用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 深造進修 41歲媽媽讀 part time degree
go

41歲媽媽讀 part time degree

有1個2歲的小朋友,因為公司不太穩定,恐怕裁員後較難找工,只有diploma學歷 ,想讀degree , 已有學校收,但是恐怕兼顧不來,大家點睇

王家爸爸  讀學位課程後會較易找工?   發表於 14-8-8 10:54

如果較易找工是你唯一的目的,你需要有心理準備,想像和現實可能有落差。

trumpetabc  for sure it must be better the   發表於 14-9-22 16:21

引用:有1個2歲的小朋友,因為公司不太穩定,恐怕

原帖由 natpiglet 於 14-08-07 發表
有1個2歲的小朋友,因為公司不太穩定,恐怕裁員後較難找工,只有diploma學歷 ,想讀degree , 已有學校收, ...
這個年齡不是看學歷。我也不再進修了,因為多幾個學歷無補於事,不如留番時間同錢畀小朋友

ahjoechan  agree no more  發表於 15-1-5 13:45

natpiglet 發表於 14-8-7 11:42
有1個2歲的小朋友,因為公司不太穩定,恐怕裁員後較難找工,只有diploma學歷 ,想讀degree , 已有學校收, ...
我都同意,可能讀左學位對未來揾工未必太多幫助,不如留錢俾小朋友,或者你的專業必須有DEGREE較好?

回覆 natpiglet 的帖子

Same case here~
你搵online prog讀咪得囉~
我不久前報左個master course~
好flexible~最緊要唔計attendance
咁問心...你自己想唔想進修?
其實你小朋友仲細...你如果已經plan張所有錢俾佢用...
咁你要睇下自己可以為佢泵幾耐既水...
如果你知自己前路危危乎...咁應該投資左落自己到先...
之後再努力賺返養小朋友~

ahjoechan  May I know your master course    發表於 15-1-5 13:46

natpiglet 發表於 14-8-7 11:42
其实依你既情況,我覺得你唔好去讀part-time degree,
一來你冇時間,二來比禁貴學費讀完出來都未必有惹做,

其实你有冇捻過做playgroup導師?番工時間彈性,方便你照顧小朋友,

而且就業機會同人高都相對地高。

我知道有個短期既playgroup課程幾好,而且有亦有实习機會,
如果你有興趣既可以pm我

多謝各位意見, 最終都是放棄了讀, 留返8萬給個女!!

回覆 Jerez 的帖子

你好,

可否俾短期既playgroup課程資料我? Thx.

回覆:41歲媽媽讀 part time degree

正確决定,因為就算讀完都唔保證搵到工or 轉工,不如將d錢栽培自己個小朋友,比較appropriate

我又咁睇, 無人可以guarantee你讀完個degree一定有工你做, 要睇番你個工作性質同需求. 如果你嘅工作在市場上最少都要degree, 咁讀番個degree都係一個保障.  而且你小朋友得兩歲, 仲有好多錢要駛, 唔先保住自己收入又點俾個女駛, 除非你有足夠儲備啦! 但因細路仲細, 真係要留多啲時間俾佢, 所以應該選啲flexible嘅course.  再老土啲講句, 讀咗知識係自己嘅!

引用:我又咁睇,+無人可以guarantee你讀完個degre

原帖由 share.gain 於 14-09-17 發表
我又咁睇, 無人可以guarantee你讀完個degree一定有工你做, 要睇番你個工作性質同需求. 如果你嘅工作在市場 ...
X2

我覺得PART TIME DEGREE就唔好了,會有好大PRESSURE,小朋友又細又要讀書又要返工,真係會難MANAGE DD,如果想學多D野,可以揀D短COURSE讀下。

回覆:41歲媽媽讀 part time degree

你想讀嘅course跟你工作有關嗎?

degree 其實除非係同自己工作有關的專業, 否則個人認為讀語言, 管理等知識好像更有用, 不竟好多人都講DEGREE 只係用作入職, 既然已經入職了, 要証明自己的能力唔會因年齡拖累公司, 只有增進能力吧, 例如學一些管理方面的技巧, 坊間更有溝通方面的課程, NLP 之類, 可以先買書看看.
補充一點, 其他我認為仔女大多少少先讀更好, 同仔女一齊坐低溫書相信會係唔錯o既經驗.

引用:回覆+natpiglet+的帖子 Same+case+here~你

原帖由 baby_kit 於 14-08-18 發表

Same case here~
可否提供網址參考,我也考濾緊應該點開始讀過master

欣賞