用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 讀playgroup 導師課程 - 做group 功課好麻煩
go

讀playgroup 導師課程 - 做group 功課好麻煩 [複製鏈接]

個course係計平時上課表現, 出席率, 堂課, 個人及小組assignment, 我個組共5人, 真係好激氣!

1st 出來做assignment - 那天突然不用上課, 我問大家不如出來傾功課? ok嗎? 佢地答, 無所謂 / ok! 咁出到來大家都唔係好認真諗, 無咩意見, 我已經提議 了一些該做step , 如何入手等... 又唔係好聽, 咁咪亂同慢.結果, 係去了食飯, 做唔到, 紀yee同學仲話回去同家人食飯! 仲答唔知預多少時間傾, 約了家人!  不過, 最不滿是有兩個同學十分之少出聲同做! (張頌y  同張紀ye) 頌同學係堂上都常常答問題, 有意見,仲搶答, 都諗得快, 表現都唔錯, 但到堂上小組討論有d特別難題, 問佢無意見/ 我同另一傾完, 叫佢寫又唔寫, (因我d字好醜, 又急就更加), 出佢present. 又無想講, 我講完大半, 又唔幫手講, 人家team 好有team work! 好似得我一個做小醜咁! 另一張同學又係無出聲, 只講好難! (唉!我都感到佢真係唔識!)
再出來做assignment時, H 同學就已打了draft好好, 真有準備, 我都有但無打字, 我就帶了notebook, 一路傾一路打, 份draft 太多字了!!over 雙倍以上!! 兩位張同學依然無意見, 大家都無講誰人完尾修改, 打好print, 只得我去做!YEE同學又無出聲, 又急急腳走人

2nd 做堂上功課, miss 講了話下堂要 (一個星期後), 中間堂上break都無人願傾, 又話應只係present.. 講不用寫, 事實唔係law, 就算係都要傾! 這都算, 到了要交時, 真的交不出, 答又係我答, 做又是我做, sent 個draft比佢地, whatsapp, 無人回應!!!!!! 另一同學無whatsapps, 電聯, 咁佢都話剛諗到d game!

2nd group work 我今次因病就少了出聲但我有意見, H同學和亞LO同學都有意見, 頌同學又是好少, 不過比上次多一句, YEE同學又無出聲! H同學回去打, LO同學講要打要對佢真弱, 其他2位又是唔出聲, 就當我一定要會做checking /amend/ print!

3rd group work-  唉! yee同學遲到廿分鐘多, 都無講sorry同原因 ! yee一丁意見都無! 頌同學 就dd但唔重要!!情況同之前一樣, 由是我埋尾!!!! 今round 時間好tight ! 真係... 交課我們要係上高簽名, 傳比佢地簽完,一如過往, 交回比我, 無人諗住自己拿去office交功課!  

0    0    0    0

從來做個人功課, 比GROUP功課易好多.
之前我讀幼兒CE時, 如有GROUP功課, 會分開幾PART每人寫D, 搵資料.
其中一人負責GROUP 埋一份, 同執錯字/格式等.
再SENT比大家過目.

遇著有同學唔肯做野, 或搵埋D資料無鬼用, 下次就唔同佢一GROUP.
‹ 上一主題|下一主題