用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Kentville vs St Paul's
樓主: penpen
go

Kentville vs St Paul's [複製鏈接]

回覆:Kentville vs St Paul's

請問spk幾多成入返st Paul covent?

回覆 lovebb2 的帖子

無話神校,只系在有幼稚園的龍校中,它算系好好。

回覆:penpen 的帖子

叻叻!

回覆:Jane1983 的帖子

其實佢係點好呢?真係好多人話佢好,佢教得淺,Jane你上次話佢地幼稚園的小朋友考小學成績都好好,應該家長有同佢地出去補習?

Jane1983  學術係家長自己谷,多過學校   發表於 14-8-6 13:41

我只想佢讀得開心,愉快中學習,當然之後嘅階段有間好嘅學校back up是很好的事,希望佢生生性性

你同囡囡都好叻呀!
可唔可以分享吓interview過程同考左d乜呀?另外,請問你係咪st.paul hospital 職員呀?謝謝

我從來唔會用神校二字形容SPK,但我自己十分心儀此校,放她在首選。無可否認她的背景、質素丶中小學直屬關係等是非常有吸引力,但除此之外,對我來說,我自己更欣賞她對小朋友的德育培養、同理心、愛護關懐別人等方面。家長們不妨認真探索,並仔細了解自己的所需、小朋友的特質等,不要人云亦云,盲目追求神校二字,而是應該要追求適合小朋友的好學校。

引用:我從來唔會用神校二字形容SPK,但我自己十

原帖由 llavan 於 14-08-06 發表
我從來唔會用神校二字形容SPK,但我自己十分心儀此校,放她在首選。無可否認她的背景、質素丶中小學直屬關 ...
識得SPK的小孩。 very pleasant.

引用:Quote:原帖由+llavan+於+14-08-06+發表我從

原帖由 picture 於 14-08-06 發表
識得SPK的小孩。 very pleasant.
Me too
我所見的SPK小朋友大都有相似的特質,而家長亦大多數是斯文有禮、內斂務實、愛小朋友、為小朋友付出努力的人。

回覆:llavan 的帖子

認同,我覺得佢地個樣好smart又有禮, 有次我見到個skp小妹妹,同凑佢的姐姐等校車,show off緊自己識春夏秋冬英文,佢地對話言語間,佢流露出自信同可愛,我好喜歡。

回覆 twk005 的帖子

入課室前等家長同小朋友一齊睇書,之後自己入課室問名、生果、顏色,我是家庭主婦

Very happy school

多謝penpen媽咪分享,甘你真係好識教小朋友,可以係人群中脱穎而出。
其實我女有York 15 -16 K1 offer,但一直好心儀st.paul,口碑同屬個人喜好,但知道SPK競爭實在好大,今年會嘗試申請,其他會隨緣。

回覆 twk005 的帖子

其實好學校唔止一間嘅,我大果個小朋友之前讀禮賢幼稚園部,都讀得好開心,老師都好有愛心,又有一半機會入返禮小,果時都有收返,但因為我喺自行已經入到心儀果間津小,所以就冇喺禮小讀!禮幼都有人講過程度淺㗎,但升上小一真係問題唔大,我小朋友已經升中二,都喺自行選校階段比間B1b英中收咗!
good luck
‹ 上一主題|下一主題