用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 初小英文無興趣,先看電影版,後看小說版有效嗎? ...
go

初小英文無興趣,先看電影版,後看小說版有效嗎? [複製鏈接]

如題

王家爸爸  可以一試   發表於 14-8-7 09:33
   1    0    0    0

引用:如題

原帖由 Sms111 於 14-08-06 發表
如題
不能一概而論,我家孩了一膽小,看完電影不敢看書。.

王家爸爸  看 Cars 該不會吧   發表於 14-8-7 09:36
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆:初小英文無興趣,先看電影版,後看小說版有效嗎?

可以试试,建議先選擇迪士尼系列,如Toy story, 怪獸公司……等等,我孩子書和电影也喜歡看。

引用:可以试试,建議先選擇迪士尼系列,如Toy+st

原帖由 longlokma 於 14-08-06 發表
可以试试,建議先選擇迪士尼系列,如Toy story, 怪獸公司……等等,我孩子書和电影也喜歡看。

...
補充,最好不要看粵語配音版

我都試緊,不過之前冇plan,所以次序亂黎,一開始我買左frozen中文魔法版,之後睇frozen英語版,而家上spotify聽soundtrack睇英文字幕,學唔學到野就唔知,但日日要聽soundtrack同睇本書 (中文),成日0係度唱let it go,由開頭得let it go一句,而家會有幾句
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:我都試緊,不過之前冇plan,所以次序亂黎,

原帖由 MASAYA 於 14-08-07 發表
我都試緊,不過之前冇plan,所以次序亂黎,一開始我買左frozen中文魔法版,之後睇frozen英語版,而家上spot ...
聽落奸復習。看來不同孩子要同方法。

我女兒好簡單,小時候看書還看書,電視還電視(無字幕),audio podcast 還 audio podcast, 之間無關係。

曾看Harry Potter and Narnia 電影,之後她看大量書,就是不敢看這兩套。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+14-08-06+發表

原帖由 longlokma 於 14-08-06 發表
補充,最好不要看粵語配音版
最好不開字幕。由細睇開,應該可以。

就算一定要開,慢慢嘗試不開。常開字幕,對 listening 有害無益。

shadeslayer 發表於 14-8-7 14:09
聽落奸復習。看來不同孩子要同方法。

我女兒好簡單,小時候看書還看書,電視還電視(無字幕),audio podc ...
複雜係因為我冇planning 0者,如果可以,我都會好似樓主既方法咁,先睇英語電影再看書
而家畀佢聽soundtrack只係想提起佢興趣既試驗,暫時好似有興趣,但再進一步就唔知lu,未摸到條路之前,真係乜都要試下
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:MASAYA 的帖子

shadeslayer 發表於 14-8-7 14:12
最好不開字幕。由細睇開,應該可以。

就算一定要開,慢慢嘗試不開。常開字幕,對 listening 有害無益。
開字幕有開字幕的好處,尤其是當小朋友的英語聽力依然較弱的時候,用耳聽,用眼看字幕和用口跟著字幕讀,耳口眼同時使用可以幫助小朋友學習。

引用:Quote:shadeslayer+發表於+14-8-7+14:12+最

原帖由 王家爸爸 於 14-08-07 發表
開字幕有開字幕的好處,尤其是當小朋友的英語聽力依然較弱的時候,用耳聽,用眼看字幕和用口跟著字幕讀,耳 ...
看電影時眼該用來看畫面,不是用來看字幕。有字幕孩子會依頼字幕,對聆聽者有害。好多人一世也擺脫不了字幕。

由小不用字幕,找合孩子程度的電影,我懷疑每一位也可做到。其實同選書一樣,合程度的書不用查字典。

王家爸爸  有一定的道理   發表於 14-8-7 22:01

shadeslayer 發表於 14-8-7 19:45
看電影時眼該用來看畫面,不是用來看字幕。有字幕孩子會依頼字幕,對聆聽者有害。好多人一世也擺脫不了字幕 ...
請問有邊d電影或卡通適合初小細路睇?我女鍾意睇peppa pig,不過我都唔知佢聽得明幾多,因為只睇畫面內容都算豐富

引用:Quote:shadeslayer+發表於+14-8-7+19:45+看

原帖由 MASAYA 於 14-08-07 發表
請問有邊d電影或卡通適合初小細路睇?我女鍾意睇peppa pig,不過我都唔知佢聽得明幾多,因為只睇畫面內容都 ...
好難講,因人而已。我女細個愛看 Maisy, Charlie and Lola, Sesame street.  大D看backyard science, kid detectives 和很多其他節目,從沒開字幕,亦無理佢明幾多。

愚見認為,現在不少父母太擔心孩子看書識幾個字,看電視聽得明幾多。

shadeslayer 發表於 14-8-7 23:36
好難講,因人而已。我女細個愛看 Maisy, Charlie and Lola, Sesame street.  大D看backyard science, kid d ...
睇書我唔怕佢地學到幾多字,因為書會一直睇,遲早都會識,電視我就會緊張佢地聽唔聽得明,因為我自己都唔睇電視,自然唔想佢地睇,我寧願佢地聽歌,所以如果係要畀佢地睇電視我就會功利主義上腦 LOL

shadeslayer  Listen to songs cannot replace   發表於 14-8-8 01:14

MASAYA 發表於 14-8-8 00:31
睇書我唔怕佢地學到幾多字,因為書會一直睇,遲早都會識,電視我就會緊張佢地聽唔聽得明,因為我自己都唔睇 ...
Listening to songs cannot replace watching movies or TV.  TV/Movies are conversational, more dialogues.

我女之前睇魔髮奇緣及新的青蛙王子都睇到哭,佢係要看左書才可以看電影的,佢這一兩年才有改善。其實真係有些小朋友對某些野過大反應……

引用:Quote:原帖由+王家爸爸+於+14-08-07+發表開

原帖由 shadeslayer 於 14-08-07 發表
看電影時眼該用來看畫面,不是用來看字幕。有字幕孩子會依頼字幕,對聆聽者有害。好多人一世也擺脫不了字幕 ...
小朋友得幾個月睇嘅電影或卡通片都係冇字幕,好多小朋友都會聽到或get到義思,所以我覺得大了(其實即係幾歲),冇字幕都係得嘅(尤其小朋友係由細到大都會睇英文卡通或片)

引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+14-08-07+發

原帖由 S-Kwok 於 14-08-10 發表
小朋友得幾個月睇嘅電影或卡通片都係冇字幕,好多小朋友都會聽到或get到義思,所以我覺得大了(其實即係幾 ...
其實 pace 得好,選才合適,由細做起,就可以。和看書一樣。-

試試Rio
我個K3嘅都跟到個故事,然後成日叫我講故事佢聽!
隨遇而安

引用:Quote:shadeslayer+發表於+14-8-7+14:12+最

原帖由 王家爸爸 於 14-08-07 發表
開字幕有開字幕的好處,尤其是當小朋友的英語聽力依然較弱的時候,用耳聽,用眼看字幕和用口跟著字幕讀,耳 ...
贊成開字幕,當然係英文字幕。可以學埋spelling. 如果唔明仲可以查字典。我女睇完divergent電影,叫我買insurgent 書,一日睇完100多頁。興趣行先

‹ 上一主題|下一主題