用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 民生面試
go

民生面試

想請問媽媽民生面試大致內容會問咩問題

回覆:民生面試

I want to know too. Can the parents stay with the child at interview?

我都好想知呀~

A-Z, 1-10, color, 家長都要in, 有機會net teacher/ 普通話老師in

我上年排隊交表,都用左接近三小時,面試則一般三分鐘,random,cantonese,PTH,english, 我女上年西人考,我平時用英文同女溝通,女亦能答出隨意被抽問既A to Z count one to ten 狀態大勇,then finished,以為ok la ,但最後rejected,報民生應只视為參與,你地加油

我上年排隊1小時,面試5分鐘,我揀英粵,所以有機會用英/廣東話in, 遇到廣東話老師,考A-Z, 1-10,顏色,又問左叫咩名,傾左幾句就完,有答錯一條,大致表現算好。我份問卷填得很有心機,有搵資料了解民生教學方針等。最後很意外地取録,有心的家長,比d 心機,有希望的

helenmelody    發表於 14-11-6 11:06

回覆 worc1361 的帖子

可以一齊in, 坐小朋友隔離,只in 小朋友

lcl505 發表於 14-9-7 11:22
我上年排隊交表,都用左接近三小時,面試則一般三分鐘,random,cantonese,PTH,english, 我女上年西人考,我 ...

識曬都rejected, 唔識咪直頭唔使去

引用:想請問媽媽民生面試大致內容會問咩問題 +

原帖由 Ariespoon 於 14-08-06 發表
想請問媽媽民生面試大致內容會問咩問題
會入waiting room玩玩具,之後叫小朋友收玩具去另一間房,我報英粵,係廣東話考,抽問英文字母、數字同顏色,之後送禮物比小朋友,全程15分鐘之內。
我覺得份問卷好重要,要比心機填,同埋老師會留意下小朋友有冇收玩具、推椅子、叫老師、收咗禮物有冇講多晒之類。

請問一個家長入去嗎?

Celia0001 發表於 14-10-16 16:14
請問一個家長入去嗎?

係。前幾年俾兩位家長入課室,一位陪小朋友參加group interview式的面試。而家相信人多,只可由一位家長陪同入課室面試。

Pollyowen 發表於 14-9-10 10:52

我仔仔去年interview,係in外籍老師,都係差不多識晒D問題,連個NET都話Oh, you know everything, hope to see you again. 但到最後都係連waiting都無。

引用:Quote:lcl505+發表於+14-9-7+11:22+我上年

原帖由 Pollyowen 於 14-09-10 發表
我女都無答啱哂都收左,我唸重點唔係你答唔答得啱。仲有問卷,小朋友如果答唔到嘅表現,禮貌,眼緣,運氣....好多因素嘅!

睇咗咁多種面試post,有一件事幾擔心,
就係。。。。。。我個仔仔宜家得23個月,加上自細屋企講廣東話普通話英文3種語言,佢仲未識得講野呀,
咁又點識答老師ge提問呢?

回覆:Jazzybaby 的帖子

請問老師有無問家長問題

回覆 Tonyhaha2008 的帖子

唔好話民生,一般interview 講野係基本要求,如果咁細小朋友家中用太多語言而佢又掌握不到,你就應該考慮改變下一下,否則會影響小朋友語言發展

回覆 cherryme 的帖子

無in 家長

請問面試時間連埋等候十概要幾耐?

引用:請問面試時間連埋等候十概要幾耐? +

原帖由 Imjanety 於 14-11-06 發表
請問面試時間連埋等候十概要幾耐?
上年三十分鐘之內走得

回覆:吉蒂小豬 的帖子

請問你們是in PN 定 K1?