喇沙, 伍華等都係咁

ydoris 發表於 14-8-11 09:13
精英班一般都是全級最TOP的,只有少部份跌出頭2,30名...真光是灣仔最多位既女校,因為小學係男女校,中學是女 ...
香港真光小五及小六男生不多。

回覆 王家爸爸 的帖子

點解既?吾通小四轉晒校?

王家爸爸  小四前轉校   發表於 14-8-11 17:14
‹ 上一主題|下一主題